Lecserélték a szaúdi trónörököst

A szaúdi király felmentette trónörökösi és miniszterelnök-helyettesi tisztségéből fiatalabb féltestvérét, Mukrin bin Abdel-Aziz herceget, és unokaöccsét, Mohamed bin Najefet tette meg a trón várományosává.
Az ország belügyminisztere, Mohamed bin Najef a szaúdi hierarchiában eddig helyettes trónörökös volt. Mostantól ezt a tisztséget az uralkodó fia, a 30-as éveiben járó Mohammed bin Szalman fogja betölteni - írja a The Guardian. Szalmán január óta a védelmi miniszter, ő felügyelte a szaúdi vezetésű arab koalíciót Jemenben, mely légi csapásokat mért a húszi lázadókra. A Határozottság Vihara fedőnevű hadműveletet április 21-én ért véget, a helyébe lépő, Vissza a reményt nevű hadművelet pedig a terrorelhárításra, a segélyezésre, a biztonság megteremtésére és a politikai helyzet megoldására fókuszál.

Szalman bin Abdel-Aziz király szerdán azt is bejelentette, hogy a jelenlegi amerikai nagykövet, Adel al-Dzsubeir lesz az új külügyminiszter, aki Szaud el-Fejszal herceget váltja a poszton. El-Fejszal 1975 óta töltötte be a tisztséget.

Szalman bin Abdel-Aziz 79 éves korában, idén januárban lépett a trónra, féltestvére, Abdullah király halála után. Abdullah 2005-ben került hatalomra, gyakorlatilag azonban már 1995 óta, amikor féltestvére, Fáhd király szélütést szenvedett, ő irányította a monarchiát. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.