galéria megtekintése

Magányos ámokfutó gyilkolt Münchenben, egy fiú az élete árán védte meg a húgát

208 komment

NOL

Kilenc embert megölt, majd magával is végzett az a 18 éves iráni származású német férfi, aki péntek este kezdetet el lövöldözni Münchenben az Olimpiai Bevásárlóközponttal (OEZ) szemközti McDonald’sban. A merénylőt videóra vettek, amint járókelőkre nyit tüzet, egy másik felvételen pedig azt állítja, hogy német és Németországban született. Egy török fiiú az élete árán védte meg a húgát. A populista bevándorlásellenes párt, az AfD egyik politikusa kampányra használta fel az tragédiát.

Rendőrségi közlések szerint kilenc ember meghalt, 16 pedig megsebesült abban a támadásban, amelyet valószínűleg egy  fegyveres hajtott végre pénteken kora este München Moosach kerületének egyik forgalmas bevásárlóközpontjával, az Olympia Einkaufszentrummal (OEZ) szemközti McDonald'sban és utána a plázában is. A merénylő először gyorsétteremben kezdett lövöldözni 17:52-kor, innen mehetett át a plázába. Korábbi feltevések szerint itt még két vagy több támadó várhatta, túlélők legalábbis arról számoltak be, hogy egyszerre legalább két helyről (a pláza két emeletéről) hallottak lövéseket. Ezeket cáfolva Thomas Baumann rendőrségi szóvivő éjjel fél kettő után azt közölte, hogy minden valószínűség szerint csak egy merénylőről van szó, aki a lövöldözés után, menekülés közben végzett magával. „Minden tiszta, ezt óvatosan kijelenthetjük” – fogalmazott a rendőrségi szóvivő.

Fotó: Richard Gutjahr / Twitter

A rendőrség ugyanis talált egy tizedik holttestet is a lövöldözés helyszínétől egy kilométerre, az egykori müncheni olimpiai falu mellett. Ez a holttest lehet a merénylőé, aki a jelek szerint menekülés közben öngyilkosságot követett el. A túlélők vallomásában is szereplő piros hátizsák miatt gyanítják róla, hogy ő lövöldözött. A hátizsákban rejlő esetleges robbanószerkezet miatt a tűzszerészek először egy robotot küldtek oda a holttesthez, félve, hogy a merénylő robbanószerkezetet erősített a testére, és ez a bomba detonálhat. Éjjel egy előtt – írta élő közvetítésében a Bild  – a rendőrség megtalálta a kocsiját is.

 

Baumann megszólalása után nem sokkal, éjjel fél háromkor a rendőrség kiállt egy összefoglaló sajtótájékoztatóra az ügyben. Ezen Hubertus Andrä müncheni rendőrfőkapitány elmondta, hogy a merénylő egy Münchenben élő 18 éves iráni származású német férfi – kettős állampolgár – volt, aki korábban még soha nem került összeütközésbe a törvénnyel. Fegyverként egy pisztolyt használt, arra utaló jel legalábbis nincs, amit este szemtanúktól még hallani lehetett, hogy gépkarabély lett volna nála. Miközben menekült, a merénylőre a rendőrök rálőttek, de azt a boncolásnak kell megállapítania, hogy el is találták-e. A holttestére fél kilenckor bukkantak rá, az indítékot illetően egyelőre csak találgatni tudnak. A merénylő nevét Andrä nem árulta el.

Fotó: Arnd Wiegmann / Reuters

Azt Andrä kérdésre sem volt hajlandó elárulni, hogy a merénylő hány lövést adott le és jelezte, az áldozatok nevét csak azután hozzák nyilvánosságra, miután mindegyikük családját értesítették már. Andrä 16 sebesültről számolt be, akik között gyerekek és tinédzserek vannak, és akik közül hármat válságos állapotban vittek kórházba. „Ez volt életem legnehezebb éjszakája” – fogalmazott a müncheni rendőrfőkapitány. Egyúttal cáfolta azokat a korábban egymás után felröppenő híreket, amelyek szerint Münchenben máshol is lövöldöztek volna, és leszögezte, nincs összefüggés a müncheni ámokfutás és a hétfői würzburgi támadás között, amelyben egy 17 éves afgán menekült baltával öt embert sebesített meg. – Nincs többé veszély. Gondoljanak az áldozatokra és imádkozzannak értük – zárta Andrä a sajtótájékoztatót, amelyet szombat délben egy újabb fog követni

