Ciprasz az ablakot is bezárná

Visszafelé sülhet el Alekszisz Ciprasz terve, aki augusztusban azért mondott le, mert a vasárnapi előrehozott választásokon nagyobb felhatalmazást akar szerezni a mentőcsomag ellenében követelt reformokra.

Bár a Sziriza radikális balszárnyának kiválása után a pártnak sikerült egységet mutatnia, s nem vesztett jelentősen támogatottságából, a közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett áll a konzervatív-liberális Új Demokráciával (ND). A GPO közvélemény-kutató szerint a két párt között egy százalékpontnál is kisebb a különbség.

Ciprasz azt reméli, hogy a parlamenti voksoláson pártja abszolút többséget szerez. A jelenlegi állás szerint ez sem neki, sem a Vangelisz Meimarakisz vezette Új Demokráciának nem fog sikerülni, így győzelem esetén mindketten tárgyalni kényszerülnek valamelyik kisebb párttal, ami a Sziriza számára nem lesz egyszerű menet.

Meimarakisz és Ciprasz a választási tévévitán
Meimarakisz és Ciprasz a választási tévévitán
Janisz Koleszidisz / MTI/EPA

A volt görög kormányfő korábban többször utalt arra, hogy nem engedik be az ablakon azokat a pártokat, amelyeket a választók januárban kidobtak az ajtón. Kompromisszumokra viszont szükség lesz, nem valószínű ugyanis, hogy Cipraszék volt koalíciós partnere, a jobboldali radikális Független Görögök (ANEL) átlépi a bejutáshoz szükséges háromszázalékos küszöböt, a korábban is esélyes tárgyalópartnernek tartott Potami (Folyó) balközép párttal pedig nem lenne meg a Sziriza abszolút többsége a kormányalakításhoz. A helyzetet nehezíti, hogy a Sziriza bal szárnyának képviselői, Panagiotisz Lafazanisz volt energiaügyi miniszter vezetésével új pártot alapítottak Népi Egység néven, és a várakozások szerint átlépik a parlamenti küszöböt. A lázadó képviselőkkel nehéz megállapodni, mivel ellenzik a megszorításokat.

Az Új Demokrácia vezetője múlt csütörtöki, Reutersnek adott interjújában nem utasította el a Szirizával történő esetleges kormányalakítást, igaz, ezt pártja győzelméhez kötötte. Vangelisz Meimarakisz hozzátette, hogy ha falakba ütközik, akkor a kisebb tömörülésekkel kezd tárgyalásokba.

A Szirizával ugyanakkor nehéz lesz megállapodni, mivel az ND vezetője többször Ciprasz szemére vetette, hogy megtagadta azokat az ígéreteket, amelyek a 2015. januári előrehozott választásokon a kormányfői székbe segítették. Ciprasz a múlt hét szerdán, Athénban tartott hétpárti választási tévévitában azzal védte kormányzását, hogy nem volt más választása, mint elfogadni a nemzetközi hitelezők feltételeit. Mint mondta, „ésszerű kompromisszumot” kötött. Görögország szerinte csak így kerülhette el a fenyegető államcsődöt.

„Nincs egyértelmű elmozdulás egyik vagy másik irányba” – véli Thomas Gerakisz, a MARC görög kutatóintézet vezetője, aki szerint a társadalom olyan bizonytalan, hogy még a választás napján is megváltozhat a pártok támogatottsága. A Financial Times megjegyzi, számolni kell azzal is, hogy az emberek belefáradtak a politikai csatározásokba, ezért távol maradnak a szavazástól.

Következő lehetőség nem lesz Görögország számára. Akár a Sziriza, akár az Új Demokrácia nyeri a vasárnapi választásokat, olyan stabil és erős kormányt kell alakítania, amely végrehajtja a nemzetközi hitelezők reformjait. A harmadik mentőcsomag feltételeként Athénnak komoly gazdasági megszorításokat kell véghezvinnie, amit a lakosság is meg fog érezni. Ha az új kormány nem mutat elkötelezettséget az adósságcsökkentés és a hosszú távú gazdasági fellendülés iránt, akkor a fenyegető prognózisok valóra válhatnak.

Küszöbön áll a próféta

Szeptember eleje óta rendre a bejutási határ felett mérik a közvélemény-kutatások a liberális Centristák Unióját (UC). A pártot 1992-ben hozta létre Vaszilisz Leventisz jelenlegi pártelnök, aki az utóbbi hónapokban arról vált ismertté, hogy kiderült róla, már a 90-es években megjósolta a görög gazdaság válságát. A hatvankét éves mérnök a 70-es években a szocialista Pasok egyik alapítója volt, a 80-as években életre hívta az ország első ökopártját, ’89-ben pedig az Új Demokrácia jelöltjeként indult, sikertelenül. A Centristák Uniója létrejötte óta rendre 0 és 1 százalék körüli eredményt ért el a választásokon, most viszont a racionális átláthatóságot, korrupcióellenességet hirdető centrumpártnak 3 és 5 százalék közötti támogatottságot jósolnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.