galéria megtekintése

Nemet mondtak a görögök – percről percre a vasárnapi népszavazásról

37 komment

NOL

A kérdés az volt, elfogadják vagy elutasítják-e a görögök az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) párosának új megszorításokat követelő reformjavaslatait. A nemek fölényes többséggel győztek, ekkora különbséget pedig senki nem várt. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök szerint Görögország nem fog kilépni az eurózónából, csak tisztességes megállapodást akar. Kedden rendkívüli EU-csúcs lesz.

A népszavazást Ciprasz – a szélsőbaloldali kormánypárt, a Sziriza vezetője – egy hete pénteken írta ki, miután világossá vált, hogy a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalások a görög állam finanszírozásáról szóló tárgyalások, Athén nem tudja a múlt keddi határidőig visszafizetni az IMF-nek egy 1,6 milliárd eurós hitelrészletet, és azt a 3,4 milliárdot sem, amennyivel az Európai Központi Banknak (EKB) tartozik.

Valaki már győzött
Valaki már győzött
Stefanos Rapanis / Reuters

Pénteken az igenek és a nemek tábora is hatalmas tüntetést tartott Athénban. Véleménynyilvánító megméretésről van szó, jogi következménye nincs, de a reformjavaslatok elutasítása Görögország kilépéséhez vezethet az eurózónából és akár az Európai Unióból is, nem beszélve annak a megszorítás-politikának a végéről, amelynek az Európai Unión kívül kevés híve van. Ez pedig az Európa egységéről szőtt álmoknak is a végét jelenti. És bármi is következzen, nagyon nehéz lesz.

 

A népszavazáson tízmillió görög voksolhatott, az urnák helyi idő szerint reggel hétkor (magyar idő szerint hatkor) nyitottak, és este hétkor zártak. Az Európai Bizottság nemre számított, és már a részeredmények igazolták is a brüsszeli félelmeket. Senki nem várta, hogy ekkora lesz a különbség.

Percről percre a népszavazásról

00:01 Közvetítésünket itt lezárjuk. Százszázalékos feldolgozottság szerint a EU és az IMF reformjavaslatait a vasárnapi népszavazáson részt vevő görögök 61,31 elutasította és 38,69 százaléka támogatta. Nemmel 3,5 millióan, igennel 2,2 millióan  szavaztak, a részvételi arány pedig 61 százalék volt. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

23:32 Az Európai Bizottság közlése szerint Jean-Claude Juncker bizottsági elnök ma éjjel tárgyal az eurózóna országainak a vezetőivel, amit holnap egy telefonkonferencia követ, kedden pedig egy felszólalás a görög válságról az Európai Parlamentben. „Az Európai Bizottság tudomásul vette és tiszteletben tartja a népszavazás eredményét” – hangzik a közlemény.

23:17 Ciprasz nemsokára találkozik Pavlopulosszal, és valószínűleg felkéri az elnököt egy pártvezetői csúcstalálkozó összehívására. Athénban most azt rebesgetik, hogy a népszavazási győzelmet meglovagolva Ciprasz egy összpárti tárgyalóküldöttséget meneszt Brüsszelbe, hátha a nemzetközi hitelezőket meghatja a konszenzuskeresésnek ez a jele. Az összpárti küldöttség egyébként nem saját ötlet, először Janisz Butarisz szaloniki polgármester állt vele a nyilvánosság elé.

23:04 Vasárnap éjjeli tweetje szerint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden délután hatra összehívta az EU csúcstalálkozóját.

22:56 A Barclays szintén a Grexitet tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

22:51 A tárgyalások holnap kezdődnek – fejezi be a miniszterelnök a beszédét.

Ciprasz a televíziós beszéd közben. Nem szakítás, csak tisztességes megállapodás
Ciprasz a televíziós beszéd közben. Nem szakítás, csak tisztességes megállapodás
Pool / Reuters

22:43 Ciprasz szerint a népszavazás eredménye nem azt jelenti, hogy Görögország kilép az eurózónából, ami azért figyelemre méltó megjegyzés, mert a brüsszeli politikusok széltében-hosszában ezt sejtették az elmúlt egy hét alatt. – Kerüljön le ez a kérdés végleg az asztalról – mondja a miniszterelnök.

22:39 Ciprasz televíziós beszédet tart. Megismétli, a görögök ma bebizonyították, hogy a demokráciát nem lehet zsarolni. „Tudom, hogy ma nem kaptam felhatalmazást a szakításra Európával, de arra igen, hogy egy működőképes megoldásra törekedjek. Könnyű megoldások nincsenek, de tisztességesek igen, ha mind a két fél úgy akarja” – fogalmaz.

