Ötnapos tűzszünet lehet Jemenben

Ötnapos humanitárius célú tűzszünet elrendelésére tett javaslatot csütörtökön a Jemenben beavatkozó nemzetközi koalíciót vezető Szaúd-Arábia.

Abdel al-Dzsubeir szaúdi és John Kerry amerikai külügyminiszter közös sajtótájékoztatón, Rijádban jelentette be, hogy ötnapos fegyvernyugvást hirdetnének, hogy a segélycsomagok épségben eljuthassanak a rászorulókhoz – írja a CNN.

Kerry azt mondta, egyeztetett a szaúdi vezetőkkel, hogy a hadsereg szüneteltesse a jemeni húszi lázadók elleni, március végén kezdett hadműveleteket. Mint mondta, várhatóan pénteken tisztázódnak majd a fegyvernyugvás részletei.  Az április végén kinevezett szaúdi külügyminiszter megjegyezte, a tűzszünet attól függ, hogy a húszi lázadók és szövetségeseik beleegyeznek-e a harcok felfüggesztésébe. Hozzátette, „vagy Jemen egész területén fegyverszünet lesz, vagy sehol”.

Mind a két tárcavezető hangsúlyozta, hogy sem az Egyesült Államok, sem Szaúd-Arábia nem tervez szárazföldi csapatokat küldeni Jemenbe.

Lelőttek egy szaúdi helikoptert

A síita húszi lázadók két vezető tisztviselője azt mondta, lelőttek Jemen északi részén, a szaúdi határtól nem messze egy Apache harci helikoptert csütörtök reggel – ezt azonban a szaúdiak határozottan cáfolják. A szaúdi hatóságok ellenben azt mondták, hogy egy Apache gépük kényszerleszállást hajtott végre a határ szaúdi oldalán, de ehhez az ellenséges csapatoknak semmi köze.

Ádenben elszabadult a pokol

Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának vezetője szerint legalább 6000 ember sérült meg az utóbbi hetek véres harcaiban, Ádenben. Többségük civil.

Jemenben humanitárius katasztrófa fenyeget. Tovább folynak a harcok a húszi lázadók és a Szaúd-Arábia vezette koalíció által támogatott, kormányhű csapatok között.

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint március közepe óta legalább 1400 ember halt meg a jemeni harcokban, fogytán a víz és az élelem, az utcákon holttestek hevernek. A humanitárius szervezetek többször is próbáltak segélycsomagokat juttatni az országba, ám a heves harcok miatt ez meglehetősen nehézkes. Noha többtonnányi egészségügyi csomag már célba ért, a helyzet kétségbeejtő. Az országban dolgozó 22 segélyszervezet szerdán közös közleményt adott ki, melyben arról írnak, hogy egy tűzszünet sem jelentene megoldást, a harcok végleges befejezésére lenne szükség.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.