Terrortámadástól tart az elnök

Pierre Nkurunziza, Burundi államfője szerint komoly aggodalomra ad okot az al-Shabab nevű szomáli terrorszervezet, amely fenyegetést jelenthet Burundira nézve.

Az elnök először lépett nyilvánosság elé azóta, hogy szerdán Godefroid Niyombare, a burundi hadsereg egy tábornoka, a hírszerzés egykori vezetője puccsal kísérelte meg eltávolítani a tisztségéből. Nkurunziza pénteken tért vissza az országba, a fővárosban, Bujumburában pedig arról beszélt, hogy a kenyai és ugandai államfővel folytatott konzultáció után számára úgy tűnik, komoly fenyegetést jelent a szomáliai terrorszervezet, az al-Shabab.

Az al-Kaida helyi leányvállalatának számító terrorszervezet többször megfenyegette már Burundit az Afrikai Unió által vezetett, szomáliai békefenntartó misszióban való részvétele miatt - írja a BBC. A brit portál helyi tudósítója ugyanakkor azt írja, a lakosság némi szkepticizmussal fogadta a terrorfenyegetéssel kapcsolatos híreket, és inkább attól tartanak, hogy Nkurunziza ezt ürügyként használva növeli majd a biztonsági erők létszámát, a katonákat pedig a kormányellenes tüntetések véres megtorlására használják majd.

Noha a múlt héten a puccs elbukott, hétfőtől újra az utcára vonulnak az emberek, akik az ellen emelik fel hangjukat, hogy Pierre Nkurunziza alkotmányellenes módon harmadik alkalommal is indulni akar a jövő hónapban esedékes elnökválasztáson.

A BBC tudósítója szombaton a tanúja volt annak, hogyan rángattak ki három, kórházban kezelt puccsista katonát az elnök emberei az egészségügyi intézményből és tuszkolták be őket egy rendőrautóba. Nkurunziza keményen fellépett a puccsisták ellen, sorra tartóztatják le azokat, akik részt vettek a múlt heti összecsapásokban.

Az Egyesült Államok Burundi azonnali elhagyására szólította fel az állampolgárait a politikai helyzet és az al-Shabab esetleges támadása miatt. A közép-afrikai országban zajló eseményekről és a konfliktus hátteréről bővebben csütörtöki cikkünkben írtunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.