22:33 Merkel és Hollande holnap állítólag rendkívüli EU-csúcsot fog összehívni a görög válság megoldására.

22:24 Kiszivárogtatott információk szerint az EKB valószínűleg hajlandó lesz még finanszírozni a görög bankrendszert, de csak annyira, hogy ne omoljon össze azonnal – írja a Reuters. Ez a pénzügyi segítség jelenleg 89 milliárd eurónál jár, a jóindulat pedig valószínűleg csak július 20-ig – ez a 3,4 milliárdos részlet visszafizetésének a határideje – tart.

22:16 Szamarasz benyújtotta a lemondását. (Ehhez lásd a 20:25-ös bejegyzést.) A Szintagma téren örülnek a hírnek.

22:10  Athén térfelén pattog a labda – mondja Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a népszavazásról. Szerinte el kell fogadni a vasárnapi görög népszavazás eredményét.

22:06 A nemek előnye nőtt egy kicsit. Hetvenszázalékos feldolgozottságnál 61,5 százalék.

21:52  Sigmar Gabriel német szociáldemokrata pártelnök és gazdasági miniszter szerint Ciprasz „a kompromisszum utolsó hídját” is ledöntötte. Gabriel a Tagesspiegelnek nyilatkozott erről. Szerinte alig elképzelhető, hogy ezután tárgyalások kezdődjenek egy többmilliárdos programról.

21:45  Varufakisz nyilatkozik a sajtónak. „A görögök ma nemet mondtak öt év képmutatásra, (...) és egy nagy igent a demokráciára” – magyarázza. Azzal folytatja, hogy a társadalmi igazságosság győzött, és megengedi, hogy fair megállapodásra szólítsuk fel a partnereinket.

21:37 Ciprasz lázas telefonálásba merült. Elsőként Hollande-ot hívta fel, de a szivárgó hírek szerint beszélt Mario Draghi EKB-elnökkel is.

21:36 „Adjatok Ciprasznak még egy esélyt!” – ezt Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, jelenlegi liberális EP-frakcióvezető üzeni. A görög kormányfő otthon nyert, Európában viszont veszített – teszi hozzá.

21:32 A német politikusok fanyalognak. Carsten Schneider szociáldemokrata frakcióvezető-helyettes „nagyon-nagyon súlyos” eredményről beszélt,

21:22 Nincs kiút a görög labirintusból egy gyenge Európával – írta Twitteren Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter, aki szerint a két félnek újra neki kell feszülnie egy megállapodás elérése érdekében.

A Szintagma tér fürdik az örömben
A Szintagma tér fürdik az örömben
Yannis Behrakis / Reuters

21:19 Athénban a parlament előtti Szintagma tér visszhangzik a nemmel szavazók üdvrivalgásától. Több ezer ember van itt és máshol a fővárosi utcákon.

21:13 A nemek ilyen arányú győzelme mindenkit meglepetésként ért. A Telegraph latolgatja, hogy mekkora szerepe lehetett annak a csütörtöki IMF-jelentésnek, amely szerint Görögország még egy 60 milliárdos pénzügyi segélyre szorul, az ezzel együtt 300 milliárd euróra emelkedő hitelmennyiséget pedig csak húsz év múlva kezdje el törleszteni. E felvetés szerint a segélyprogram csak 2055-ben érne véget.

20:57 Ötvenszázalékos feldolgozottságnál még mindig 60:40 a nemek javára.

20:46 Egymás után esnek be a szakértői vélemények. Wolf Piccoli, a Teeo Intelligence elemzője szerint Görögország a népszavazás nyomán 75 százalékos valószínűséggel kilép az eurózónából. A Grexitet egyébként Prokopisz Pavlopulosz elnök is megakadályozhatná egy gyors lemondással, amely után előrehozott választásokat kellene kiírni, csakhogy ezt a megméretést a vasárnapi eredményekből ítélve a Sziriza simán megnyerné.

20:42 Egy tekintélyes CDU-politikus, Michael Fuchs frakcióvezető-helyettes kizártnak tartja, amit a görögök szeretnének, vagyis megállapodást 48 órán belül.

20:36 Az eurózóna pénzügyminiszterei nem fognak rendkívüli ülést tartani holnap. Nem tudnának miről beszélni – mondta a Reutersnek egy tisztségviselő.

