Fico nem érti, miért bírálják Magyarországot

„Nem értem, miért bírálják Magyarországot a menekültáradattal kapcsolatban, holott déli szomszédunk igyekszik megvédeni a külső schengeni határokat és érvényt szerezni az uniós jogszabályoknak” – védte a magyar hozzáállást a szlovák kormányfő.

„Ugyanezek a politikusok miért nem marasztalják el Görögországot és Olaszországot, noha megsértik a hatályos nemzetközi jogot, nem regisztrálják a migránsok nagy többségét, akik főleg emiatt ellenőrizetlenül áramlanak be térségünkbe. Bizonyos politikai és gazdasági érdekcsoportok jelenleg különös légkört teremtettek az Európai Unióban” – mutatott rá Robert Fico.

A továbbiakban leszögezte, hogy a menekültügyet az uniós tagországok államfőinek vagy miniszterelnökeinek kell orvosolniuk, helyettük nem hozhatnak adminisztratív határozatot a brüsszeli hivatalnokok.

Szlovákia szolidáris a politikai menekültekkel, kész anyagi és szakértői segítséget nyújtani a biztonsági zónák létrehozásához. Továbbra is azt hangsúlyozzuk, hogy a súlyos problémákat főleg a helyszínen, tehát elsősorban a szíriai és a libanoni konfliktus diplomáciai rendezésével lehet fokozatosan rendezni. Ami pedig a javasolt kötelező menekültkvótákat illeti, ezt az indítványt továbbra is értelmetlennek tartjuk, ráadásul ezekről idáig senki sem tárgyalt velünk, legfeljebb csak üzengetnek nekünk, holott a végső döntést alapos politikai vita után, és konszenzussal hozhatjuk meg. Szuverén államoknak semmit sem lehet megparancsolni” – szögezte le a szlovák miniszterelnök.

Bejelentette azt is, hogy ha a kvótákról az Európai Tanácsban kívánnak dönteni, akkor személyesen vesz részt az ülésen, és ott is megismétli a szlovák kormány elutasító álláspontját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.