Gyávának nevezte a cseh rendőröket a vérfürdő több szemtanúja

Nem csitulnak az indulatok, amelyeket a nyolc halálos áldozatot követelő, múlt csütörtökön történt véres bűncselekmény váltott ki Csehországban. Több szemtanú a prágai köztévé (CT), valamint a Prima kereskedelmi televízió szokásos vasárnapi beszélgetőműsorában úgy vélekedett, hogy kevesebb lehetett volna a halott, ha a rendőrség nem tétovázik, hanem gyorsan és határozottan cselekszik. Néhányan egyenesen gyávának, esküszegőnek minősítették őket.

Kiderült, hogy az Uherský Brod-i rendőrőrsre kedden 12.38-kor érkezett a riasztás, miszerint a morva kisváros Druzba (Barátság) nevű éttermébe egy férfi rontott be, és lövöldözni kezdett. Kilenc perccel később érkezett a helyszín közelébe öt rendőr, akiken golyóálló mellény volt. Beléptek az épületbe, ám amikor az ámokfutó rájuk lőtt, visszahőköltek. Ők nem használták a fegyverüket, hanem mobiltelefonon tárgyaltak az idős férfival, mert úgy hitték, hogy túszokat tart fogva.

– Az fel sem merült bennük, hogy néhányan a hátsó bejáraton próbálkozzanak meg az elfogásával. Több mint másfél órán át tanácstalanul ácsorogtak a bejárat előtt, csupán a bámészkodókat terelték hátrább. Nem sokkal fél három előtt érkeztek meg Brnóból a kommandósok, akik aztán pillanatokon belül behatoltak az épületbe, ahol nyolc halottat találtak. Akkorra már az ámokfutó is végzett magával. Ha bátrabbak a rendőrök, akkor az egészségügyi szakemberek néhány súlyos sebesült életét talán megmenthették volna – vélekedett az egyik szemtanú.

Az ügyész a boncolás eredményeire hivatkozva cáfolta ezeket a feltételezéseket: Az étterem bejáratához közel ülő áldozatoknak sajnos semmi esélyük sem volt, mert a hatvanhárom éves férfi többször lőtt rájuk. Azonnal vagy néhány percen belül meghaltak – közölte a nyomozást felügyelő Roman Kafka.

A CT 24 hírtelevízió megszólaltatta a gyilkos sógorát, aki elmondta: hiába kérlelte az illetékes orvost, azután pedig a rendőrséget, hogy ne újítsák meg az egyre ingerlékenyebb és kiszámíthatatlanabbul viselkedő hatvankét éves Zdenek K. fegyverviselési engedélyét.

– Senki sem hallgatott rám, holott a férfi odahaza despotaként viselkedett, másokkal szemben is arrogáns volt. A szomszédok többször kihívták a rendőröket is, éjszakai csendháborítás és életveszélyes fenyegetései miatt. Az illetékes orvos szerint a rokonom nem alkoholista, nem drogozik, a pszichotesztje is normális volt, ezért nincs kizáró ok. A rendőrségen pedig azzal utasították el a kérésemet, hogy az illető sosem volt büntetve. Még az intézkedéseikről készült jegyzőkönyvekbe sem tekintettek bele – közölte felháborodva a férfi.

Mindkét tévécsatornán Milan Chovanec belügyminiszter arról tájékoztatta a nézőket, hogy az illetékes felügyelő szerv független szakértők bevonásával a rendőrség minden lépését, parancsnoki döntéseit, kivárásuk okait is vizsgálja. Az anyag egy héten belül elkészül és teljes egészében nyilvánosságra hozzák.

– Ha bebizonyosodik a rendőrök mulasztása, akkor az érintettek súlyos büntetésre számíthatnak, addig azonban nem török pálcát senki felett – mondta a tárcavezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.