Andrä egyébként beszélt arról is, hogy a rendőrség egyelőre nem tudja, terrortámadásként vagy ámokfutásként kezelje-e a merényletet. Hatósági közlések szerint annak nincs jele, hogy egy szélsőséges iszlamista akciójáról lenne szó, Ennek ellentmondva egy CNN-nek nyilatkozó, csak Lauretta néven említett szemtanú korábban azt mondta, hogy halotta, amint a merénylő az Allahu Akbar! kiáltással ad le lövéseket. Egy másik felvételen azonban azt hallani, hogy az egyik állítólagos merénylő azt mondja, ő német, és Németországban született. (A CNN egyébként nagyon szerette volna, hogy a merénylőnek legyen valami köze a szélsőséges iszlámhoz, ugyanis csak úgy hasra ütve kiadott egy állítólag német rendőrségi forrásokra hivatkozó hírt erről – hogy aztán villámgyorsan vissza is vonja.)

Fotó: Michael Dalder / Reuters

Hajnali fél négy körül a rendőrség házkutatást tartott a merénylő müncheni lakásában.

Ezzel áll összhangban egy Luan Zequiri nevű túlélő nyilatkozata is, aki az elmondása szerint hallotta, amint a merénylő idegenellenes szitkokat szórva, bakancsban, hátizsákkal a vállán érkezett. Abban a pillanatban néztem rá, amikor lelőtt két embert a lépcsőkön. Utána elbújtam, és csak akkor kezdtem el menekülni, amikor tiszta volt az út” – mesélte Zequiri az N-tv televíziónak.

Fotó: Michael Dalder / Reuters

Szemtanúk szerint a bevásárlóközpontból a lövöldözés hallatán pánikban kezdtek el menekülni az emberek, több földön heverő testen rohanva át. Sokan az üzlethelyiségekben ragadtak, ott kerestek fedezéket. Azoknak, akik a bevásárlóközpontban ragadtak, a rendőrségi utasítás szerint feltett karral kellett kijönniük az épületből. A rendőrség arra kérte a környéken lakókat, hogy kerüljék el a pláza környékét, és maradjanak otthonaikban, illetve ne tegyenek közzé a rendőrségi akciót ábrázoló felvételeket: „Ne segítsük a támadókat” – írták a Twitteren.

Fotó: Michael Dalder / Reuters

A biztonságiak hatalmas erőkkel vonultak ki, és indítottak hajtóvadászatot a támadók ellen. A bevásárlóközpont környékét lezárták. A Reuters szerint az egyik támadó egy pályaudvar felé menekült.  A terület felett helikopter köröz, az egész városban leállították a tömegközlekedést, beleértve a metró-, a busz- és a vonatjáratokat. A főpályaudvart is lezárták. Münchenbe vezényelték az elit terrorelhárító alakulat, a GSG9 egységeit, és a helyszínen segíti a müncheni rendőrök munkáját az osztrák elit alakulatnak, a Cobrának a 42 kiküldött tagja is. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány biztonsági erői szintén riadókészültségben állnak.

A bevásárlóközpont épületét fél tizenegy körülre már evakuálták, utána pedig négyzetméterről négyzetméterre átfésülték további állítólagos merénylőket keresve.

A müncheni tömegközlekedés végül éjjel fél kettőkor indulhatott el újra.

Fotó: Michael Dalder / Reuters

A Washington Post magas rangú német biztonsági forrásokból úgy értesült, hogy négyen a McDonald'sban szenvedtek végzetes sérüléseket, egyvalakit pedig a gyorsétterem előtt lőttek le. Az egyik halott egy 18 éves török fiú – jelentette egy szabadúszó újságíró közlése nyomán a BBC Radio 5 –, aki Görögországból érkezett. Ő két lövést kapott, valószínűleg akkor, amikor a mellette lévő húgát védte meg a találatoktól. Édesapját szívrohammal szállították kórházba. A halottak között van egy 15 éves lány is.

