Sorra tartóztatják le a puccsistákat

A Pierre Nkurunziza elnök elleni puccskísérlet három vezetőjét már letartóztatták, de Godefroid Niyombare, aki az államfő eltávolítását a rádióban bejelentette, még szabadlábon van – írja a BBC.

Niyombare tábornok, a hírszerzés egykori vezetője az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy ő és a követői is fel akarják adni magukat, remélve, hogy nem ölik meg őket.

Burundi fővárosában, Bujumburában csütörtök hajnalban kezdődtek a fegyveres összecsapások, miután Godefroid Niyombare tábornok és társai puccskísérletet hajtottak végre Pierre Nkurunziza államelnök ellen. Az összecsapást hetekig tartó demonstrációk előzték meg, mivel Nkurunziza alkotmányellenes módon harmadik alkalommal is indulni akar a jövő hónapban esedékes elnökválasztáson. Az elnök támogatói szerint nincs szó alkotmánysértésről, mivel az elnököt az első ciklusában nem a nép, hanem a parlament választotta meg, így azt nem kell figyelembe venni.

Nkurunziza szerdán a szomszédos Tanzániába utazott, hogy a kelet-afrikai államok vezetőivel tárgyaljon a Burundiban kialakult helyzetről, de csütörtökön hazatért. Az államfő a rádióban beszédet mondott, melyben megígérte, hogy megbocsát azoknak a puccsista katonáknak, akik feladják magukat.

Cyrille Ndayirukiye korábbi védelmi minisztert, aki a puccskísérlet egyik vezetője volt, pénteken tartóztatták le. Gervais Abayeho, Nkurunziza szóvivője ezzel kapcsolatban a BBC-nek azt nyilatkozta: az államcsíny valamennyi vezetőjét bíróság elé fogják állítani. A szóvivő tagadta, hogy a hadsereg kettészakadt volna, szerinte a puccsisták csak töredékét jelentik a katonaságnak.

A biztonsági miniszter, Gabriel Nizigama elmondta, hogy két kapitányt és körülbelül egy tucat alacsonyabb rangú rendőrt letartóztattak, miután tűzharc alakult ki egy tábornok házánál, ahol bujkáltak. Nizigama cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint a letartóztatottakat megverték volna. Állítása szerint az emberi jogokat figyelembe véve, normális körülmények között zajlott minden. A puccs vezetőit és segítőiket arra kényszerítik, hogy nyilvánosan jelentsék ki, az államcsíny megbukott, és bocsánatot kérnek a lakosságtól a tetteikért.

Mindeközben a Focode nevű civil szervezet arra kéri az embereket, hogy térjenek vissza az utcákra, és folytassák a demonstrációkat Nkurunziza ellen. „A mozgalmunknak nem volt semmi köze a puccskísérlethez és a bukásához” – jelentette ki Gordien Niyungeko aktivista a Reuters hírügynökségnek.

Az egyik legszegényebb országban kialakult belső feszültségek folytán, polgárháborútól tartva mintegy 105 000 ember menekült el az elmúlt hónapban az ENSZ szerint.

A nemzetközi közösség Nkurunziza félreállását várja el

„Hogy mi vár az ország lakóira, nem tudni. Ezen a ponton nehéz megmondani, hogy a hadsereg Niyombarét vagy az elnököt támogatja-e" – mondta csütörtökön a Népszabadságnak Steve McDonald, a washingtoni Woodrow Wilson Központ Afrika-szakértője, aki szerint egyik oldal sem hátrál meg.

„Hasonló volt a helyzet tavaly Burkina Fasóban és néhány éve Szenegálban, ahol miután az elnökök bejelentették, hogy az alkotmányban lefektetettekkel ellentétben harmadik alkalommal is indulnak az elnöki posztért, hasonló megmozdulások voltak, és végül mind a ketten lemondtak és félreálltak. És noha senki sem támogat egy államcsínyt, amelynek célja a demokrácia elérése, fontos megjegyezni – tette hozzá a szakértő –, hogy a nemzetközi közösség és a szomszédos országok is nyomást gyakorolnak Nkurunzizára, hogy hasonló döntést hozzon, és álljon félre.

A Burundiban zajló eseményekről és azok hátteréről bővebben tegnapi cikkünkben írtunk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.