Felfüggesztették a Déli Áramlat bolgár szakaszának a megépítését

a döntéssről Oroszországot még nem értesítették. Az Európai Bizottság szerint a gázvezetének ez a szakasza nwem felel meg a hatályos szabályozásnak.
A bolgár kormányfő utasítást adott a Déli Áramlat megvalósításának felfüggesztésére országa területén, de erről a szófiai kormány még nem értesítette Moszkvát - tájékoztatott vasárnap az orosz energiaügyi minisztérium.

A tárca képviselője úgy vélte, hogy a kérdést megvitathatják a hétfőre Brüsszelbe tervezett orosz-ukrán-EU háromoldalú gáztárgyaláson.

Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnök a döntést azt követően jelentette be, hogy vasárnap Szófiában amerikai szenátorokkal találkozott. Azt mondta, hogy az Európai Bizottság kérésére felfüggesztették a gázvezeték bulgáriai szakaszával kapcsolatos munkálatokat. Brüsszel a héten szólította fel Bulgáriát, hogy halassza el a Déli Áramlat gázvezeték területén átmenő szakasza kivitelezésének megkezdését, mivel az nem felel meg az érvényes szabályozásnak.

„A Brüsszellel való újabb egyeztetéseket követően meghatározzuk a munka jövőbeni menetét" - mondta Oresaszki, majd egy orosz újságíró kérdésére pontosított, miszerint a bolgár szakasz építése gyakorlatilag el sem kezdődött.

A szófiai tájékoztatón az amerikai szenátus küldöttségének tagja, John McCain republikánus szenátor azt mondta, hogy a Déli Áramlatban csökkenteni kell az orosz részvételi arányt. Szerinte Bulgáriának „az európai kollégákkal" együttműködve kell megoldania a problémákat.

Brüsszel kedden szólította fel Bulgáriát, hogy halassza el a Déli Áramlat gázvezeték területén átmenő szakasza kivitelezésének megkezdését, mivel az nem felel meg az érvényes szabályozásnak. Az Európai Bizottság szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az úgynevezett harmadik energiacsomag előírásaiba ütközik, amely tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték-tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását. „Amíg folynak a megbeszélések a bulgáriai hatóságokkal és amíg nincs meg a teljes alkalmazkodás az EU-s joghoz, addig arra kérjük a bulgáriai hatóságokat, hogy függesszék fel a projektet" - nyilatkozta Chantal Hughes bizottsági szóvivő.

A hivatalos brüsszeli bejelentést megelőzve Alekszej Miller a Gazprom vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, az orosz állami energetikai holding exportvállalatának vezetője is azt hangoztatta, hogy nincs és nem is lehet akadálya a földgázvezeték megépítésének.

Medvegyev keddi moszkvai tájékozatóján közölte, hogy a Déli Áramlat az elfogadott ütemterv szerint épül és arról is meg van győződve, hogy az első gázszállítások 2015 végén megindulnak a vezetéken. A Gazprom exportvállalatának vezetője hangsúlyozta, hogy bár jelenleg az ukrán-orosz gáztárgyalások uralják az energetikai kapcsolatokat, azokat nem szabad összekapcsolni a Déli Áramlat gázvezeték megépítésével.

Miller szerint még van idő az Európai Bizottsággal tisztázni a Déli Áramlat és a már meglévő Északi Áramlat hasznosításával kapcsolatos kérdéseket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.