galéria megtekintése

Putyin részvéttáviratban méltatta meggyilkolt bírálóját

3 komment

NOL

Az orosz elnök azt ígéri, hogy mindent megtesznek Borisz Nyemcov gyilkosainak kézre kerítéséért. Vlagyimir Putyin a pénteken késő este, Moszkva belvárosában, a Kreml közvetlen közelében megölt ellenzéki politikus idős édesanyjának küldött részvéttáviratban írt erről.

Vlagyimir Putyin úgy méltatta Borisz Nyemcovot, mint aki „nyomot hagyott" az orosz történelemben, a politikában és a társadalmi életben, egy átmeneti korszakban dolgozott különböző fontos posztokon. „Mindig egyenesen és tisztességesen kimondta véleményét, és védelmezte álláspontját" – áll egyebek között az elnöki táviratban.

Putyin az „orosz FBI", a Oroszországi Nyomozóbizottság (SZKR), a belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetőit a Nyemcov-gyilkosság felderítésére hivatott külön nyomozócsoport létrehozására utasította. Előzőleg híre ment, hogy az államfő személyes ellenőrzése alá vonta az ügyben folyó vizsgálatot, de ezt cáfolta a szóvivője, aki kijelentette: ez a kegyetlen gyilkosság magán viseli a bérgyilkosság minden jellemzőjét, és kizárólag provokatív jellege van.

Dmitrij Peszkov szerint azért lehet provokációról beszélni, mert ismert volt, hogy Nyemcov szemben állt az orosz kormány jelenlegi politikájával. A szóvivő a mára, Nyemcov aktív részvételével szervezett tervezett kormány-, válság- és háborúellenes nagygyűlésre utalva azt is érvként hozta fel, hogy az ellenzék éppen „rendezvényeket" készített elő, ráadásul az ukrajnai események miatt érzelmileg túlfűtött légkörben. Szavai szerint Nyemcov nem jelentett semmilyen politikai veszélyt a hatalomra nézve, népszerűsége Putyinéhoz és általában a kormányzatéhoz viszonyítva „alig haladja meg egy átlagpolgár szintjét".

 

Az ellenzéki politikus meggyilkolása után a vasárnapra – a moszkvai hatóságok ellenállása miatt egy külvárosi kerületbe – eredetileg tervezett válság- és háborúellenes tüntetés helyett a meggyilkolt politikus emlékére tartanak gyászmenetet Moszkva központjában. Az orosz főváros vezetősége szombaton meglepő rugalmassággal hozzájárult ahhoz, hogy vasárnap délután a Kitaj Gorod városrésztől a Kreml közvetlen szomszédságában lévő Bolsoj Moszkvoreckij hídig tartsanak felvonulást, legfeljebb ötvenezer ember részvételével.

A dél-oroszországi Voronyezsben már vasárnap délelőtt megtartották a gyászmenetet. Mintegy százan gyűltek össze, és a város egyik terére vonultak, ahol egy másik rendezvény is zajlott. A kijevi hatalomváltást okozó kormányellenes megmozdulásokat, a Majdant elítélő mozgalom tagjai és kozákok a csecsen háborúkban elesett katonákra emlékeztek. A Nyemcovot méltató szónokokat az Oroszországban használatos zöld színű, folyékony fertőtlenítőszert, „zeljonkát" tartalmazó ampullákkal dobálták meg, és a helyszíni beszámolók szerint a kivezényelt rendőrök nem léptek közbe.

Megemlékezés a kijevi Függetlenség téren
Megemlékezés a kijevi Függetlenség téren
Valentyn Ogirenko / Reuters

Az 55 éves ellenzéki politikusra a Kreml melletti hídon, egy fehér autóból nyitottak tüzet. (Egy térfigyelő kamera felvétele alapján nem biztos, hogy kocsiból lőttek Nyemcovra. A támadó ezek szerint lesben állt, majd autóval menekült.) Közvetlen közelről adtak le – mint a nyomozók közölték – legalább hat lövést, amelyből négy eltalálta, és közülük több is létfontosságú szervet ért. A politikus társaságában volt egy 23 éves, ukrán születésű modell, Anna Durickaja is, ő azonban nem sérült meg.

A pár a GUM üzletközpont egyik éttermében vacsorázott, majd a Vörös téren átsétálva a hídra indult a Moszkva folyó másik partja, Nyemcov lakása felé. A feltételezések szerint figyelhették, követhették őket, és valaki értesítette hollétükről a merénylőket. Azt egyelőre nem tudni, hányan voltak a támadók. Pedig péntek éjszaka a tetthelyre ment maga Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter is, és életbe léptették az Elfogás fedőnevű rendőrségi műveletet, amelynek célja, hogy forrónyomon kerítsék kézre a súlyos bűncselekmények elkövetőit, ám az akció eredménytelen maradt.

A korábbi hírek szerint a gyilkosság egyetlen szemtanúja Anna Durickaja volt, az SZKR azonban közölte: mások is láthatták a történteket, és tőlük is gyűjtik az információt. A rendőrség a helyszíni szemle után házkutatást tartott Nyemcov lakásán is, iratokat foglaltak le, megvizsgálták számítógépének merevlemezét.

