Kilenc halott a csehországi ámokfutásban

Nyolcan meghaltak, egy nő életveszélyes, több személy pedig súlyos sérüléseket szenvedett kedden kora délután a dél-morvaországi Uherský Brodban.

A kisváros központjában levő Druzsba étterembe egy óra körül a szemtanúk szerint hatvan év körüli férfi rohant be, és két pisztolyból azonnal eszeveszetten lövöldözni kezdett az ebédjüket fogyasztó vendégekre, akik jórészt a közeli Aquapark, valamint a különböző hivatalok alkalmazottjai voltak. Nem sokkal később a helyiségbe behatoló kommandósokra is leadott néhány lövést, majd végzett magával.

A túszdráma helyszínét a rendőrök lezárták
A túszdráma helyszínét a rendőrök lezárták
Forrás: novinky.cz
Ezeket az értesüléseket a helyszínre érkezett Milan Chovanec cseh belügyminiszter megerősítette. Hangsúlyozta, hogy nem terrortámadás történt, hanem egy pszichiátriai kezelés alatt álló, hatvankét éves helyi lakos hajtott végre véres cselekedetet. Tettének oka egyelőre ismeretlen. Még nem tudják, vajon honnan szerezte a gyilkos fegyvereket, amelyek közül az egyik állítólag sörétes vadászpuska volt. A dél-koreai hivatalos látogatáson tartózkodó Bohuslav Sobotka cseh kormányfő megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, és a kabinet nevében részvétét és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megbízta a tárcavezetőt, hogy személyesen felügyelje a helyszínelést és a további nyomozást.

Érdeklődésünkre Patrik Kuncát, a kisváros polgármestere közölte: a tettes az étterem közelében lakott, ingerlékeny, gyakran kiszámíthatatlanul viselkedő emberként ismerte őt. – Talán sosem derül ki, mi vezérelte ilyen szörnyűségre – sóhajtott a mobiltelefonba. Értesüléseink szerint a gyilkos, mielőtt berontott az étterembe, az utcáról felhívta a prágai Prima kertévé Krimihírek című napi műsorának szerkesztőségét, és közölte velük, hogy siessenek Uherský Brodba, ahol rövidesen saját fegyverrel rendezi le mindazokat a megaláztatásokat és sértegetéseket, amelyek naponta érik őt.

Megkeresésünkre Márie Fianová megerősítette ezt a információt. – Azonnal hívtuk a rendőrséget, de mire kiértek, már megtörtént a tragédia – tette hozzá a szóvivő. A CT 24 hírtelevíziónak nyilatkozó Roman Kafka is úgy vélekedett, hogy az ámokfutó tettének több személyes indítéka lehetett. Ugyanez a tévécsatorna megszólaltatta Petr Gabriel helyi polgárt, aki közvetlenül a gyilkos előtt lépett be az étterembe, de óriási szerencséjére először a mosdóba ment. Miután lövéseket hallott, magára zárta az ajtót és a mobilján rövid beszámolót, önmagáról pedig fényképet küldött a rendőrségnek, nehogy gyanús alaknak tartsák. Sokkos állapotban szabadították ki őt a kommandósok.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.