Szirénával emlékeznek a vérfürdő áldozataira

Két percen át szóltak a harangok és a szirénák csütörtök délben Csehországban. A prágai kabinet kezdeményezésére így emlékeztek meg arról a nyolc polgárról, akik az elmúlt keddi, Uhersky Brod-i vérfürdőben vesztették életüket.

Az áldozatok a morva kisváros egyik éttermében ebédeltek, amikor egy hatvanhárom éves helybeli férfi berontott a helyiségbe és két pisztolyból leadott, több mint húsz lövéssel végzett velük, majd pedig önmagával is.

Azóta sem csitulnak az indulatok a bűncselekménnyel kapcsolatban. Sokan azért háborodtak fel, mert a gyilkosról sokan tudták, hogy agresszívan viselkedik, rendkívül ingerlékenyen, ám mégsem vonták vissza a fegyvertartási engedélyét.

Több szemtanú szerint kevesebb lehetett volna a halott, ha a helyi rendőrőrs riasztott tagjai rendőrség nem tétováznak, nem várnak csaknem egy órát a kommandósok megérkezésére, hanem gyorsan és határozottan cselekszik. Néhányan egyenesen gyávának, esküszegőnek minősítették őket. Még az sem merült fel bennük, hogy a hátsó bejáraton próbálkozzanak meg az elfogásával. Több mint másfél órán át tanácstalanul ácsorogtak a bejárat előtt, csupán a bámészkodókat terelték hátrább -- mutatott rá több helyi polgár.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter bejelentette, hogy az illetékes felügyelő szervek független szakértők bevonásával alaposan elemzik a rendőrség minden lépését, a parancsnok döntéseit, kivárásuk okait is. Hozzátette, az anyag rövidesen elkészül és teljes egészében nyilvánosságra hozzák. Addig azonban megtiltotta a rendőrség, illetve a belügyi tárca vezetőinek és szóvivőinek, hogy nyilatkozzanak a véres tragédia részleteiről és a vizsgálat fejleményeiről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.