"Miniatűr atomtámadás" - Megkezdődött a Litvinyenko-gyilkosság vizsgálata

Független vizsgálat indult kedden Londonban annak kiderítésére: ki és hogyan gyilkolta meg radioaktív anyaggal évekkel ezelőtt Alekszandr Litvinyenko orosz kémet.

Halála után közel kilenc évvel végre fény derülhet Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásának körülményeire. Ahogy 2006 novemberében, 2015 januárjában ismét elárasztotta a világsajtót a szovjet KGB, majd az FSZB tisztjéről a londoni kórházi ágyon készült sokkoló fotó.

A Royal Court of Justice épüle­tében megrendezett eljárás Marina Litvinyenko kitartó erőfeszítésének köszönhető. Az özvegy kész a korábbi rendőri nyomozás által feltárt valamennyi bizonyítékot bemutatni, amelyek igazolják a két gyanúsított, Andrej Lugovoj és Dimitrij Kovtun bűnösségét.

Mindketten tagadják a merényletben való részvételüket. Oroszország nem hajlandó kiadni az időközben parlamenti képviselővé választott Lugovojt és bűntársát.

Marina szerint a Nagy-Britanniába szökött Litvinyenko a brit felderítésnek dolgozott. Miközben az orosz kormány visszautasítja, hogy szerepet játszott volna Litvinyenko meg­gyilkolásában, Marina meg van győződve Putyin orosz elnök közvetett felelősségéről.

Ha nem ő adta is ki személyesen a parancsot a merényletre, tudnia kellett róla.

A Putyin elnököt bíráló Litvinyenkót a teájába rejtett polónium–210 radioaktív izotóppal mérgezték meg. Az azonban csak a vizsgálat elején derült ki a közvélemény számára, hogy már két héttel korábban is részlegesen sikeres kísérlet történt az orosz tiszt elnémítására.

A nyomozás London számos pontján azonosított radioaktív fertőző elemeket. A Marina Litvinyenkót képviselő ügyvéd a gyilkosságot „London utcáin elkövetett miniatűr atomtámadásnak" nevezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.