Túl sok beszéd a háborúról

A világ visel felelősséget az iráni nukleáris ambíciók megfékezéséért – mondta Barack Obama az amerikai zsidó lobbi legbefolyásosabb szervezete, az AIPAC éves közgyűlése előtt.

Túl sok a könnyelmű beszéd a háborúról. Az egész világ felelőssége esélyt adni a szankcióknak arra, hogy Teherán leállítsa az atomprogramját – órákkal a Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel tartandó találkozó előtt az amerikai elnök érezhetően szerette volna csökkenteni az izraeli részről rá nehezedő nyomást arra, hogy kötelezze el magát az Irán elleni katonai beavatkozás mellett, ha a perzsa ország nem mond le a vitatott célú program folytatásáról. Barack Obama elismerte ugyan azt az „alapvető igazságot”, hogy egy izraeli kormány sem tűrheti el Irán mint atomhatalom létezését, és hangsúlyozta, szükség esetén az Egyesült Államok is erőhöz folyamodik, de élesen bírálta azokat az izraeli  megnyilvánulásokat, amelyek szerinte a háborút „siettetik”.

„Mindannyiunkat szeretném emlékeztetni az ügy nehézségeire, azokra a kockázatokra, amelyek Izrael, Amerika és az egész világ számára benne rejlenek. Túl sok a könnyelmű beszéd a háborúról, és az elmúlt néhány hétben ennek egyedüli haszonélvezője Irán volt az olajár emelkedésével, és ezek azok a pénzek, amelyekből Teherán az atomprogramját finanszírozza” – hívta fel a figyelmet Obama az AIPAC éves közgyűlése előtt. Hozzáfűzte, Izrael és Amerika biztonsága érdekében most nem a „hetvenkedésnek”, hanem a nyomásgyakorlásnak van itt az ideje. Az eddig szkeptikusan figyelő hallgatóság kedvéért Obama megismételte, hogy az Egyesült Államok minden elképzelhető opciót napirenden tart, beleértve a katonai fellépést is. „Habozás nélkül erőt fogok alkalmazni, hogy megvédjem az Egyesült Államokat és érdekeit” – szögezte le az amerikai elnök.

Netanjahu ennél azonban valamivel többet akar. Még hétfői találkozójuk előestéjén, Obamának az AIPAC előtt tartott beszédére reagálva az izraeli miniszterelnök elégedettségének adott hangot, hogy az amerikai elnök megerősítette, Irán nem fejleszthet ki atomfegyvert, és elismerte, Izraelnek joga van bármiféle fenyegetéstől megvédenie magát egyedül is, de a maga részéről közölte, ha szükségesnek látja, a „maga útjára” lép. Netanjahu azt szeretné elérni, hogy Obama vállaljon kötelezettséget a katonai beavatkozásra, ha Irán átlépi a „vörös vonalat”, vagyis nukleáris robbanófejet lesz képes létrehozni.

Washingtoni félelmek szerint ha Izrael egyoldalúan megtámadja Iránt, akkor azon túl, hogy az olajárak az égbe szöknek, az egész Közel-Keletre kiterjedő háborús konfliktus fenyeget. Ezen túl – ahogy az AIPAC-hoz szólva ki is jelentette – Obamát joggal inti óvatosságra az afganisztáni és az iraki háború, ahogy az is, hogy egy esetleges Irán elleni támadás a majdani republikánus jelölt malmára hajtja a vizet a novemberi amerikai elnökválasztáson. Rick Santorum, Mitt Romney és Newt Gingrich egyaránt kedden, videokonferencia keretében szólal fel az AIPAC előtt. Ami Iránt illeti, közülük talán Romney számít a legmérsékeltebbnek, Santorum azonban nyíltan kigúnyolta Obama megjegyzését a „hetvenkedés” leállításáról, mondván, a világnak az olaj szempontjából is egy atomfegyver nélküli, sőt egy új hatalom által irányított Irán a legjobb megoldás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.