20:25 A vezető ellenzéki párt, az Új Demokrácia legfelső köreiben néhányan nyíltan Antonisz Szamarasz pártelnök fejét követelik. Az Új Demokrácia következetesen igenre buzdította a híveit, Szamarasz pedig azóta sem mondott le a pártelnöki tisztségről, hogy az alakulata a Sziriza mögött a második helyre szorult a januári parlamenti választásokon. A közkeletű gyanú szerint az Új Demokrácia szavazótáborának egy része emiatt tiltakozásul nemmel szavazott vasárnap. Az egyik fő trónkövetelő Dora Bakojannisz volt pénzügyminiszter.

20:17 Görögország robotpilótára kapcsolt a Grexit felé – kommentálta a helyzetet az eurózónából történő kilépésre utalva Holger Schmieding, a londoni Berenberg egyik elemzője.

20:09 Azt, hogy a nemek ilyen simán kerülnek többségbe, senki nem várta. Izgalmas nyitásra lehet számítani holnap a tőzsdéken – jósolják kórusban a szakértők.

Nem-párti tüntetők öröme a görög fővárosban. A megszorításokat elutasították, de hogy mit is nyertek, még nem egészen világos
Nem-párti tüntetők öröme a görög fővárosban. A megszorításokat elutasították, de hogy mit is nyertek, még nem egészen világos
Yannis Behrakis / Reuters

20:05 Hivatalos belügyi közlések szerint a végeredményben is tükröződni fog a jelenlegi helyzet. A tárca a nemek 61 százalékos győzelmére számít.

20:01 Úgy tűnik, a népszavazást a fiatalok döntötték el. A Macropolis politikai elemzője, Manosz Giakumisz korosztályra bontva közöl adatokat. Ezek szerint a 18-34 évesek 67 százaléka voksolt nemmel, a 35-55 közöttieknek a 49 százaléka tette az ikszet a nem mellé, az 55 felettiek között pedig már az igenek voltak jelentős többségben, és csak 37 százaléknyian utasították el az EU és az IMF reformjavaslatait. A görög fiataloknak a fele munkanélküli.

19:53 Athénban elkezdődött a nem-pártiak ünnepe.

19:41 Húszszázalékos feldolgozottságnál maradt a 60:40 arány a nemek javára. És ez tényleg az a nagy nem, amelyről Ciprasz beszélt a pénteki athéni tömegdemonstráción.

19:25 Tízszázalékos feldolgozottságnál a nemek vezetnek 60:40 arányban. Az eredmény alakulását itt követhetik nyomon.

19:18 A Reuters közlése szerint a görög jegybank rendkívüli pénzügyi segélyért fog folyamodni az Európai Központi Bankhoz.

19:13 Nikosz Pappasz, Ciprasz egyik közeli tanácsadója azt mondja, a megállapodást július 20-ig megkötik a hitelezőkkel. Athénnak akkorra kell visszafizetnie azt a 3,4 milliárd eurót, amellyel az Európai Központi Banknak tartozik. Varufakisz a 24 órán belüli megállapodásról szóló nyilatkozata óta egyébként korrigálta magát, azt állítva, hogy Athén csak megállapodHAT ilyen rövid idő alatt a hitelezőkkel. „Csak a mi kis mérgező sajtónk sietett túlságosan” – magyarázta a korábbi hírt.

19:04 Az egész kezd olyan lenni, mint a 300 remake-je, Merkellel Xerxész szerepében – kajánkodik a Guardian egyik szerkesztője. „Xerxész megnyerte azt a csatát, nem?” – replikázik valaki.

19:00 Egy 45 éves szaloniki férfi, Antonisz Vakalisz a Guardiannek azt mondja, azért szavazott igennel, hogy Görögország Európában maradjon. De ez nem azt jelenti – teszi hozzá –, hogy a megszorítások pártján állna.

18:55 A görög belügyminisztérium helyi idő szerint este kilenc harminckor (magyar idő szerint nyolc harminckor) fog bejelentést tenni a hivatalos eredményekről.

18:32 Kezdődik a szörnyek keringője. Steffen Seibert német kormányszóvivő bejelentése szerint Merkel holnap elutazik Párizsba egy munkavacsorára vendéglátójával, Francois Hollande francia elnökkel tárgyalni a kialakult helyzetről – jelenti az AFP hírügynökség. A vezető európai politikusok sokat fognak utazni mostanában.

18:29 A tárgyalások tétje, hogy lesz-e pénz a bankokban, amikor kedden újra kinyitnak. A négy legnagyobb görög bank közül egy kezd kifogyni a bankjegyekből – ugyanúgy, ahogyan az automaták is.

18:27 A Ciprasz-kormány képviselői állítólag már összecsomagoltak, készen az éjjeli brüsszeli útra.

