Tizenhat éves fiút tartóztattak le a müncheni lövöldözés kapcsán

Azt feltételezik, hogy a fiú, akit jelenleg a rendőrség hallgat ki, segített David Ali Sonbolynak a pénteki merényletben.

Letartóztattak egy 16 éves afgán fiút a müncheni lövöldözést követő nyomozás során. A rendőrség azzal gyanúsítja, hogy tudomása volt a tervezett merényletről, de nem jelentette azt a hatóságoknál - írja a BBC. Lehetséges azonban, hogy bűnrészesként közre is működött a támadás megszervezésében, amelyre a 18 éves Sonboly egy éve készülhetett.

"Fennáll a lehetősége, hogy egy 16 éves fiú hallgatólagos bűntársa volt a merénylőnek" - tájékoztat a müncheni rendőrség Facebook-oldala. A bejegyzés szerint közvetlenül a pénteki támadás után jelentették a rendőrségnek, hogy a fiatalnak köze lehet a támadóhoz. Ezt követően a fiút kihallgatták, a vallomásában pedig ellentmondásokat fedeztek fel.

Egyelőre amiatt nyomoznak ellene, hogy nem jelentett egy tervezett merényletet. A nyomozók most azt vizsgálják, hogy milyen mértékben működött közre  - ha egyáltalán közreműködött - annak a Facebook-posztnak a létrehozásában, amelyben meghívták az áldozatokat a müncheni főpályaudvar környékén lévő mozikomplexumba.

A bejegyzést maga az elkövető tette közzé egy feltört Facebook-fiók segítségével a támadás előtt, hogy áldozatait a gyorsétterembe csalja.

A pénteki lövöldözésben hét tinédzser vesztette életét: két török, két német, egy magyar, egy görög és egy koszovói. További 35 ember megsebesült, de közülük csak négy sérüléseit okozták a merénylő golyói. Legtöbben a menekülés közben sebesültek meg. Az áldozatokat nem valamilyen különös szempont szerint válogatta ki a támadó és nem is Sonboly osztálytársai voltak - állítják a hatóságok.

Robert Heimberger, a bajor rendőrség vezetője arról számolt be, hogy Sonboly azóta tervezhette a merényletet, hogy tavaly ellátogatott egy iskolai lövöldözés helyszínére, ahol fényképezett is. A fiú szobájának átkutatásakor kiderült, hogy a Winnendenben történt eset mellett nagyon érdekelte a norvég Anders Behring Breivik 77 halálos áldozatot követelő utoyai ámokfutása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.