Egy éven át tervezte a lövöldözést a müncheni ámokfutó

Egy évig tervezte a ámokfutását a 18 éves német-iráni Ali Sonboly, akit a német hatóságok szerint több lelki betegség miatt is kezeltek.

Több lelki betegségben szenvedett és gyógyszeres kezelés alatt ált a müncheni lövöldözés elkövetője - jelentette vasárnap a Süddeutsche Zeitung című német lap a hírportálján.

A müncheni lap a nyomozás menetét ismerő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a 18 éves német-iráni kettős állampolgárt depresszió, figyelemzavar és szociofóbia (bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás) miatt kezelték, és tavaly két hónapig egy müncheni klinika pszichiátriai osztályán feküdt.

A Süddeutsche Zeitung szerint mindemellett a kilenc halálos áldozatot követelő támadás elkövetőjét - aki a lövöldözés végén magával is végzett - erősebben foglalkoztatta az ámokfutás témája, mint ahogy azt a nyomozás kezdetén feltételezték.

Kiderült, hogy felkereste a Baden-Württemberg tartományi Winnendent, ahol 2009-ben egy 17 éves középiskolás lemészárolta kilenc diáktársát és három tanárát, majd iskolája közelében agyonlőtt három járókelőt, és végzett magával.

A müncheni lövöldözés elkövetőjét Winnenden mellett nagyon érdekelte a norvég Anders Behring Breivik ámokfutása - a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás - is, amely napra pontosan öt évvel a bajor tartományi fővárosban pénteken elkövetett bűncselekménye előtt történt. Érdeklődését jelzi a többi között, hogy számítógépén tárolta Anders Behring Breivik 1500 oldalas kiáltványát, amelyet a norvég ámokfutó röviddel a vérengzés előtt tett fel az internetre.

A Süddeutsche Zeitung szerint a müncheni lövöldözés elkövetője fegyverét az internet darknet néven ismert részén szerezte be, amelyet a névtelenséget biztosító speciális technológia miatt főleg bűnözők használnak. Egy úgynevezett reparált színházi fegyvert szerzett, vagyis színpadi kelléknek használt, lövedék kilövésére alkalmatlanná tett fegyverből használható lőfegyverré visszaalakított fegyvert.

A német hatóságok vasárnapi tájékoztatása szerint David Sonboly ámokfutását egy éven keresztül tervezgette. Előzőleg a müncheni rendőrség közölte, hogy egy civil ruhás rendőr tüzelt a lövöldözőre, de nem találta el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.