galéria megtekintése

Feltört Facebook-profillal csalta tőrbe áldozatait a müncheni ámokfutó

26 komment

Á. Z.

Az Ali David Sonboly nevű 18 éves iráni-német kettős állampolgár kilenc embert ölt meg péntek este. Állítólag egy nagyon kedves ember volt. Pszichiátriai kezelés alatt állt, az ámokfutás előtt feltörte egy lány Facebook-profilját, amelyen keresztül aztán ingyen menü ígtéretével csábított mindenkit a vérfürdő helyszínére, egy McDonald'sba.

Klasszikus ámokfutás – vezette fel szombat déli sajtótájékoztatóján Hubertus Andrä müncheni rendőrfőkapitány azokat az információkat, amellyel szombat délben állt a nyilvánosság elé a bajor főváros egyik nagy plázájában, az Olimpiai Bevásárlóközpont (OEZ) melletti McDonald'sból indult támadásról.

Gyász a bevásárlóközpontnál.
Gyász a bevásárlóközpontnál.
Arnd Wiegmann / Reuters

A 18 éves német-iráni kettős állampolgár Ali Sonboly. – aki Münchenben született, és két éve lakott a bajor főváros egyik központi kerületében, Maxvorstadtban – tíz emberrel végzett, és 27-et sebesített meg, amikor péntek délután 17:52-kor tüzet nyitott a gyorsétteremben. Andrä sietve leszögezte, hogy Sonboly nem menekült volt, és semmi jele annak, hogy politikai indítékból gyilkolt volna, a lakásán tartott házkutatás során ugyanis nem került elő semmiféle olyan dokumentum, ami igazolhatta volna a gyanút, hogy szélsőséges iszlamista nézeteket vallott volna. Több olyan viszont igen, amely a hasonló ámokfutásokról szól.Érdekelte a norvég neonáci tömeggyilkos, Anders Behring Breivik története is, aki után napra pontosan öt évvel indult el vérfürdőt rendezni Münchenben. (Breivik 77 emberrel végzett, amikor 2011. július 22-én először felrobbantott Oslóban egy kocsit, utána pedig a közeli Utoya szigetén tüzet nyitott a szociáldemokrata norvég Munkáspárt ifjúsági táborában a fiatalokra. Jelenleg az életfogytiglanját tölti.)

 

Nem állt kapcsolatban az Iszlám Állammal, és nincs bizonyíték, hogy lett volna társa – szögezte le Andrä.

Sonboly – akit a rendőrség eleinte csak mint David S. említett – egy félautomata Glock-17 pisztollyal nyitott tüzet az áldozataira, amelyhez a hátizsákjában körülbelül 300 töltényt találtak. Egy kivételével a tíz halálos áldozatának mindegyike hozzá hasonló 13 és 21 év közötti fiatal volt – a kivétel egy 45 éves nő –, a 27 sebesült közül pedig tízen válságos állapotban fekszenek kórházban. Koszovó külügyminisztériuma szerint három áldozat a balkáni ország állampolgára volt. Később Törökország is tett egy hasonló bejelentést, amely szintén három állampolgárát veszítette el. Egy koszovói bevándorló családnak három tinédzser gyermeke vesztette életét a lövöldözésben.

A 18 éves férfi az ámokfutás után, menekülés közben egyetlen fejlövéssel végzett magával. Holttestére az OEZ-től egy kilométerre lévő egykori müncheni olimpiai falu mellett találtak rá.

Péntek éjfél és hat óra között a müncheni rendőrségre 4310 segélyhívás futott be az ámokfutássala kapcsolatban. Ez az átlagos napi forgalom négyszerese, ami este hét órától átmenetileg túlterhelte a Telekom és a Telefonica mobilhálózatát is. A Vodafone állítólag gond nélkül átvészelte a rohamot – írja a honlapján a Bild.

