galéria megtekintése

Aprópénzért tapossák le egymást a nyugdíjasok

6 komment


Pócs Balázs

Hosszú sorok a pénzkiadó automatáknál, sorszámra váró nyugdíjasok: efféle jelenetek készítik fel a görögöket a vasárnapi népszavazásra. Uniós vezetők arra figyelmeztetnek, hogy a nem szavazatok győzelmével veszélybe kerülhet Görögország helye az euróövezetben.

„Görögország jövője a görögök kezében van" – közölte az eurózóna elnöke, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter. Mindjárt azt is hozzátette, hogy Görögországnak „valószínűleg nincs helye az euróövezetben", ha a népszavazás elutasítja az EU/IMF reformjavaslatait.

Népszavazási nemre buzdító röplap a fővárosban. A padlóról kellene felállni
Népszavazási nemre buzdító röplap a fővárosban. A padlóról kellene felállni
Christian Hartmann / Reuters

„El kell oszlatni az illúziót, hogy negatív végeredmény esetén mindent újra lehet tárgyalni, és a görögök vonzóbb csomagot kapnak" – hangsúlyozta, nyíltan ellentmondva a görög kormányfőnek. Alekszisz Ciprasz azt sulykolja ugyanis, hogy nemmel kell voksolni, és akkor a hitelezők kedvezőbb feltételekkel állnak majd elő.

 

Sorban állás néhány euróért – ezzel a címmel jelent meg csütörtökön az Elefterosz Tiposz. A konzervatív napilap így foglalta össze a helyzetet: „A Ciprasz által ígért méltóság nyugdíjasok ezreinek megaláztatásává változik." A görögországi bankok egész héten zárva tartanak, és a pénzkiadókból legfeljebb napi hatvan eurót lehet kivenni, sok nyugdíjasnak azonban bankkártyája sincs. Az ő kedvükért szerdán országszerte kinyitottak bankfiókok, de jó néhányukat arra kérték, hogy menjenek vissza csütörtökön vagy pénteken. Mindez tömegjelenetekhez és sorszámosztogatáshoz vezetett, ami megdöbbentette a közvéleményt.

A bankok elvileg újra kinyitnak jövő kedden, ám ezt már senki sem veszi biztosra. „Ha az emberek továbbra is kiveszik a napi hatvan ­eurót, keddre kifogyhatunk a bankjegyekből" – árulta el a Reuters hírügynökségnek egy pénzintézet vezetője. Szakértők mindenesetre arra látnak nagyobb esélyt, hogy a tőkekorlátozás (a pénzfelvét limitálása és a külföldi átutalások tilalma) jó ideig eltart még. Különben a pénzintézeteket megrohamoznák a pánikba esett betétesek, és – mivel az Európai Központi Bank (EKB) már elzárta a pénzcsapot – ez a bankrendszer gyors összeomlásához vezetne.

Tömegjelenet a görög jegybank athéni központja előtt
Tömegjelenet a görög jegybank athéni központja előtt
Alkis Konstantinidis / Reuters

Szoros eredmény várható a vasárnapi népszavazáson. Az elmúlt napokban egyre szűkült a különbség az „igen" és a „nem" hívei között, és csütörtökön egy görög hírportál már olyan felmérést tett közzé, amelyben túlerőbe kerültek az EU/IMF-megállapodást támogatók. Janisz Varufakisz pénzügyminiszter egyértelművé tette, hogy lemond, ha a többség igennel voksol, és korábban Ciprasz is utalt rá, hogy ez esetben levonná a megfelelő következtetést.

Szamarak Szantorini szigetén. A turizmust egyelőre nem érinti a válság
Szamarak Szantorini szigetén. A turizmust egyelőre nem érinti a válság
Cathal McNaughton / Reuters

Bárhogy végződjön is a referendum, Görögország sürgős anyagi segítségre szorul. A június ­30-i határidőig nem tudta törleszteni a soron következő, 1,6 milliárd ­eurós hitelrészletet a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), és júliusban az EKB-nek sem lesz miből visszafizetnie 3,4 milliárdot. A hitelezők a népszavazásig már nem hajlandók az athéni kormánnyal tárgyalni (bár Ciprasz még szerdán is bedobta egy kétéves, 29 milliárd eurós támogatási program ötletét), utána viszont aligha tudják elkerülni a legkényesebb kérdést, az adósságleírást. Nyilvánvaló, hogy Görögország képtelen visszafizetni a teljes tartozását, de az adósság egy részének elengedése politikailag robbanékony téma Európában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.