Új Demokrácia is jöhet Görögországban

Az előrehozott választások előtt két nappal is fej-fej mellett áll a közvélemény-kutatások alapján az Alekszisz Ciprasz volt görög kormányfő vezette Sziriza, és a konzervatív-liberális Új Demokrácia. Nagy változás nem várható az elemző szerint, az új kormánynak a harmadik görög mentőcsomagért tett vállalásokat teljesítenie kell.
„A reformokat végre kell hajtani. Bármelyik politikai erő nyer, nem sok változást hoz majd az országnak, mivel a görög parlament augusztusban elfogadta a harmadik mentőcsomagot és az ahhoz kapcsolódó feltételeket" – nyilatkozta a Népszabadságnak George Pagulatosz, görög politikai és gazdasági szakértő.

Az Athéni Egyetem professzora szerint a vasárnapi előrehozott görög választások eredménye az utolsó pillanatig két esélyes, mert a baloldali Sziríza és konzervatív-liberális Új Demokrácia fej-fej mellett áll a felmérésekben. A Skai TV csütörtökön közzétett közvélemény-kutatása szerint előbbire a választók 29,5%-a, míg utóbbira 30%-a voksolna.

A szakértő megjegyezte, az Új Demokrácia népszerűsége ideiglenes vezetője, Vangelisz Meimarakisz Európa-pártiságának, és annak köszönhető, hogy a választók egy része csalódott az előző kormányfőben, Alekszisz Cipraszban. Meimarakisz két éven át volt házelnök. Emellett dolgozott védelmi miniszterként 2006 és 2009 között, és helyettes kulturális miniszterként is korábban. Pártelnök azután lett, hogy a 86 milliárd eurós mentőcsomagról tartott népszavazáson a görögök zöme nemmel szavazott, és Antonisz Szamarasz lemondott az Új Demokrácia vezetéséről.

Ideiglenes pártelnökből lett miniszterelnök-jelölt
Ideiglenes pártelnökből lett miniszterelnök-jelölt
Alkis Konstantinidis / Reuters

„A görög gazdasági szektor is Meimarakisz mellé állt" – tette hozzá Pagulatosz, aki szerint mindkét párt elkötelezett a gazdasági reformok mellett, ugyanakkor ezt egyedül képtelenek lesznek véghez vinni. „Koalíciós partnerként mindkét fél számára a Paszok és a Potami jöhet szóba" – vélekedett Pagulatosz, és megjegyezte, a vasárnapi választások után a kényelmes kormányzáshoz két középpárt segítségére is szükség lesz. 

"Azt hiszem, az Új Demokrácia stabilitást jelenthet, főleg a nyugdíjasok számára, de együtt kell dolgozni a Szirízával" - mondta a görög posta egy volt dolgozója az AFP-nek. Ez a koalíció nem valószínű, hogy létrejön, mert Meimarakisz múlt heti tévévitájukon "kicsi hazugnak" nevezte Cipraszt, aki szerinte lerombolta Görögországot azzal, hogy húzta az időt az nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon.  

Ciprasz hoppon maradhat
Ciprasz hoppon maradhat
Michalis Karagiannis / Reuters

"Mindannyiunknak együtt kell dolgozni a bevándorlás kérdésében, és távol tartani az Arany Hajnalt" - hangsúlyozta egy hatvan éves görög szállodai alkalmazott a választásokon várhatóan harmadik helyre befutó neonáci pártra utalva, amellyel egyik görög politikai erő sem hajlandó szóba állni. Meimarakisz az országot súlyosan érintő menekültkrízisre is megoldást jelenthet. Az Új Demokrácia ígéretet tett, hogy ha hatalomra kerülnek, megszigorítja a határok védelmét úgy, hogy közben segíteni fogja a háború és üldöztetés elől menekülő embereket is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.