Jemen: Már nem is számolják a halottakat

Az utcák üresek voltak, aki tehette, menedéket keresett. Csütörtökön délután ugyanis ismét bombázni kezdték a dél-jemeni Ádent, ahol a húszi felkelők április elején elfoglalták az üresen álló elnöki palotát.

„Az emberek kenyérért és étolajért állnak sorba, áram pedig mindössze néhány órán át van csupán” – írja a CNN riportere, aki az afrikai Dzsibutiból hajóval érkezett a kikötővárosba. Mint írja, míg délelőtt látni embereket az utcán, délután mindenki visszavonul otthonába: akkor kezdődik ugyanis a menetrend szerinti bombázás.

Éppen három héttel ezelőtt kezdte a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció a húszi lázadók elleni légicsapásokat. Áden azóta maga a földi pokol. Véres harcok dúlnak a síita húszi lázadók és az Abed-Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű egységek között, amelybe a Hádi oldalán álló nemzetközi koalíció is beszállt.

A kórházakban már nem számolják, hány halott van, az ENSZ pénteki közleménye szerint március 19. és április 3. között több mint hétszázan veszthették életüket.

A Hádihoz hű katonai parancsnokok szerint az utóbbi napokban sikerült visszaszorítani az iráni támogatást élvező húszi lázadókat, akik január végén elfoglalták a jemeni elnöki palotát. Márciusban aztán behatoltak Ádenbe is, ahol elfoglalták a korábban már evakuált elnöki rezidenciát is.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön Washingtonban azonnali tűzszünetet sürgetett. „A szaúdiak biztosítottak róla, tiszteletben tartják, hogy politikai lépésekre van szükség” – mondta a washingtoni Nemzeti Sajtóklubban.


 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.