Több szálon nyomoznak

Az Interfax hírügynökség értesülése szerint a nyomozók három szálon indultak el. Egy feltételezés szerint a merénylet célja az oroszországi belső helyzet destabilizálása lehetett. „Nyemcov személye sajátos szent áldozata lehet azoknak, akik nem riadnak vissza semmilyen eszköztől, hogy elérjék céljaikat" – mondta Vlagyimir Markin, az SZKR szóvivője. Vizsgálják a szélsőséges iszlamitsák esetleges szerepét is, a nyomozók adatai szerint ugyanis a politikus kapott fenyegetéseket a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztősége elleni terrortámadással kapcsolatos véleménye miatt. Az orosz hatóságok nem zárják ki azt a lehetőséget sem, hogy Nyemcovot, aki 2005 tájékán egy ideig Viktor Juscsenko akkori ukrán elnök nem hivatalos tanácsadója is volt, az ukrajnai válság miatt ölték meg, hiszen „nem titok, hogy mindkét szembenálló oldalon vannak szélsőségesek, akik nem engedelmeskednek semmilyen hatalomnak".

Vlagyimir Milov orosz ellenzéki politikus egy blogbejegyzésében ugyanakkor egy negyedik verzióról is ír, mégpedig arról, hogy a hatalmat terhelheti a felelősség a gyilkosságért. Egyebek között arra hivatkozik, hogy a támadást a Kreml közvetlen közelében, a biztonsági szolgálatok által alaposan szemmel tartott körzetben követték el, a támadók mégis úgy viselkedtek, mint akik nem kételkednek a büntetlenségükben. Milov ráadásul biztosra veszi, hogy két nappal a vasárnapra tervezett ellenzéki demonstráció előtt a belbiztonsági szervek megfigyelték Nyemcovot. Egy „a nyomozáshoz közel álló forrás" az Interfaxnak azt mondta, éppen ez utóbbi tényező miatt van esély arra, hogy felgöngyölítsék az ügyet, igaz, elismerte, hogy gyanúsított még nincs és a tettesek autóját sem találták meg.

Sokan ellátogattak a gyilkosság helyszínére szombaton
Sokan ellátogattak a gyilkosság helyszínére szombaton
SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Előzőleg, ugyancsak a nyomozóhatóságokra hivatkozó hírek arról is szóltak, hogy a gyilkosság esetleg összefügghet Nyemcov politikai tevékenységével, amelyet az elmúlt időben a Jaroszlavl megyei önkormányzat képviselőjeként folytatott. Nem zárják ki azt sem, hogy a bűncselekmény hátterében a politikus üzleti tevékenysége vagy esetleg személyes bosszú állhat. Az orosz sajtóban megjelentek utalások arra, hogy Nyemcov a női nem nagy hódolója volt, és akár féltékenység is állhat a gyilkosság mögött. 

Egyik politikustársa, Ilja Jasin ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a meggyilkolt ellenzéki vezető az utóbbi években nem foglalkozott üzlettel, és nem voltak a magánéletéhez kötődő, személyes ellenségei. Egy másik ismerőse azt közölte, hogy minden volt feleségével, egykori élettársával és mind a négy gyermekével jó viszonyt ápolt. Jasin ugyanakkor arról is beszámolt, hogy Nyemcov, amikor két nappal a gyilkosság előtt találkoztak, elmondta neki: olyan anyagai vannak, amelyek bizonyítják az orosz fegyveres erők közvetlen részvételét az ukrajnai konfliktusban, és a rendszerezésük után azok közzétételére készül. Erről számolt be a meggyilkolt ellenzéki vezető unokatestvére, Igor Ejdman és jó ismerőse, a Dozsgy tévécsatornánál műsort vezető Kszenyija Szobcsak is.

Az ugyancsak ellenzéki Jabloko párt vezetője, Szergej Mitrohin úgy vélekedett, hogy a merénylet „kihívás nemcsak az ellenzéknek, hanem az ország vezetőségének is". Az internetes portálok felidézik azt a bő két héttel ezelőtt, a Sobesednik.ru honlapon egy Nyemcovval folytatott személyes beszélgetés alapján megjelent cikket is, amely szerint az ellenzéki vezető idős édesanyja komolyan tartott attól, hogy Putyin meggyilkoltatja a fiát, sőt magának a politikusnak is voltak ilyen félelmei. Nyemcov azzal indokolta aggodalmát, hogy sohasem titkolta politikai nézeteit, és úgy gondolja, az orosz elnök robbantotta ki az ukrajnai háborút. Ügyvédje, Vagyim Prohorov ugyancsak politikai gyilkosságról beszélt, és kijelentette: „A liberálisok közül senki sem lehet biztonságban az országunkban, azt hiszem, ez most bebizonyosodott".

A jogász – a meggyilkolt politikus környezetének több más tagjával együtt – arról is beszámolt, hogy Nyemcov rendszeresen kapott fenyegetéseket a közösségi oldalakon, és egy ilyen ügyben a rendőrségnél is bejelentést tettek, ezt azonban a hatóságok tagadják.

Nyemcov Putyin és az általa képviselt politika egyik legelszántabb bírálójaként lépett fel, több, a hatalmat, a korrupciót bíráló jelentést is közzétett. Noha politikai súlya az utóbbi években alaposan megcsappant, meggyilkolása előtt két órával az Eho Moszkvi rádióadó munkatársának elmondta: úgy tudja, hogy az egyik kormánypárti tévécsatorna, az NTV vasárnap újabb részt sugároz az ellenzék lejáratására irányuló, A tiltakozás anatómiája című sorozatából, és ennek egyik főszereplője ő, azaz Nyemcov lesz. A műsor beharangozóját azonban szombaton már törölte az NTV.

Portrénkat Borisz Nyemcovról itt olvashatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.