A müncheni utcákra eközben 300 rendőrt és kommandóst vezényeltek ki. Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök minden állami rendezvényt lemondott – beleértve a fogadást a hétfőn kezdődő  Bayreuthi Ünnepi Játékokon. A zászlókat szerte Németországban félárbocra engedték. A Bundesliga-győzes Bayern München csapata a Twitteren nyilvánította részvétét.

Sonboly. – árulta el Andrä – pszichiátriai és orvosi kezelés alatt állt. Azt még vizsgálják, hogy kábítószer vagy alkohol hatása alatt indult-e az ámokfutásra, Később egy nyomozó, Robert Heimberger megerősítette, hogy igaz az az interneten korábban felröppent hír, amely szerint Sonboly feltörte egy lány Facebook-profilját, hogy azon keresztül csalja tőrbe áldozatait a McDonald'sben. „Adok valamit, ami nem lesz túl drága" – csábított mindenkit egy ingyen menü ígéretével délután négyre a gyorsétterembe. Amúgy állítólag nagyon kedves ember volt - egy szomszédja legalábbis azt állítja, hogy semmi rosszat nem tud mondani róla.

Egy apa az ámokfutásban halálos sebesket szerző fiának a fényképével.
Egy apa az ámokfutásban halálos sebesket szerző fiának a fényképével.
Arnd Wiegmann / Reuters

Azok, akiket áldozatul kinézett magának, viszont tudtak. Az ámokfutás alatt készült egy videó, amelyen Sonbolynak a hangját lehet hallani, és amelynek a tanúsága szerint menekülés közben néhányan kemény rasszista szitkokban törtek ki. Sonboly erre hasonló szitokkal válaszolt, aztán a felvétel tanúsága szerint azt kiáltotta hogy ő német és Németországban született. Elárulta azt is, hogy benne van a munkanélküliek számára még Gerhard Schröder kancellársága idején kialakított segélyprogramban, a Hartz IV..-ben.

Az, hogy a videó hol készült, egyelőre nem világos, de Sonbolyt kórusban szidták, akik egyébként menekültek előle. többek között a „kanake" kifejezéssel, amelyet Németországban a közel-keletiekre használnak. Hozzávetőlegesen ugyanolyan sértően rasszista, mint az Egyesült Államokban feketéket célzó a „nigger"szó. Andrä valószínűleg azért sietett még a sajtótájékoztató legelején kijelenteni, Sonboly nem menekült, hogy elnémítsa a rasszista kirohanásokat.

Azon túl, hogy kedves volt, Sonbolyt a leginkább a visszahúzódó jelzővel írják le akik ismerték. Kifutófiúként dolgozott. Bár szinte mindenkinek feltűnt, hogy az iskolában és családi környezetben is kerüli a társaságot – pszichiátriai kezelés alatt is állt depresszió miatt –,azt senki nem gyanította, hogy amikor egyedül van, mániákusan bújja amerikai iskolai vérengzések tömeggyilkosainak az életrajzát, titokban fegyvert vásárol és a laptopján  pedig céllövészetet gyakorol. (Ez utóbbi valószínűleg eufemizmus a német sajtó részéről olyan first-person shooter játékokra, mint a Doom vagy a Duke Nukem 3D. És ironikus, de Sonboly olvasta az iskola vérengzések lélektana területén szaktekintélynek számító amerikai pszichológus professzor, Peter Langman könyvét, a Why Kids Killt is.)

Szombat délutáni rendőri vallomásokból egyébként kiderült az is, hogy Sonboly a biztonságiak előtt lőtte agyon magát. A hatóságokat egyre több kritika éri a lassú reakcióidőért és azért, mert hosszú órákon át teljes tájékozatlanságról árulkodó nyilatkozatokkal álltak a nyilvánosság elé. Ennek kapcsán Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter – aki ma amerikai vakációját megszakítva utazott el Münchenbe – kijelentette felül kell vizsgálni, milyen bevetési koncepciók szerint működik a karhatalom.

Az őket ért sokk miatt Sonbolynak egyelőre sem az anyját, sem az apját nem tudták még kihallgatni. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.