Visegrádi támogatás Magyarországnak

Befogadótáborok mielőbbi létesítését szorgalmazzák a külső schengeni határoknál közös nyilatkozatukban a visegrádi négyek kormányfői, akik péntek délután Prágában tárgyaltak a menekültválság fejleményeiről. E befogadóállomások létesítését és működtetését uniós forrásból, valamint a tagállamok anyagi támogatásával finanszíroznák.
A V4-ek szakértőik segítségét is felajánlották, egyszersmind az eddigieknél összehangoltabb és szigorúbb intézkedéseket javasolnak az embercsempészek és más bűnözők ellen. Ismét elvetették a kötelező kvóták bevezetését, amelyet nyugati és uniós vezetők újra egyre erőteljesebben indítványoznak. Tételesen felsorolták azokat a csoportokat, többek között a politikai menekülteket, az árvákat, a szétszakított családokat, amelyeket valóban fel kell karolni.

A rendkívüli találkozót a vendéglátó Bohuslav Sobotka kezdeményezte, ugyanis jelenleg Csehország tölti be a V4-ek soros elnöki tisztségét. A cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő szolidaritását fejezte ki Magyarországgal, mert azok közé az államok közé tartozik, amelyek leginkább ki vannak téve a migrációs nyomásnak és következményeinek – hangsúlyozza a dokumentum.

Orbán Viktor magyar, Ewa Kopacz lengyel, Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a továbbiakban rámutatott, hogy az Európai Tanács júniusi határozatai kellő alapot teremtenek a humanitárius válság tényleges kezelésére. Ezért javasolják,hogy az uniós belügyminiszterek szeptember 14-ére kitűzött tanácskozásán tekintsék át az eddigi lépéseket és döntsenek a továbbiakról.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón a cseh kormányfő hangsúlyozta, hogy rendkívül feszült a helyzet földrészünkön, az Európai Uniót pedig a menekültüggyel kapcsolatban káosz jellemzi, amely egyre inkább aláássa a szervezet tekintélyét.

Orbán Viktor ezt a gondolatmenetet folytatva kifejtette: mind többen felteszik azt a kérdést, vajon az EU és a tagországok vezetői képesek-e úrrá lenni a kialakult válságos helyzeten. A magyar kormányfő szerint csak abban az esetben lehet így, ha az uniós jogszabályokat mindannyian tiszteletben tartják, és tüneti kezelések, valamint egymás bírálata helyett a valós okokat fogják orvosolni. Hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben Magyarország számára különösen fontos a három közép-európai állam támogatása. Ewa Kopacz szerint végzetes hiba lenne, ha tényleges cselekedet helyett továbbra is azon vitatkoznának a tagországok, hogy hány menekültet fogadjanak be, mert ezek az értelmetlen viszálykodások gyengítik az unió cselekvőképességét.

Robert Fico felszólította a nyugati politikusokat, hogy hagyják abba a moralizálást és a közép-kelet-európai országok bírálatát, mert ezek az államok is szolidárisak a politikai menekültekkel, amit az elfogadott közös nyilatkozat is igazol. Egyúttal javasolta azt is, hogy az uniós tagországok vezetői mielőbb üljenek tárgyalóasztalhoz az észak-afrikai politikusokkal, mert a válság rendezésének kulcsa a líbiai és a szíriai helyzet rendezése, éspedig diplomáciai eszközökkel, az ENSZ, az Arab Liga és a világ más jelentős országainak bevonásával – így a szlovák kormányfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.