„Orbán Viktor egy szánni való populista"

Úgy tűnik, a magyar miniszterelnök megnyilvánulásaiból a Fidesz EP-frakciójának, a Néppártnak is kezd elege lenni. Frank Engel luxemburgi EP-képviselő egyenesen „szánni való populistának” nevezte Orbán Viktort. A bajor Keresztényszocialista Unió (CSU) képviselője ennél árnyaltabban fogalmazott, és csak annyit mondott, hogy a magyar miniszterelnök úgy viselkedik, mint egy gyerek, aki folyton próbálgatja, hogy a szüleinél meddig mehet el.

Az Eurológus úgy tudja, heves szóváltás alakult ki a keddi Magyarországról szóló európai parlamenti vita után az Európai Néppárt frakciótalálkozóján, melyen Orbán Viktor is részt vett. A magyar miniszterelnök a zárt ülésen nagyjából megismételte a parlamenti vitán elmondottakat, és továbbra is kitartott a halálbüntetésről és bevándorlásról alkotott álláspontja mellett.

A néppárti képviselők többsége elítélte Orbán szavait, és az is felmerült, hogy a június 6-7-ére tervezett budapesti kihelyezett frakcióülést elhalasztják. Parlamenti források szerint a magyar miniszterelnök egyre népszerűtlenebb a néppárti frakcióban. Orbánnal főleg a Benelux államok és a skandináv országok a kritikusak.

„Orbán vitája rövid lesz”

Az európai sajtóban is nagy vissz­hangot váltott ki Orbán Viktor keddi fellépése az Európai Parlament strasbourgi ülésén. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk >>>

A magyar miniszterelnök leghangosabb párton belüli ellenfele, a luxemburgi keresztény-szocialista Frank Engel a keddi vita után az Eurológusnak a következőket nyilatkozta:

„Orbán Viktor egy szánni való populista."

 

A luxemburgi EP-képviselő már korábban sem volt kíméletes a magyar miniszterelnökkel. Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának május 7-ei ülésén azt mondta, a dél-európai diktátorok bukása óta nem volt kormányfő Európában, aki előhozakodott volna a halálbüntetés visszaállításának gondolatával.

Engel szerint a Néppárt nem tolerálhatja Orbán Viktor viselkedését. A luxemburgi politikus arra is utalt: több kollégájában felmerült, hogy a Fidesz kizárását kezdeményezzék a frakcióból.

Engellel szemben párttársa, Markus Ferber bajor EP-képviselő finomabban fogalmazott Orbánról, aki szerinte úgy viselkedik, mint egy gyerek, aki folyton próbálgatja, hogy a szüleinél meddig mehet el. A CSU politikusa azonban azt is megjegyezte, a néppárti frakcióban unják már, hogy minden második hónapban Magyarországról tartanak vitát a Parlamentben.

Az Eurológus úgy tudja, nem először fordult elő, hogy frakcióülésen élesen kritizálták a magyar kormányfő egy-egy lépését, a Néppártnak viszont nem áll érdekében kizárni a Fideszt a frakcióból, mert szükségük van 12 képviselőjükre a szavazásoknál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.