Perelik a tévétársaságokat a párizsi túszdráma túlélői

A francia rendőrség vizsgálja, hogy a januári párizsi merényletről beszámoló élő tévéközvetítés nem veszélyeztette-e a zsidó szupermarketben tartózkodó túszokat.

Hat túlélő ugyanis polgári pert indított a huszonnégy órás hírügynökségek ellen, amelyek a január 9-ei, kóser boltban történt párizsi túszdrámát élőben közvetítették.

A merényletben egy iszlamista fegyveres, Amedy Coulibaly négy emberrel végzett. A támadás a két nappal korábban történt Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni merénylethez volt köthető, melyben tizenkettő ember vesztette életét.

Patrick Klugman, a túlélőket képviselő ügyvéd szerint a tévétársaságok élő közvetítéseiből hiányoztak a legalapvetőbb biztonsági intézkedések, ezért veszélyeztették a boltban maradt túszok életét.

A kereset konkrétan a BFMTV-t szemelte ki a perben, amely élő adásban tárta fel, hogy egy csoport – beleértve egy hároméves gyereket és egy egy hónapos csecsemőt – a bolt hűtőkamrájában rejtőzött el a támadó elől.

Klugman szerint ez a hiba nem maradhat büntetlenül, tudvalévő volt ugyanis, hogy Coulibaly bentről figyeli a híradásokat, így csak a szerencsén múlott, hogy nem látta a tv ezen közvetítését. Több csatorna arról is hírt adott a párizsi túszdráma közepette, hogy a francia fővároson kívül a Charlie Hebdo szerkesztőségénél támadó Kouachi fivéreket próbálják elfogni.

BBC szerint az ügy felveti, hogy kell-e szabályozni a 24 órás hírügynökségek működését, és azt, milyen hírekről számolhatnak be egy túszdráma, vagy egy folyamatban lévő merénylet esetén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.