Putyin lefújta a Déli áramlatot

Ennyi volt – mondta a Gazprom vezér, miután Putyin megsértődött a gaz nyugatra.

Vlagyimir Putyin orosz államfő elállt a Déli áramlat gázvezeték megépítésétől, amiért Európát hibáztatja – jelentette a Reuters hírügynökség.

Vlagyimir Putyin Ankarában robbantotta a gázbombát
Vlagyimir Putyin Ankarában robbantotta a gázbombát
MIKHAIL KLIMENTYEV / REUTERS/RIA Novosti/Kremlin

- Oroszország nem tudja folytatni a Déli áramlat megépítését - jelentette ki Vlagyimir Putyin törökországi látogatásán. A 40 milliárd dollárosra tervezett, Ukrajnát elkerülő gázvezeték a Fekete Tengeren, Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül érte volna el Olaszországot; az eredeti tervek szerint már 2015-re. A tenger alatti szakaszt december közepén kezdték volna építeni, a vezeték 2018-ra üzemelt volna teljes kapacitáson.

"A projekt lezárva. Ennyi volt" - ezekkel a szavakkal fújta le a nagyszabású beruházást Alexej Miller Gazprom-vezér. Ezt azt követően jelentette be az orosz állami gázóriás vezetője, hogy Vlagyimir Putyin törökországi látogatásán értésre adta: nem folytatják a projektet, ha azt az EU ellenzi, márpedig az Európai Bizottság nem adta meg a zöld jelzést.

Putyin  szerint akadályokat gördítettek a beruházás elé, pedig ez ellentétes Európa gazdasági érdekeivel és "károkat okoz". Majd azzal vádolta meg az EU-t, hogy nyomást gyakorolt Bulgáriára, amely egyharmad részben az orosz gáztól függ, viszont nem kapta meg a brüsszeli hozzájárulást ennek a szakasznak a megépítésére. "Ha Bulgáriától megvonják a jogot, hogy szuverén államként viselkedhessen, akkor követeljék vissza az elbukott profitjukat az Európai Bizottságtól" - javasolta az orosz államfő. Ami azért is ironikus, mert - ahogy a Reuters is emlékeztetett - a Déli áramlat a Moszkva és Nyugat közti, Ukrajna fölötti (szuverenitás)vita áldozatául esett.

Az orosz vezető közlése szerint a Déli áramlat meghiúsulását kompenzálni tudják egy törökországi földgázelosztó létesítésével – fogalmazott a török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A bejelentés azért is meglepő, mert pár napja a Gazprom még arról biztosított, hogy menetrend szerint halad a beruházás. Ugyanakkor nem teljesen váratlan fejleményről van szó, Schöpflin György fideszes EP-képviselő nemrég kongatta meg a vészharangot, mondván az oroszok kihátrálhatnak a Brüsszelben sem túl népszerű projektből.

Az Európai Bizottság korábban közölte, hogy a Déli áramlatról Oroszország és az érintett országok között kormányközi megállapodások nincsenek összhangban az uniós joggal, amely azt írja elő, hogy nem lehet ugyanazé a vezeték, mint akié a benne lévő földgáz. Bulgária ellen a Déli áramlattal kapcsolatos közbeszerzési problémák miatt kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság, ami miatt Szófia fel is függesztette a vezeték építését.

A Déli Áramlat meghiúsulása Magyarországot is érzékenyen érintheti - lévén minket is ellátott volna gázzal -, de különösen a kormányt, hiszen a legutóbbi napokig kardoskodtak a projekt megvalósítása mellett. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.