Talpon maradt a román kormány

Elutasította a bukaresti parlament a kormány ellen, a külhoni románok szavazási jogának korlátozása miatt benyújtott liberális bizalmatlansági indítványt, amely a szükségesnél 84-gyel kevesebb szavazatot kapott a péntek kora délutáni szavazáson.

„Megyünk előre” – jelentette ki az eredményhirdetés után Victor Ponta miniszterelnök, akinek a lemondását sürgeti az ellenzék, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vizsgálatot indított ellene 2007-2008-as ügyvédi tevékenysége kapcsán.

Az ellenzék fő erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) az utca támogatásában is bízott a pénteki szavazás előtt. A párt vezetői bejelentették, hogy a bizalmatlansági indítvány vitájával egy időben élőláncot szerveznek a parlament épülete körül. Erről végül lemondtak, miután a bukaresti főpolgármesteri hivatal csupán egy jól körülhatárolt hely elfoglalását engedélyezte, a kormányzó szociáldemokraták pedig kilátásba helyezték, hogy tízszer nagyobb ellentüntetést szerveznek.

A liberálisok döntésében az is szerepet játszott egyes megfigyelők szerint, hogy az elmúlt napokban a vártnál „vérszegényebbre” sikeredtek a civil szervezetek tiltakozó akciói: csupán kisebb számú tüntető gyűlt össze néhány nagyvárosban, hogy Ponta lemondását követelje. Az utcai megmozdulások célja az lett volna, hogy átállásra bírják a kormánytöbbséget biztosító három kisebb pártot, amelyek azonban nem engedtek a nyomásnak. Az 554 törvényhozó közül végül mindössze 194 szavazta meg a liberális bizalmatlansági indítványt, miközben az elfogadásához 278 voksra lett volna szükség.

A szavazást megelőző vitán a liberálisok – a külföldön élő románok választói jogainak korlátozása mellett – azt is felrótták a kormánynak, hogy nem írt ki időközi választásokat a különböző okok miatt megüresedett parlamenti helyekre. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében felszólaló Márton Árpád szerint emiatt a kabinetnek valóban mennie kellene, a politikus ugyanakkor emlékeztetett: néhány kerületben egy olyan törvénymódosítás miatt nem lehet választásokat kiírni, amelyet a bizalmatlansági indítvány előterjesztői is megszavaztak.

Márton több okot is sorolt, amiért a kormány megérdemelné a menesztést. Ezek között említette az oktatási törvény tervezetét – amelynek senki nem vállalja a szerzőségét –, a kisebbségi jogok csorbítását, az egészségügyi kártya bevezetése és a vidékfejlesztési alapok körüli zűrzavart.

„Ha a bizalmatlansági indítvány legalább néhányat tartalmazna az említett problémák közül, az RMDSZ a kormány megbuktatására szavazna” – mondta a képviselő.

Az ellenzék kedden Victor Ponta mentelmi jogának feloldásával is próbálkozott, de akkor sem jártak sikerrel. A jelenlévők közül 231 képviselő szavazott a mentelmi jog megvonása és a vizsgálat megindítása ellen, míg 120-an támogatták azt. Mivel a román képviselőház nem oldotta fel mentelmi jogát, nem indulhatott eljárás az összeférhetetlenséggel is gyanúsított kormányfő ellen.

A román kormányfőt többrendbeli magánokirat-hamisítással, folytatólagos adócsalásban való bűnrészességgel, pénzmosással és három rendbeli összeférhetetlenséggel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A liberális ellenzék a vádak miatt nem hajlandó elismerni a miniszterelnök legitimitását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.