galéria megtekintése

A Sziriza is bukhat a népszavazással

2 komment

NOL

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a görögök már igent mondanának a vasárnapi népszavazáson a nemzetközi hitelezők feltételeire, igaz az ellenzők és a támogatók között nagyon kicsi a különbség.

A GPO által készített közvélemény-kutatás szerint a görögök 47 százaléka már úgy gondolja, hogy az EU-IMF-EKB trojka által kért megszorításokra szüksége van a csőd küszöbén álló országnak. A választók 43 százaléka – túlnyomórészt a Sziriza támogatói – nemmel szavazna a vasárnapi referendumon, és elutasítanák a nemzetközi hitelezők feltételeit.

Guardian athéni tudósítója szerint a számok nem megbízhatók, mivel jóval a 3,1 százalékpontos hibahatáron belül vannak, ráadásul alig három nap van hátra, hogy az emberek eldöntsék, melyik oldal mellett állnak ki.

Az Európa Tanács szerdán azt közölte, a tervezett görög népszavazás nem felel meg a nemzetközi normáknak, amennyiben azt most vasárnap megtartják. Thorbjorn Jagland, a ET főtitkára elmondta: a referendumot legalább két héttel korábban be kell jelenteni, hogy elegendő idő legyen a vitára, és a nemzetközi megfigyelők nyomon követhessék a voksolást.

A vasárnapi népszavazás kapcsán a Szirizában és a kormányban zúgolódás kezdődött. A radikális baloldali pártban többen úgy gondolják, nem kéne megtartani a referendumot. Sőt, Dimitrisz Papadimulisz, a Sziriza parlamenti képviselője egyenesen odáig jutott, hogy talán mégis igennel kéne szavazni az EU/IMF által felajánlott csomagra.

 
Vasárnap eldőlhet Ciprasz sorsa is
Vasárnap eldőlhet Ciprasz sorsa is
Pool New / Reuters

Kosztasz Karamanlisz egykori görög miniszterelnök az "igen" mellett állt ki, és erre kérte a választókat is, hogy megőrizzék az ország helyét Európában.

Zoe Konsztantopulu, a görög parlament elnöke ugyanakkor elítélte, hogy egyesek szeretnék visszavonni a népszavazást. Szerinte a görögöknek nemmel kell voksolniuk vasárnap a megfélemlítésre. „Az igen igent jelent az ultimátumokra, a munkanélküliségre, a bizonytalanságra, a végtelen adókra, hogy csökkenjen a görög gazdaság" – hangoztatta Konsztantopulu.

Janisz Varufakisz pénzügyminiszter a házelnökhöz hasonlóan keményen fogalmazott. A tárcavezető elmondta, hogyha Görögország megállapodik a nemzetközi hitelezőkkel, akkor ő inkább lemond, mert nem akar egy olyan kormány tagja lenni, amely megszorításokat vezet be.

A népszavazás a kormány bukását hozhatja
A népszavazás a kormány bukását hozhatja
Christian Hartmann / Reuters

A Guardian tudósítója szerint amennyiben Varufakisz távozik, csak idő kérdése lesz, hogy Alekszisz Ciprasz is felálljon. Hétfőn a miniszterelnök egy televíziós interjúban már utalt arra, hogy ha vasárnap az igenek győznek, akkor a Szirizának és neki is el kell azon gondolkodnia, hogy kormányon maradjanak. Az „igenek" győzelme ugyanakkor azt is hozhatja, hogy valamiféle egységkormány jön létre Görögországban.

Alekszisz Ciprasz szerdai televíziós beszédében már úgy fogalmazott, elfogadná az EU/IMF-feltételek nagy részét,  de a vasárnapi népszavazást is megtartaná, és arra kérte a választókat, hogy szavazzanak nemmel a megszorításokra.

Pénteken este Athén városában megbénulhat a közlekedés, mivel az "igen" és a "nem" támogatói is demonstrációt hirdettek meg. 

Nem tudnak drachmát nyomtatni

Görögország ha akarna, se tudna visszatérni régi fizetőeszközéhez, a drachmához, mert megszabadult az ezt nyomtató masináktól - mondta a Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter csütörtökön. A tárcavezető hozzátette, minden áron szeretnének bent maradni az eurózónában.

Az MTI megjegyzi, hogy Alekszisz Ciprasz vezette kormány váltig hangoztatja, nem akarja kiléptetni Görögországot az euróövezetből. A pénzügyminiszter szerint ez jogilag sem lenne lehetséges.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.