Vasárnapig biztos nem lesz megállapodás

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter a brüsszeli tanácskozás után azt nyilatkozta, a vasárnapi népszavazásig felfüggesztik a tárgyalásokat a görögökkel.

Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport a görög kormányfőtől kapott két levélről, valamint a görögországi politikai helyzetről tárgyalt.

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a megbeszélést követően azt nyilatkozta, Görögország hitelezői szerint a legutóbbi görög javaslat a helyes irányba tett lépés.

Az euróövezet elnöke, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter azonban kevéssé volt optimista. A kedd éjfélkor lejárt mentőprogram esetleges meghosszabbításával kapcsolatban a holland pénzügyminiszter közölte, hogy miután a politikai helyzet nem változott Görögországban, a program lejárt, így az eredetileg még Athén rendelkezésére álló hitelkeret már nem hívható le.

„Nagyon sajnálom a kialakult helyzetet tekintettel a görög nép erős elszántságára, hogy Európa részei legyenek és az eurózónában maradjanak, amiben teljes mértékig támogatjuk őket” - nyilatkozta, hozzátéve, megvárják a vasárnapi görög népszavazás eredményét, és azt figyelembe véve döntenek a következő lépésről. „Az elkövetkező napokban nem folynak tárgyalások sem az eurócsoport szintjén, sem a görög hatóságok és az esetleges újabb hitelprogramot koordináló intézmények között a pénzügyi megállapodásokat illetően” - tette hozzá.

Szerdán Alekszisz Ciprasz görög kormányfő televíziós beszédében közölte, a vasárnapi népszavazásnak nincs köze ahhoz, hogy Görögország az eurózónában marad-e vagy sem. Elmondta, arról kell dönteniük, hogy elfogadnak-e bármilyen élhető megoldást. Beszéde felkorbácsolta a kedélyeket, Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke kijelentette, Európa segíteni akar Görögországnak, de senkinek sem lehet segíteni az akarata ellenére. Meg kell várni a népszavazás eredményét - jegyezte meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.