Putyin parancsára készültségbe helyezték az orosz északi flottát

Szergej Sojgu védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy teljes készültségbe helyezték az orosz északi flottát.

A fegyveres erők váratlan ellenőrzésére a védelmi miniszter elmondása szerint azért van szükség, mert Oroszország biztonságát tekintve újabb kihívásokkal és fenyegetésekkel áll szemben. „Különösképpen figyelni kell a stratégiai alakulatokra Északon” - idézi a Reuters Sojgut.

Ezért az orosz elnök elrendelte a bevethetőségi képesség ellenőrzését, amely 40 ezer katonát, 41 hadihajót és 15 tengeralattjárót érint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

A hat napig tartó rendkívüli ellenőrzés során a kijelölt katonai egységeknek az Északi-sarkvidéken, az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új Föld) szigetcsoportnál és a Ferenc József-földnél kell végrehajtaniuk a kiszabott feladatot. Meg kell erősíteniük a térségben állomásozó hadseregcsoportot, meg kell semmisíteniük a feltételezett ellenség haditengerészeti erejét, fel kell venniük a harcot az ellenség diverzáns-felderítő egységeivel. Az orosz északi hadiflotta, valamint a nyugati katonai körzet egységei lövészeti, valamint taktikai gyakorlatot tartanak.

Emellett különleges rendeltetésű katonai egységek nagy távolságokra történő bevetését gyakorolják, továbbá az orosz államhatár védelmét a levegőben és a tengeren, valamint a távoli északi szárazföldi területeken  - írja az MTI. Egyes nyugati hírügynökségek úgy értelmezik Sojgu bejelentését, hogy az orosz hadsereg nagyszabású hadgyakorlatot kezdett az északi sarkvidéki területeken.

Mindeközben Alekszej Meskov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkvában kijelentette, hogy az Oroszország határainál sűrűsödő NATO-hadgyakorlatok az észak-európai stabilitás meggyengítéséhez, a feszültség erősödéséhez vezetnek a régióban.

Múlt kedden a NATO hét tagállama részvételével kezdődött tengeri hadgyakorlatot a Fekete-tengeren. Moszkvai közlés szerint a múlt hétfőn pedig több mint 120 haditechnikai eszköz érkezett az Egyesült Államokból Lettországba.

Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor közölte, hogy az amerikai hadsereg 750 tankja, helikoptere és járműve, valamint más hadfelszerelés érkezett Rigába. A Pentagon azt is közölte, hogy a 3. amerikai gyalogoshadosztály mintegy 3 ezer katonáját vezénylik e hét elejétől a Baltikumba, ahol az észt, a lett és a litván fegyveres erőkkel közös hadgyakorlatokon vesznek részt.

Atomfegyvert is kész lett volna bevetni Putyin

A kijevi államcsínyt követően Oroszország készen állt atomfegyvereinek készenlétbe helyezésére is – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő a Rosszija 1 állami televízió dokumentumfilmjében, melyben arról is beszélt, hogy véleménye szerint jogilag nem kifogásolható a Krím annektálása. A krími parlament döntésére és a népszavazásra utalva hangsúlyozta, hogy az ukrán jog szempontjából minden teljesen szabályos volt.

Elmondta, hogy az orosz fegyvereseknek a krími parlament munkáját kellett biztosítani, (hogy az dönthessen a félsziget hovatartozásáról szóló népszavazás kiírásáról) és garantálni a képviselők biztonságát.

A védelmi miniszter hétfőn azt mondta, az ellenőrzést Putyin rendelte el, aki március ötödike óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Noha a Kreml fotóval és videóval igyekezett bizonyítani, hogy az orosz elnöknek semmi baja, azonban Putyin már két hivatalos programot is elhalasztott. Múlt héten tárgyalt volna Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel és Alexander Lukasenko fehérorosz államfővel, a kazahsztáni látogatás lemondását pedig semmivel sem indokolták Moszkvában.

A Kreml hétfőn közölte, hogy március 20-án sor kerül a kazah elnökkel való találkozóra – írja a Reuters, amely megjegyzi, hogy az orosz elnök elvileg ma találkozik Almazbek Atambajev kirgiz államfővel Szentpéterváron. 

Azt, hogy Putyin beteg lenne, a Kreml határozottan cáfolja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.