galéria megtekintése

Legalizálták a melegházasságot az egész Egyesült Államokban

4 komment

F. G.

Történelmi döntést hozott pénteken az amerikai legfelsőbb bíróság. A testület 5-4 arányban úgy döntött, hogy a szövetségi államok saját hatáskörben nem tilthatják az azonos neműek házasságát. Ez azt jelenti, hogy az azonos nemű pároknak ezentúl jogukban áll házasságot kötni bárhol az Egyesült Államok területén.

„A házassághoz való jog

minden ember alapvető, elidegeníthetetlen joga, és az alkotmány egyenlő bánásmódról szóló záradéka szerint ettől a jogtól a melegeket nem lehet megfosztani"

– idézett a többségi indoklásból Anthony Kennedy bíró.

 

A legfelsőbb bíróság két kérdésre adott választ az ügyben. Az egyik úgy szólt, tilthatják-e a szövetségi államok a melegházasságot, a másik pedig úgy, hogy minden szövetségi államnak el kell-e ismernie azokat a házasságokat, amelyeket máshol az Egyesült Államok területén kötöttek.

A meleg és leszbikus párok házassága az ötvenből harminchat államban, valamint Washingtonban, a szövetségi fővárosban volt legális, több – javarészt déli – állam azonban tiltotta. Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken világossá tette, hogy ez a tiltás alkotmányellenes.

A melegházasság legalizálása mellett öt bíró szavazott, négyen ellene voksoltak. „Ha azok közé a számos amerikai közé tartoznak – legyen bármilyen a szexuális orientációjuk –, akik egyetértenek a melegházasság legalizálásával, akkor ünnepeljék meg ezt a mai döntést – mondta a legfelsőbb bíróság vezetője, John Roberts a döntés után. A konzervatív bírák a döntéshez fűzött különvéleményben adtak hangot az elégedetlenségüknek. Egyikük, Antonin Scalia hangsúlyozta, az ítélet fenyegetést jelent az amerikai demokráciára.

Ünneplők tömege a döntés kihirdetése után
Ünneplők tömege a döntés kihirdetése után
Joshua Roberts / Reuters

A nagy horderejű ítélet egy évek óta húzódó polgárjogi vitát rendezett. Az azonos neműek házasságának legalizálása alapvető programpontja volt Barack Obama 2012-es elnöki kampányának, de több demokrata politikus és civil jogi szervezet is kampányolt mellette. A bírósági ügyek 2013-ban kezdődtek, amikor egy ohiói férfi beperelte az államot, amiért a hatóságok nem ismerték el a párjával kötött házasságát. Jim Obergefell és barátja, John Arthur Maryland államban házasodott össze, ami után Arthur súlyos beteg lett és meghalt. Ohióban nem ismerték el a két homoszexuális férfi frigyét, így Obergefell nem kaphatta meg párja halotti bizonyítványát. A férfi emiatt pert indított.

Obergefell ügyével együtt több más meleg pár indítványát is tárgyalták az Egyesült Államokban. Egy michigani leszbikus pár azért fordult bírósághoz, mert az állam nem engedte nekik, hogy gyereket fogadjanak örökbe, mivel azt az ottani törvények szerint csak heteroszexuális házaspárok tehetik meg. Két meleg katona New Yorkban kötött házasságát nem ismerte el áthelyezésük után Tennessee állam, ezért pereltek. A melegházasságot tiltó törvényeket összesen tizennégy pár és két özvegy vitatta.

A tilalom anyagi károkat okoz nekik, és a méltóságukban is sérti őket – érveltek.

Az eseteket 2015 elején kezdték tárgyalni a legfelsőbb bíróságon. Korábban a felpereseket képviselő ügyvédek többször azzal érveltek, hogy a házasság minden ember számára alapvető jog, és nem szabad népszavazást kiírni róla, az ügyészek viszont arra hivatkozva védték azokat az államokat, ahol tilos a homoszexuálisok házassága, hogy az ügy nem arról szól, hogy ki kelhet egybe, hanem arról, hogy ki dönthet erről.

Obergefell tavaly a legfelsőbb bíróság épülete előtt. Mától ott van egész Amerika
Obergefell tavaly a legfelsőbb bíróság épülete előtt. Mától ott van egész Amerika
Carlos Barria / Reuters

A bíróság végül a felpereseknek adott igazat, és kimondta: ezentúl az azonos nemű párok az egyes szövetségi államok szabályozásától függetlenül az egész országban legálisan köthetnek házasságot. A testület megsemmisítette azt a kaliforniai törvényt is, amely tiltotta az azonos neműek házasságát.

Barack Obama elnök üdvözölte a melegházasság legalizálását:

„Ma nagy lépést tettünk az egyenlőség felé. A homoszexuális és leszbikus pároknak mostantól ugyanúgy joguk van összeházasodni, mint másoknak”

– írta az amerikai elnök közösségi oldalán, és fel is hívta Obergefellt gratulálni a szerepéért a mostani legfelsőbb bírósági döntésig vezető úton. Hillary Clinton demokrata elnökjelölt történelmi győzelemnek nevezte az ítéletet, és a meleg és leszbikus közösséget méltatta.

Az Egyesült Államok a huszonegyedik ország a világon, ahol legalizálják a melegházasságot. A CNN hírtelevízió által pénteken ismertetett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak hatvanhárom százaléka helyesli, harminchárom százaléka pedig ellenzi az azonos nemű párok házasságát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.