18:24 Biztosan kijelenteni egyelőre tényleg csak azt lehet, hogy a görög társadalom mélyen megosztott.

18:20 A nemek csak csekély előnnyel vezetnek. Várjunk a hivatalos eredményekre – intett óvatosságra a Twitteren Nikosz Malkutzisz, a Kathimerini angol nyelvű kiadásának a főszerkesztő-helyettese.

Urnazárás után egy athéni szavazóhelyiségben
Urnazárás után egy athéni szavazóhelyiségben
Marko Djurica / Reuters

18:12 A Guardian és a Sky News is hangsúlyozza, hogy nincs olyan televíziós felmérés, amely szerint nem a nemek győztek volna. Mind a hat nagy csatorna arról számolt be, hogy a görögök elutasították az EU és az IMF reformjavaslatait.

18:05 Az összes görög felmérés szerint a nemek vezetnek. Az Alpha TV megbízásából készült felmérés szerint a görögök 49:46 arányban elutasították az EU és az IMF reformjavaslatait, A Skai TV-nél 51,5:48,5 az arány.

18:00 Görögországban este hét óra van. Hivatalosan most zárnak az urnák, és kezdődik a visszaszámlálás.

17:56 A Guardian brüsszeli értesülései szerint az Európai Bizottság a nemek 8-10 százalékos győzelmére számít.

17:49 Varufakisz szombaton még nem volt ilyen jó hangulatban. Lazán terrorizmussal vádolta meg Görögország hitelezőit. Vasárnap Ursula von der Leyen német védelmi miniszter asszony érzéketlenséggel vádolta meg minden olyan ország nevében, amelyet a valódi terrorizmust kísérő szenvedés sújt.

17:40 Varufakisz rendületlenül optimista. „Ez nem önbizalom kérdése. Gyönyörű demokrácia a mienk” – nyilatkozta a CNBC-nek.

17:32 Angela Merkel német kancellár nagyon ki van akadva Cipraszra. „Nyitott szemmel viszi az országát a falnak” – idézte a Spiegel a politikus asszonyt a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről nyilatkozó forrásaira hivatkozva.

Ciprasz vasárnap este visszatérőben a miniszterelnöki rezidenciára
Ciprasz vasárnap este visszatérőben a miniszterelnöki rezidenciára
Alkis Konstantinidis / Reuters

17:24  Athén inkább a nemre hajlik. A fővároshoz közeli Evián egy kétgyermekes munkanélküli férfi mondja a Guardiannek, hogy aki csak úgy el tud tekinteni attól, amit a görögökkel az elmúlt néhány évben megcsináltak, annak nincs valami rendben a fejével. Ez nem az euróról vagy a drachmáról szól. Ez osztálykérdés” – szögezi le.

17:17 Egyre több hír röppen fel arról, hogy ha a nemek győznek, egy görög küldöttség azonnal elutazna tárgyalni az Európai Unió vezető politikusaival. A kérdés csak az, hogy ki fogadná a küldöttséget.

17:09 A német közszolgálati televízió, a ZDF stábját Athénban kövekkel dobálták meg. A stáb egy nem-párti demonstráción akart forgatni, amikor a támadás érte őket. Ököl nagyságú kövek repültek – mesélte az egyik stábtag.

16:58 A Reuters a Neue Zürcher Zeitungot idézi, amely szerint a Ciprasz-kormány amnesztiát adna azoknak az adócsalóknak, akiknek Svájcban van bankszámlájuk. Vádemelés helyett ők megúsznák 21 százalékos sarccal – feltéve, hogy hajlandóak tisztára mosni a pénzüket.

16:54 Exit poll hivatalosan nincs, de telefonos közvélemény-kutatás igen.

16:48 Szteliosz Burasz, a Wall Street Journal újságírója emlékeztet, hogy Athénban ma nagyon meleg van. Szavazás után mindenki megy a tengerpartra. Az urnák előtti sorok – teszi hozzá – olyan hosszúak vagy hosszabbak, mint azok, amelyek ott kígyóznak a bankjegykiadó automaták előtt.

16:45 A sietség amúgy indokolt. Azután, hogy Görögország a keddi határidőre nem fizette ki az IMF-nek az 1,6 milliárdos tartozást, a szervezet elzárta a pénzcsapot, Görögországban pedig egy hétre bezárták a bankokat. A napi pénzfelvételi limit görögöknek hatvan euró, amely a gyakorlatban már csütörtökön 50-re csökkent, az automaták ugyanis kifogytak a húszeurós bankjegyekből. Mivel a nyugdíjasok többségének nincs bankkártyája, néhány bank kinyitott egy időre. Azonnal hatalmas csődület támadt körülöttük.