Fotó: Michael Dalder / Reuters

Éjjel egy körül érkezett az a hír, hogy evakuálják egy helyi lap, a Münchener Abendzeitung szerkesztőségét. „Lövések halottunk az udvaron… Őrület” – kommentálta egy újságíró, Lukas Schauer a helyzetet.

A müncheni kórházak korábban minden szabadnapos orvost és nővért behívtak a sérültek ellátása érdekében.

Több támadásról is érkezett bejelentés

Az esti órákban számos sajtóorgánumban terjedtek olyan hírek, hogy München több pontján is lövések dördültek. Ezt azonban a rendőrség nem erősítette meg, vizsgálják a folyamatosan érkező bejelentéseket.

Fotó: Michael Dalder / Reuters

A Bayerischer Rundfunk szerint a korábbi jelentésekkel szemben csak egy helyszín van, az OEZ.

Szolidaritás a közösségi médiában

A népszerű közösségi oldalakon a felhasználók, szemtanúk a támadás első perceitől kezdve folyamatosan posztolják a legfrissebb információkat. Sokan fejezik ki együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóival, ugyanakkor számtalan kamu bejegyzés is megjelent az elkövetőkről s áldozataikról egyaránt. Újra felbukkant például egy régi mém, Sam Hyde karaktere is, de egy korábbi, afrikai mészárlásról készült fotók is újra terjednek. A Twitteren a #munchen és az #OEZ hashtagekkel lehet követni a fejleményeket, de terjed az #offenetür (nyitott ajtó) címke is, amelyen keresztül a terror elől menekülőknek lehet ideiglenes hajlékot ajánlani. A Facebook pedig aktiválta a Safety Check szolgáltatást, amelyen bárki jelezheti, hogy biztonságban van Münchenben.

Videó készült a lövöldözésről

Egy szemtanú a Twitteren tette közzé a bevásárlóközpontnál kitört lövöldözést megörökítő videót. A felvételen jól látható, amint egy férfi pisztollyal a kezében áll a McDonald's bejáratánál, majd láthatólag válogatás nélkül lőni kezd a járókelőkre.  A videó megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk!




„Én most ki nem mennék”

„Itt lakunk 10 percre attól a bevásárlóközponttól, ahol a lövöldözés volt. Másfél órája semmit nem lehet hallani, csak a rendőrség, a mentők èés a tűzoltók szirénázását - mondta a Népszabadságnak egy Münchenben élő magyar nő, aki egy hotelben dolgozik. Beszámolója szerint nem mindenki tartja be a hatóság intelmét, hogy maradjanak otthon. „Most ment el az egyik lakó a házból kocsival. Egyébként több kocsit is látni, de megmondom őszintén, én most ki nem mennék az utcára.”

Fotó: Michael Dalder / Reuters

Egyik munkatársunk ismerőse, aki szintén Münchenben, az OEZ közelében él, arról mesélt, hogy , hogy a városban most mindenhol rendőr rendőr hátán, és mindenki fél. Nem tudjuk mi lesz holnap – mondts forrásunk.

Beszélt arról is, hogy két napja a városban egyszer már kitört pánik, amikor a Manchester City és a Bayern München barátságos labdarúgó-mérkőzés alatt a metrót állítólag áramkimaradás miatt leállították, az utasoknak pedig gyalogolniuk kellett az alagútban. Az incidensre a hatóságok azóta sem adtak hivatalos magyarázatot.

Öt évvel ezelőtt mészárolt a norvég neonáci, Anders Behring Breivik

Az RTL országos kereskedelmi televíziónak egy szemtanú arról számolt be, hogy az egyik lövöldöző a külföldieket szidalmazta, és a neonáci szubkultúrában szokásos viselet elemei között számon tartott bakancsot viselt. Mellesleg a merénylet napra pontosan öt évvel azután történt, hogy a nyíltan neonáci nézeteket valló Anders Behring Breivik 77 embert mészárolt le egy norvégiai ifjúsági táborban. Mint emlékezetes, Breivik először egy fehér Volkswagen robbantott fel Oslo kormányzati negyedében, itt nyolc embert ölt meg. Aztán Utoya szigetére ment, ahol a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában kezdett el szisztematikusan vadászni a fiatalokra egy Ruger Mini-14 karabéllyal és egy Glock 34-es revolverrel, amelyeket a szélsőjobboldali férfi a skandináv mitológia után Odin isten dárdájának (Gugnir) és Thor kalapácsának (Mjölnir) becézett.

