Összecsapott a szlovák elnök és a kormányfő a menekültek kapcsán

Merőben ellentétes véleményt fogalmazott meg Andrej Kiska államfő és Robert Fico miniszterelnök a migrációról, valamint a menekültkvótákról. A szlovák elnök nyilatkozatában rámutatott arra, hogy másfél ezer bevándorló befogadása nem jelentene semmilyen belbiztonsági kockázatot, ilyen veszélyről nincs tudomása az illetékes szlovákiai titkosszolgálatoknak sem.

– A menekültek megítélésével kapcsolatban Szlovákia további jellege és értékrendjének alakulása a tét. Ezt a küzdelmet elveszítjük, ha nem leszünk képesek különbséget tenni a polgárok természetes félelme, valamint az alig álcázott idegengyűlölet között. Aki politikusként vagy akár csak egyszerű polgárként minden menekültben leendő terroristát vagy kizárólag gazdasági bevándoroltat lát, az tulajdonképpen idegengyűlölő és rasszista jelszavakat ismétel és erősít fel. Ha ezt a többség elnézi nekik, vagy pedig elfordítjuk a tekintetünket és hallgatunk, akkor valójában a fehér Szlovákiát hirdetőket támogatjuk és beláthatatlan következményekkel járó csatát veszíthetünk – hangsúlyozta Andrej Kiska.

A továbbiakban kifejtette: egyetért azokkal, akik azt hangoztatják, hogy a menekültügyet a válságövezetekben, elsősorban a szíriai és a líbiai konfliktus fokozatos rendezésével, oda irányuló segélyek révén lehet megoldani. Ugyanakkor a már Európában tartózkodó menekültek tízezreinek a sorsa ezzel nem rendeződik – mutatott rá.

Robert Fico alig két órával később úgy vélekedett, hogy akinek nincs felelőssége, még felelősségérzete sem, az bármit nyilatkozhat.

– Jómagam kormányelnökként ragaszkodom a visegrádi négyek kormányfőinek múlt pénteki prágai tanácskozásán elfogadott dokumentumhoz, amely a kötelező menekültkvóták és egyéb tüneti próbálkozások helyett egyértelmű útmutatást nyújt a menekültválság tényleges orvoslásához – üzente meg az államfőnek a szlovák miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.