16:38 Ha a nemek győznek, Ciprasz azonnal repülőre ül Brüsszel felé, ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével akar tárgyalni a görög adósság átütemezéséről – értesült a Los Angeles Times egyik újságírónője..

16:33 És összeül a görög jegybank is, amelynek a vezetőjéről, Janisz Szturnarasz volt pénzügyminiszterről suttogják, hogy miniszterelnök lehet egy technokrata kabinet élén az igenek esetleges győzelme és a Ciprasz-kormány bukása után.

16:31  Vasárnap este az Európai Központi Bank rendkívüli ülést tart a görög helyzetről.

16:28 Szavazni hassal is lehet. Az athéni Zappeion cukrászdája Igen és Nem feliratú süteményekkel várja a vendégeket. Belül ugyanaz – fanyalog valaki a Twitteren .

Sütemények a Zappeionban
Sütemények a Zappeionban
Forrás: Twitter

16:27 A Ciprasz-kormány bízik a nemek győzelmében. Varufakiszt meg is kérdezték, a népszavazás után mennyi idővel fognak megállapodni a nemzetközi hitelezőkkel. „Huszonnégy órával” – vágta rá a pénzügyminiszter.

16:25 Németország amúgy joggal fél a népszavazástól, Jens Wiedmann jegybankelnök figyelmeztetett is, a német költségvetésen hatalmas lyukat ütne, ha a nemek győzelme után Görögország kilépne az eurózónából. A Bundesbank ugyan félretett 14,4 milliárd eurót a károk ellensúlyozására, de ez az összeg Wiedmann szerint nem lesz elég.

16:23 Ami az új pénznemet illeti, a januári választások idején a görögök egyik kedvenc mémje volt a tízezer drachmás bankjegy, rajta Ciprasz arcképével.

Ciprasz szavazás közben
Ciprasz szavazás közben
Christian Hartmann / Reuters

16:22 A nap politikusi megszólalása eddig Martin Schulzé, aki egy rádióinterjúban megpendítette, hogy Görögországnak más pénznem után kell néznie, ha a népszavazáson elutasítják az EU és az IMF reformjavaslatait. Az interjút a Deutschlandfunk ma sugározta, a görögök pedig némileg érthetően vádolják a rádiót és az Európai Parlament német elnökét is beavatkozással a kampányba, hogy miért, hiszen az interjút még csütörtökön vették fel.

Schulz egyébként adott egy interjút a Welt am Sonntagnak is, amelyben már arról beszélt, az EU kész rendkívüli pénzügyi segélyből finanszírozni a közalkalmazotti fizetéseket, és kész a tömegközlekedés és az egészségügy finanszírozására is. És ki tud jobbat egy többmilliárdos olajágnál?

16:20 Erről a nemről pár napja Manu Chao írt egy dalocskát is.

16:17 Száznyolcezer olyan görög van, aki a Szirizát kormányra repítő januári parlamenti választások óta betöltötte a 18. életévét, és így először vehet részt szavazáson. A fiatalok körében a munkanélküliség 50 százalékos. Ők borítékolhatóan nemmel szavaznak a referendumon.

16:12 A rettegés pedig nagy úr, főleg azok körében, akik inkább rábólintanának a reformjavaslatokra, A Guardian riportere egy negyvenéves anyával beszélgetett el, aki a munkahelyét és a két gyermeke jövőjét félti az Európai Unión kívüli élettől. „A népszavazásnak egyszerűen nem lett volna szabad megtörténnie. Ez a mi hibánk és az európaiak hibája is. A politikusaink a legrosszabbak közülünk" – árad a szemrehányás a negyvenéves Ariszteából.

A népszavazás kora délután átlépte a negyvenszázalékos érvényességi küszöböt
A népszavazás kora délután átlépte a negyvenszázalékos érvényességi küszöböt
Alexandros Avramidis / Reuters

16:04 A görög politikai elit mindegyik mérvadó szereplője leadta a voksát délelőtt. A demokrácia ma úrrá lesz a rettegésen – nyilatkozta távozóban Ciprasz. Ő egyelőre csak utalt rá, a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon kulcsszerepet játszó pénzügyminisztere, Janisz Varufakisz viszont ma újra megerősítette, hogy azonnal lemond az igenek győzelme esetén.

16:00 A népszavazáson megjelentek aránya helyi idő szerint délután fél öt körül (magyar idő szerint fél négykor) átlépte az érvényességhez szükséges 40 százalékot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.