„Putyin nem más, mint államfőnek öltözött közönséges bűnöző”

Az orosz hatóságok engedélyének hiányára hivatkozva megtagadta a vallomást hétfőn a Litvinyenko-gyilkosság egyik fő gyanúsítottja, Dmitrij Kovtun.

A londoni felsőbíróságon január óta folyó bizonyítási eljárás eddigi legfontosabb mozzanata lett volna Dmitrij Kovtun hétfőre kitűzött vallomása, amelyet az egykori szovjet katonatisztnek és orosz titkosszolgálati ügynöknek videókapcsolaton keresztül, Moszkvából kellett volna megtennie.

Kovtun azonban az utolsó pillanatban a BBC-nek nyilatkozva, majd a bíróságnak küldött email-üzenetében is közölte, hogy az orosz igazságügyi hatóságok nem járultak hozzá vallomástételéhez.

Kovtun elmondta: többször is megpróbálta felvenni a kapcsolatot az illetékes orosz szervekkel, ám mindhiába.

A londoni felsőbíróság kedd délelőttig adott még haladékot Kovtunnak, utána - az eljáró bíró hétfői bejelentése szerint - a brit hatóságok több kísérletet nem tesznek arra, hogy a gyanúsítottat vallomástételre bírják, és a bírósági tanács az eddig összegyűlt bizonyítékok alapján fogja összeállítani jelentését, várhatóan az idei év végéig.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, aki 2000-ben emigrált Londonba, 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.

A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérte kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta. Ezt diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország kapcsolatai azóta is mélyponton vannak.

Az ügy másik fő gyanúsítottja Kovtun, aki márciusban vállalta az együttműködést a brit hatóságokkal, ám hétfőn mégis megtagadta a vallomástételt.

Litvinyenko Londonban élő özvegyének jogi képviselője, Ben Emerson a januárban indult londoni felsőbírósági vizsgálat kezdete után nem sokkal a vizsgálóbizottság előtt úgy fogalmazott, hogy a volt FSZB-tisztet megölő polónium nyomai "egészen Vlagyimir Putyin (orosz elnök) moszkvai irodájáig visszakövethetők".

Az ügyvéd szerint a brit vizsgálatnak ki kell mondania, hogy "Putyin nem más, mint államfőnek öltözött közönséges bűnöző", az általa vezetett Oroszország pedig "maffiaállam".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.