Obama elítélte a fergusoni lövöldözést

Az amerikai elnök szerint semmilyen mentség nincs a Missouri államban történt lövöldözésre. Csütörtök hajnalban két rendőrt lőttek meg tüntetők Fergusonban, a rendőrfőnök lemondását követő tüntetésen. 

Barack Obama egy amerikai tévéműsorban elmondta, hogy a demonstrálóknak jogosak a sérelmeik, de azok, akik a rendőrökre lőttek, bűncselekményt követtek el, és le kell őket tartóztatni.

„Úgy gondolom, hogy ami Fergusonban történt az nyomasztó, kifogásolható, de nincs mentség a bűncselekményekre" – jegyezte meg Obama.

Csütörtök hajnalban két rendőrtiszt sebesült meg a fergusoni tüntetésen, melyre azután került sor, hogy Thomas Jackson fergusoni rendőrfőnök bejelentette távozását.

Jackson azért kényszerült lemondásra, mert az amerikai Igazságügyi Minisztérium közzétett egy dokumentumot, amely szerint a fergusoni rendőrség rutinszerűen elfogult volt a feketékkel szemben az ellenük folytatott eljárások során.

Fergusonban újabb tüntetésre került sor csütörtök este, de ezek már békésen zajlottak. A demonstrálók gyertyákat gyújtottak a rendőri erőszak áldozataiért, később pedig a rendőrkapitányság elé vonultak. A BBC beszámolója szerint a rendőrség próbált kellő távolságot tartani a tüntetőktől. Az előző naphoz képest sokkal kevesebb rohamrendőr biztosította a demonstrációt.

A rendőrség továbbra is nyomoz a csütörtök hajnalban történt lövöldözés miatt. Egyelőre a tettest vagy tetteseket nem sikerült elfogni, de több szemtanút kihallgattak. A sebesült rendőröket már kiengedték a kórházból.

St. Louis Ferguson nevű elővárosában tavaly augusztusban hetekig tartó zavargások törtek ki Michael Brown lelövése után. A fegyvertelen fekete férfit egy fehér rendőr, Darren Wilson lőtte le, aki ellen nem emeltek vádat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.