galéria megtekintése

Félig megadta magát Ciprasz

6 komment


Pócs Balázs

Most már elfogadná a görög kormányfő a korábban megalázónak nevezett EU/IMF-feltételek nagy részét. Az ezekről kiírt népszavazást azonban megtartják vasárnap - közölte Alekszisz Ciprasz szerdán, televíziós beszédében.

Miközben Athénban megjelentek a kormányzó Sziriza párt plakátjai, arra buzdítva a polgárokat, hogy a vasárnapi népszavazáson utasítsák el a nemzetközi hitelezők kéréseit, Alekszisz Ciprasz miniszterelnök levélben értesítette ugyanezeket a hitelezőket: mégis elfogadja a legutóbb javasolt reformcsomagjukat. Ám néhány részleten változtatna, és cserébe új, 29 milliárd eurós hitelt kérne a következő két évre, hogy törleszteni tudja a hatalmas adósságot.

Összehívták ugyan rendkívüli telefonkonferenciára az euróövezet pénzügyminisztereit, de a német Wolfgang Schauble előre közölte, hogy Ciprasz levele túl későn érkezett, ráadásul továbbra sem világos belőle, mit akar Görögország. Schauble igazán kijózanító szerdai megjegyzése az volt: lehet új hitelprogramról tárgyalni, csakhogy az egyeztetést elölről kell kezdeni, és változnak a feltételek is.

Mind nagyobb nyomás nehezedik Cipraszra, akinek már kedden is visszadobták a kérését a pénzügyminiszterek, és nem hosszabbították meg a június 30-án lejáró görög mentőprogramot. Emiatt Athén nem tudta törleszteni a június 30-i határidőig az 1,6 milliárd eurós IMF-hitelrészletet, és ugyanígy nem tud majd július 20-ig visszafizetni 3,4 milliárd eurót az Európai Központi Banknak. Nem elég, hogy Görögország az első EU-tagállammá vált, amely nem tudja rendezni az adósságát, még tőkekorlátozást is kénytelen volt bevezetni, hogy össze ne omoljon a bankrendszer. Egész héten zárva tartanak a bankok, és a görögök a pénzkiadó automatákból is legfeljebb napi hatvan eurót vehetnek fel (a turistákra ez a limit nem vonatkozik).

 

Különösen nehéz helyzetbe kerültek a görög nyugdíjasok, mivel sokuknak bankkártyájuk sincs. A kedvükért szerdán országszerte kinyitott ezer bankfiók, ahol maximum százhúsz eurót fizettek ki nekik. A Reuters hírügynökség megszólaltatott egy 79 éves nyugdíjast, aki a közép-görögországi Lamiából utazott Athénba, így a százhúsz euróból máris elköltött húszat az utazásra. Emellett vissza kell adnia ötven eurós tartozását és a maradék pénzzel gazdálkodnia.

Ciprasz szeretné, ha nemmel szavazna mindenki a népszavazáson
Ciprasz szeretné, ha nemmel szavazna mindenki a népszavazáson
Christian Hartmann / Reuters

– Semmiről sem tárgyalunk a népszavazásig – jelentette ki Angela Merkel német kancellár, eloszlatva a reményeket, hogy az utolsó pillanatban mégis megszületik az egyezség. Nem véletlen, hogy az athéni kormány több tagja, köztük Janisz Varufakisz pénzügyminiszter is felvetette, hogy a vasárnapi referendumot lefújhatják, ha időközben megállapodásra jut az EU és Görögország.

Teljesen azért nem adta meg magát a görög kormány, amely – mint Ciprasz leveléből kiderül – a javaslatcsomag több elemét is vitatja. Ezek közé tartozik a görög szigetekre érvényes áfakönnyítés megszüntetése, a legszegényebb nyugdíjasoknak nyújtott támogatás kivezetése vagy a védelmi költségvetés megnyirbálása. Ennél is nagyobb gond, hogy Athén egyelőre hallgat a hitelezők által lényegesnek tekintett ügyekről, például a munkaerőpiac reformjáról vagy a privatizáció felgyorsításáról.

Ami a július 5-i népszavazást illeti, Alekszisz Ciprasz szerdai beszédében azt mondta, az szerinte nem az euró megtartásáról, hanem a hitelezők ultimátumának elfogadásáról szól. Mint mondta, a referendum bejelentése után kedvezőbb ajánlatokat kaptak a nemzetközi hitelezőktől, és megjegyezte „A Nem nem csak egy szlogen. A Nem döntő lépés a jobb feltételek felé”. A kormányfő biztosította az embereket, hogy a bérük és nyugdíjuk biztonságban van, és megköszönte a görögök türelmét és önuralmát.

S noha továbbra is többségben vannak az EU/IMF-egyezséget ellenzők, egyre csökken a különbség a „nemek” és az „igenek” hívei között. Egyértelműen látszik, hogy többen egyetértettek Ciprasz kormányfő harcias álláspontjával, mielőtt a bankok bezártak volna. Bármilyen eredménnyel végződjön is a referendum, nehéz időszak kezdődik utána. Ha a görög lakosság elveti a hitelezők feltételeit, az EU-ban ezt az euró elutasításaként értelmezik majd. Ha viszont rábólint, a Sziriza-kormánynak minden bizonnyal mennie kell, és kérdés, hogy milyen új programot tud kitárgyalni egy új görög vezetés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.