Vallomást tenne a Litvinyenko-gyilkosság egyik gyanúsítottja

Az Alekszandr Litvinyenko orosz kém elleni gyilkosság egyik gyanúsítottja részt szeretne venni a nyomozásban, és videokapcsolaton keresztül vallomást is tenne.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, januárban vizsgálat indult Londonban annak kiderítésére, ki és hogyan gyilkolta meg radioaktív anyaggal évekkel ezelőtt Alekszandr Litvinyenko orosz kémet.

A gyilkossággal vádolt egyik férfi, Dmitrij Kovtun jelezte, részt venne a vizsgálatban és segíteni szeretné a nyomozást, melynek vezetője, Robert Owen támogatta Kovtun kérését, de „igen sajnálatosnak” nevezte, hogy ilyen későn történik ez meg.

Kovtun, és a másik gyanúsított, az időközben parlamenti képviselővé választott Andrej Lugovoj mindvégig tagadták, hogy közük lenne Litvinyenko meggyilkolásához.

Ben Emmerson, Litvinyenko özvegyének ügyvédje elmondta, igen váratlanul érte őket Kovtun felbukkanása, de örülnek a fejleménynek. „Boldogok lennénk, ha lehetőséget kapnánk, hogy megkérdezzük, milyen szerepe volt Litvinyenko meggyilkolásában” - jegyezte meg.

Kovtun volt feleségénél is polónium nyomaira bukkantak

Kovtun 2006. október 28-án repült Hamburgba, hogy meglátogassa volt nejét és gyerekeiket. A vizsgálat során a német hatóságok az említett hamburgi lakásban egyértelműen polónium nyomaira bukkantak. A radioaktív elem nyomait az egyik gyerek játékmackóján és a hálószobában is kimutatták.

A brit rendőrség feltételezése szerint Litvinyenkót 2006 novemberében, egy londoni szállodában, a teájába rejtett polónium–210 radioaktív izotóppal mérgezték meg. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat egykori tisztje rosszul lett, majd három hét múlva meghalt.

Özvegye, Marina Litvinyenko meg van győződve róla, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök is felelős férje halálért. Úgy véli, ha nem is ő adta ki személyesen a parancsot a merényletre, tudnia kellett róla.

Az orosz vezetés mindvégig tagadta, hogy közük lett volna a Nagy-Britanniába szökött Litvinyenko meggyilkolásához. Putyin pedig múlt héten a „nemzetnek tett szolgálataiért” kitüntetésben részesítette Andrej Lugovojt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.