galéria megtekintése

Tízezrek tüntettek az athéni utcákon

4 komment

NOL

Két hatalmas demonstrációt is tartottak péntek este a görög fővárosban, két nappal a sorsdöntő népszavazás előtt. Utcára vonultak az EU és az IMF reformjavaslatainak a hívei és azok is, akik nemmel szavaznak vasárnap. Az utóbbiak táborában zavargások törtek ki.

„Itt az idő a nagy nemre! Mondjatok nemet a zsarolásra és az ultimátumokra. (...) A görögök készek a saját kezükbe venni a sorsukat. Ez a szavazás arról szól, hogy Európában maradjunk, és hogy megőrizzük a méltóságunkat” – harsogta péntek este Alekszisz Ciprasz görög kormányfő azon a tüntetésen, amelyet az EU és az IMF párosának a reformjavaslatairól tartott vasárnapi referendum felvezetéseként tartottak Athén központjában a reformjavaslatok elutasítói.

Kicsi lesz a különbség
Bárhogyan is végződjön a népszavazás, kicsi lesz a különbség
Christian Hartmann / Reuters

A görög fővárosban hatalmas a felbolydulás. A központi Szintagma téren és a környező utcákban 25 ezren vonultak fel annak a Ciprasz hívei, aki miniszterelnökként és a szélsőbaloldali kormánypárt, a Sziriza vezetőjeként egy hete jelentette be, hogy népszavazást ír ki a reformjavaslatokról, és a az elutasításukra, a nem válaszra szólítja fel a híveit. Ők ma egy óra alatt megtöltötték a parlament előtti Szintagma teret, de nagy számban, 17 ezren mentek el a Márvány-stadionnál azok is, akik igennek fognak szavazni. Előttük Athén polgármestere, Jeórjiosz Kaninisz beszélt, lesújtó kritikát nyújtva a Ciprasz-kormányról. „Azt állítják, 48 órán belül megkötik megállapodást, akkor amikor már senki nem áll szóba velük” – vádolta meg hazugsággal Cipraszékat a független, de baloldali támogatással a polgármesteri székbe került politikus.

 

A görög rendőrség korábban könnygázzal oszlatott a nemmel szavazók táborát az athéni Szintagma téren, miután dulakodás tört ki néhány tucat ember között Szemtanúk szerint az egyébként békésen zajló tüntetést anarchisták zavarták meg, a tértől mindössze 200 méternyire. A rendőrök ellenük léptek fel könnygázzal.

Görögországot mélyen megosztják az EU és az IMF reformjavaslatai, és bár a legutóbbi felmérések nagy része szerint nemmel szavaznának többen, a különbség a két tábor között inkább csökken, mint nő. Az Ipsos felmérésében a nemek vezetnek 44 százalékkal, egy százalékponttal előzve meg azokat, akik inkább elfogadnák az EU és az IMF reformjavaslatait. A megkérdezettek 12 százaléka még nem tudja, hova fogja biggyeszteni az ikszet – írja a Reuters.

Sokan voltak az igen-pártiak is
Sokan voltak az igen-pártiak is
Christian Hartmann / Reuters

A válságot a turisták még nem érzik, de a görögök már nagyon. A bankok egész héten zárva tartanak, ha kinyitnak, tömegjelenetek zajlanak előttük, az automatákból pedig a görögök csak napi hatvan eurót vehetnek fel. Janisz Varufakisz pénzügyminiszter szerint a Sziriza azzal a feltevéssel vágott bele a népszavazásba, hogy ha a nemek győznek is, a hitelezők leülnek tárgyalni Athénnal a válság megoldásáról. Ettől függetlenül persze – tette hozzá – Athén a kész a gazdasági ostromra. Olajból hathavi, gyógyszerekből négyhavi tartalék áll rendelkezésre.

Görögország pénzügyileg hatalmas bajban van. A bankok tartaléka vészesen fogy, 500 millió eurós mínuszba kerültek azóta, hogy Athén kedd éjfélig nem fizetett ki egy 1,6 milliárd eurós törlesztőrészletet az IMF-nek, amire az IMF elvágta a pénzügyi köldökzsinórt, és nem folyósítja a görög állam túléléséhez kellő hitel soron következő 7,2 milliárd euróját. Ami a napi hatvan eurós felvételi korlátozást illeti, az sok helyütt már csütörtökön napi 50 euróra csökkent, egyszerűen azért, mert az automaták kifogytak a húszeurós bankjegyekből.

Ciprasz szerint Görögországot megalázták
Ciprasz szerint Görögországot megalázták
Alkis Konstantinidis / Reuters

Bárhogyan végződjön is a népszavazás, Görögország sürgős anyagi segítségre szorul, mivel június ­30-i határidőig nem tudta törleszteni a soron következő, 1,6 milliárd ­eurós hitelrészletet a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), és júliusban az EKB-nek sem lesz miből visszafizetnie 3,4 milliárdot. Ha a népszavazáson az igenek győznek, az a Sziriza, és Ciprasz bukását hozhatja magával. Varufakisz már korábban bejelentette, hogy hétfőn beadja a lemondását, ha a görögök rábólintanak az EU és az IMF kilencmilliárdos megszorítást vizionáló javaslatcsomagjára.

Egyetértés amúgy nemcsak a görögök, hanem a hitelezők között sincs az ügyben, a vitába legalábbis csütörtökön bedobta magát az IMF is, mégpedig egy szakértői elemzéssel, amely szerint Görögországnak szüksége van még egy 60 milliárdos segélycsomagra, a hitelek törlesztéséhez és a gazdaság talpra állításához pedig nem ártana időt adni neki. Abból pedig nem is keveset. A pénzügyi szervezet azt látná jónak, ha a görögök legkorábban húsz év múlva kezdenének el törleszteni. A plusz 60 milliárd első részletét, tízmilliárdot a görögök azonnal megkapnák a következő néhány havi túléléshez, a többit szakaszosan később. A program 2055-ben érne véget.

Az IMF húsz évet adna a talpra álláshoz
Az IMF húsz évet adna a talpra álláshoz
Yannis Behrakis / Reuters

Arra, hogy most álljon elő a harmadik mentőcsomagról szóló ötlettel, a rossznyelvek szerint az IMF-et az amerikaiak vették rá, az Európai Unióban viszont nagyon szerették volna, ha az elemzésből semmi nem szivárog ki a vasárnapi népszavazás előtt. A vezető európai politikusok többnyire ragaszkodnak az ismert megadási feltételekhez, és biztosak benne, hogy ha vasárnap az igenek győznek, Athénban is jobban meg fogják érteni őket – akár Ciprasz, akár más lesz a kormányfő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.