Nyemcovra emlékeznek Moszkvában

Az orosz ellenzék támogatói felvonulást szerveznek vasárnapra Borisz Nyemcov emlékére, akinek halála miatt megnőtt az aggodalom Oroszország jövőjével kapcsolatban Putyin kritikusainak körében.

Az orosz elnök ellenzéke vasárnap eredetileg válságellenes tüntetést tartott volna a délnyugat-moszkvai Marjino nevű városrészben. A péntek késő este meggyilkolt Borisz Nyemcov, a Kreml legfőbb kritikusának meggyilkolása miatt törölték az eseményt, ellenben gyászmenetet hirdettek a központban, melyet az orosz főváros a hatályos jogszabályok ellenére engedélyezett.

Szombaton több ezer ember vitt virágot és gyújtott gyertyát a Kreml közelében található hídnál, ahol az orosz ellenzéki politikust lelőtték.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Nyemcov édesanyjának írt részvéttáviratában közölte, mindent megtesznek az egykori miniszterelnök-helyettes gyilkosainak kézre kerítéséért. Az orosz elnök szerint fő kritikusának meggyilkolása provokáció.

Reuters azt írja, az orosz nyomozóhatóságok minden eshetőséget megvizsgálnak, beleértve azt is, hogy a politikust radikális iszlamisták ölték meg, vagy az egész bűncselekményt az ellenzék tervelte ki, hogy ezzel befeketítse az orosz elnök nevét.

Putyin ellenfelei azt mondják, az ilyen feltételezések csak az orosz vezetők cinizmusát mutatják, akik a gyűlöletet és a Nyugat-ellenes hisztériát használják az ukrajnai politikájuk alátámasztására, és próbálják elterelni a figyelmet a gazdasági válságról.

Szergej Mitrokhin ellenzéki vezető Nyemcov meggyilkolásáról azt mondta: Ez egy csapás Oroszországnak. Ha a politikai nézeteket így büntetik, akkor ennek az országnak nincs jövője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.