galéria megtekintése

"Kihátrálhatnak az oroszok"

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 19. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

A helyzet jelenleg „cseppfolyós”, már ami az oroszokhoz kötődő Déli áramlatot és a paksi beruházást illeti. Schöpflin György szerint Brüsszel inkább ellenzi a Déli áramlatot, de olyan forgatókönyvet is el tud képzelni, hogy az oroszok hátrálnak ki a projektből. Orbán Viktor az amerikai konfliktus ellenére is kitart.

Moszkvában egyeztetett a napokban Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója Balla János moszkvai magyar nagykövettel az orosz cég székházában. A találkozón azt is megvitatták, hol tart a Déli áramlat európai gázvezeték megvalósítása. A tervek szerint 2018-tól évi 63 milliárd köbméter gázt juttatnak el a beruházásban részt vevő országokba. Az első szállítások 2015 végén indulnának, a magyarországi szakaszt a tervek szerint 2017-re adnák át.

Schöpflin György szerint Brüsszel inkább ellenzi a Déli áramlatot
Schöpflin György szerint Brüsszel inkább ellenzi a Déli áramlatot
Marc Dossmann / MTI/Európai Parlament

A deklarációk ellenére a fideszes képviselők között és a kormány környezetében is akadnak kérdőjelek a projekt teljesülését illetően. Schöpflin György fideszes EP-képviselő megítélése szerint a helyzet „cseppfolyós”. Az a politikai klíma, ami jellemző volt másfél évvel ezelőtt – amikor Oroszországra az EU mint stratégiai partnerre tekintett –, szerinte messze van.

 

Brüsszelben a hangulat inkább Déli áramlat ellenes, mintsem semleges. Schöpflin György szerint nemcsak ezért vannak a kérdőjelek, mert bizonytalan, hogy a brüsszeli ellenállás miként befolyásolja például a belgrádi részvételt a projektben, „hanem mert mindenki azt találgatja, mi lesz az orosz stratégia, ha az ukrán konfliktus nyomán a szankciók súlyosan nehezednek Moszkvára”. A fideszes brüsszeli képviselő el tudja képzelni azt a forgatókönyvet is, hogy „az oroszok kihátrálnak”, ha csak nagy nehézségek árán tudnák finanszírozni a beruházást.

Az aggodalmakat erősítheti, hogy a Kommerszant orosz gazdasági lap nemrégiben azt írta, a Gazprom partneri együttműködése Kínával késleltetheti az orosz állami energetikai cég többi beruházását, így a Déli áramlat megvalósítását is. A Gazprom azt tervezte, hogy 25 milliárd dolláros hitelt vesz igénybe Pekingtől a Kínába vezető, a Szibéria ereje nevű gázvezeték megépítésére, de a felek már nem tárgyalnak többé a hitelezésről.

Egy a lapnak nyilatkozó orosz gázüzletági forrás biztos abban, hogy a Gazprom egyelőre elboldogul a maga erejéből, noha a Déli áramlat jelenlegi költségét 30 milliárd dollárra teszik. Más szakértők és Valerij Nyesztyerov (Sberbank Investment Research) is úgy látja azonban: ha a közeljövőben nem javul a helyzet a tőkepiacon, a Gazpromnak a Kínával kötött szerződés érdekében el kell halasztania egyéb elképzeléseinek megvalósítását, vagy le kell azokról mondania.

Állítólag az Egyesült Államok is „szívesen megépítette volna” az új paksi blokkokat
Az Egyesült Államok is „szívesen megépítette volna” az új paksi blokkokat?
Banczik Róbert / Fotó

Már beszámoltunk róla, hogy a külügyi tárca energiabiztonságért felelős utazó nagykövete, Orbán Anita egy gázellátási konferencián – a Déli áramlat megnevezése nélkül – azt mondta: nem születnek meg a szükséges döntések az Európai Unióban a Közép-Európa számára fontos energiabiztonsági beruházásokról, így az elkövetkezendő években nem épül alternatív gázvezeték, leszámítva a Görögországot, Albániát és Olaszországot érintő érintő, azeri fűtőanyagot szállító TAB-ot.

Orbán Viktor Münchenben, a bajor kormányzó konzervatív CSU-hoz közel álló Hanns-Seidel Alapítvány rendezvényén viszont határozottan a Déli áramlat megvalósítása mellett érvelt, akkor is, ha – mint fogalmazott – Washington ezt is az „Oroszországhoz való közeledésként értelmezi”, holott mi nem „oroszbarát”, hanem „magyarbarát politikát folytatunk”. A miniszterelnök akkor azt is elmondta: Washington a paksi ügyet is „rendkívüli mértékben ellenzi”, az Egyesült Államok is „szívesen megépítette volna” az új blokkokat. Szerinte ezért van rajtunk amerikai nyomás.

Összességében Schöpflin Györgynek az a véleménye, stratégiailag fontos probléma az oroszok számára, hogy fel tudnak-e tárni új olaj- és gázmezőket nyugati technológia nélkül, és száz dollár körül lesz-e az olaj hordónkénti ára. „Paks esetén sem lehet teljesen pontosan kiszámítani az eseményeket. A kérdés ott van a levegőben” – mondta a fideszes politikus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.