Toleránsabbá teszi a társadalmat a melegházasság

Spanyolországban több mint 31 ezer 600 azonos nemű pár házasodott össze az elmúlt tíz évben - közölte a spanyol statisztikai intézet (INE) kedden, abból az alkalomból, hogy épp egy évtizede, 2005. június 30-án fogadta el a dél-európai ország parlamentje azt a törvényt, amely lehetővé teszi az azonos nemű párok számára a házasságot és gyerekek örökbefogadását. Felmérések szerint a spanyol társadalom toleránsabb lett az elmúlt tíz évben a melegekkel.  

Spanyolország a negyedik állam volt a világon, ahol engedélyezték a melegek házasságát, s élve ezzel a lehetőséggel az elmúlt tíz évben 19 400 férfi pár és 12 200 női pár lépett frigyre. Az azonos neműek házasságát legutóbb az Egyesült Államokban a legfelsőbb bíróság, Írországban pedig népszavazással ismerték el. 

"Amikor összeházasodtuk, már 30 éve éltünk együtt, és mindaddig nem volt mód arra, hogy legalizáljuk helyzetünket. Másodrendű állampolgárok voltunk" - mondta Emilio Menéndez a spanyol közszolgálati televíziónak. Ő és párja, Carlos Baturin volt az első meleg pár, akik házasságot kötöttek Spanyolországban. Az első homoszexuális esküvőt tizenkét nappal a törvény elfogadását követően rendezték meg Madridban.

A pár felidézte, kicsit haboztak, amikor megtudták, hogy ők lesznek az elsők, hiszen ez történelmi esemény, de arra jutottak, minél előbb szeretnének összeházasodni.

Carlos Baturin azt is elmondta, egészen 2012-ig volt némi bizonytalanság bennük, mert a konzervatív Néppárt (PP) megtámadta az alkotmánybíróságon a jogszabályt, de végül a bírói testület elutasította a beadványt.

A házasság engedélyezése hozzásegített ahhoz, hogy egy gazdagabb és befogadóbb társadalomban éljünk, ahol a melegeknek nem kell rejtőzködniük - véli Isabel Gómez, a Leszbikusok, Melegek, Transzneműek és Biszexuálisok Szövetségének (FELGTB) szóvivője.

Véleményét, miszerint a spanyol társadalom toleránsabb lett az elmúlt tíz évben, felmérések is alátámasztják.

A Metroscopia közvélemény-kutató cég adatai szerint 2005-ben a megkérdezettek 56 százaléka mondta, hogy támogatja a homoszexuális párok házasságát, idén ez az arány már 68 százalék.

A szakemberek ezen javulás ellenére rámutatnak, hogy a gyűlölet-bűncselekmények 40 százaléka melegek ellen irányul. A belügyminisztérium statisztikája szerint tavaly 513 embert bántalmaztak az országban nemi identitása miatt. Az érdekvédők ehhez hozzáteszik, hogy az atrocitások többségét az áldozatok nem is jelentik be a rendőrségnek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.