„Német vagyok, Németországban születtem!”

- kiabálta a merénylő az őt szidalmazóknak a bevásárlóközpontnál, illetve azt, hogy „Szaros külföldiek!”

A baltás támadás óta tartottak ettől

A német hatóságokat már korábban készültségbe helyezték, mivel attól tartottak, újabb támadás következhet a hétfői baltás ámokfutás után.

Bár a müncheni rendőrfőkapitány szerint nincs összefüggés a két incidens között, a müncheni már a harmadik merénylet, amelyet Európában elkövetnek alig több mint egy hét alatt. A múlt héten csütörtökön Nizzában hajtott bele egy tunéziai-francia kettős állampolgár az 1789-es forradalom kitörésének a napját ünneplő tömegbe, 84 embert ölve meg, mielőtt tűzpárbajban a rendőrök lelőtték volna.

Európát újra sokkolta a müncheni lövöldözés – hirdeti a Guardian szombati címlapja.

Nincs magyar áldozat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje a pénteki müncheni lövöldözésnek - mondta Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke az MTI-nek. Péntekre harminc olyan magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért, aki közölte, hogy a német nagyvárosban lesz, de ők csak rövid távú tartózkodást jeleztek. Őket a müncheni főkonzulátus munkatársai elkezdték telefonon megkeresni.

Gauck elborzadt, Trump imádkozik

Azután, hogy a Horst Seehofer miniszterelnök vezetésével péntek ewste rendkívüli ülést tartott a bajor tartományi kormány, Angela Merkel német kancellár a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését hívta össze. Ezt Peter Altmeier, Merkel kabinetfőnöke jelentette be. Holnap Thomas de Maiziere belügyminiszter elutazik Münchenbe a támadás miatt. Ő az amerikai szabadságáról tér vissza, és Németországba érve azonnal a bajor főváros felé veszi az útját.

Fotó: Michael Dalder / Reuters

Barack Obama amerikai elnök együttérzését nyilvánította a sérülteknek, Donald Trump republikánus elnökjelölt pedig azt írta, imádkozni fog a merénylet áldozataiért. Bár a merénylet indítéka egyelőre kértséges, Francois Hollande francia államfő eközben arról beszélt, hogy „visszataszító terrortámadás” történt, amelynek célja félelmet gerjeszteni Németországban és más európai országokban is.

Részvétnyilvánításában Joachim Gauck német köztársasági elnök úgy fogalmazott, elborzasztotta a merénylet.

„Szavazz az AfD-re!”

A merénylet miatt máris kitört egy ykisebb politikai botrány, a populista bevándorlás-ellenes párt, az Alternative für Deutschland (AfD)  egyik politikusa, Christian Lüth ugyanis egy enyhén gyomorforgató húzással a Twitteren „Szavazz az AfD-re!” felkiáltással adott hírt az ámokfutásról. Bár Lüth sietve törölte az üzenetet, a Die Zeit egyik újságírójának, Bastian Braunsnak sikerült időben elmentenie. „Emberek halnak meg, az AfD kampányol (…) Szép próbálkozás, de az üzenet törlése nem fog megmenteni. Hihetetlen” – kommentált Brauns szintén a Twitteren. 

Fekete szeptember után fekete július

Több helikopterrel elment Münchenbe a német rendőrség különleges terrorelhárító különítménye, a Grenzschutzgruppe 9 (GSG9). A GSG9-t közvetlenül azután hozták létre, hogy 1972. szeptember 4-én palesztin terroristák – a Fekete Szeptember tagjai – túszul ejtettek és megöltek 11 izraeli sportolót a nyári olimpiai játékok alatt.

Az OEZ épülete az egykori olimpiai falu mellett áll. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.