galéria megtekintése

Az ellenzéki, aki csak az országot tévesztette el

2 komment


Horváth Gábor

Nyúlánk volt, mosolygós, fiatalon kifejezetten jóképű, és szikrázóan okos. Mindene megvolt a sikeres politikai karrierhez – legfeljebb az országot tévesztette el.

Borisz Nyemcov Szocsiban született, építővállalati középvezető apja pravoszláv, orvos anyja – mint a kilencvenes évek elején ezt a kezdő politikus jóakarói gyorsan kiderítették – zsidó. Apai nagyanyja kereszteltette meg, gyakorló keresztényként élt. Egy időben Borisz Jelcin legvalószínűbb utódjának számított, 50 százalék körüli népszerűséggel vezette a potenciális elnökjelöltek listáját, ám ennek véget vetett az 1998-as rubelválság. Nyilvánosan támogatta Vlagyimir Putyin elnökké választását, ám annak hatalomra kerülése után gyorsan szembekerült vele, az utolsó másfél évtizedben ő volt az orosz ellenzék egyik, ha nem a legfontosabb vezetője, jelképes alakja.

Valószínű Jelcin-utódként is támogatta Putyint, aztán meghasonlott
Valószínű Jelcin-utódként is támogatta Putyint, aztán meghasonlott
Denis Sinyakov / Reuters

A Szocsiban született Nyemcov Gorkijban (mai nevén Nyizsnyij-Novgorodban) járt egyetemre. Tehetséges matematikus-fizikusnak bizonyult, a rádióhullámok, a kvantumfizika és az akusztika volt a fő szakterülete. Kandidátusi fokozatig jutott, mintegy hatvan tudományos publikációja mellett több találmány is fűződött a nevéhez. Érdeklődése azonban fiatalon a politika felé fordult, már 1986-ban sikeres mozgalmat szervezett a Nyizsnyij-Novgorodba tervezett új atomerőmű építése ellen. Három évre rá többpárti demokráciát és a piacgazdaságot hirdető programmal indult a népképviselői választásokon. Itt még vereséget szenvedett, 1990-ben azonban már bejutott a Legfelső Tanácsba. Vagyis még javában tartott a Szovjetunió, amikor a radikálisan újszerű nézeteket valló Nyemcovból politikus lett.

 

A még létező kommunista párthatalommal szembemenő Jelcin szövetségese lett, az 1991-es puccs idején ott állt mellette a barikádokon. A Nyizsnyij-Novgorod megyei kormányzóság lett a jutalma, 1991 őszén még elnöki kinevezéssel, öt évvel később már demokratikus választáson nyerte el a tisztséget. Miközben országos szinten nagy nehézségeket okozott a piacpárti reform, megyéjében, ahol ügyesebben intézték a dolgokat, a tömegek nem fordultak úgy szembe a hatalommal, mint másutt. Ez még Margaret Thatcher elismerését is kiváltotta. Jelcin visszahívta Moszkvába, rábízta előbb az üzemanyag- és energetikai tárcát, majd első miniszterelnök-helyettessé nevezte ki.

A liberális, demokrata Jobboldali (a Jobbik nevéhez hasonlóan ez is szójáték, a „právij" az oroszban a jobboldali mellett azt is jelöli, akinek igaza van) Erők Szövetsége egyik vezetőjeként a szavazatok 8,6 százalékát sikerült összegyűjtenie, és 2000-től a Duma alelnöke lett. A Putyin-rendszer egyik első kritikusaként viszont 2003-ban pártjával együtt kihullott a törvényhozásból, és le is mondott az elnökségről. Garri Kaszparov és Vladimir Bukovsky oldalán felbukkanva érvel és szervezkedik, majd az üzleti életbe távozik, ahol azonban „utánanyúl" a politika, úgyhogy feladja bankelnöki állását, és inkább elmegy az Európa-párti Viktor Juscsenko ukrán elnök tanácsadójának.

2007-ben, 2010-ben és 2011-ben tiltott demonstrációkon való részvételért őrizetbe vették, a második alkalommal 15 nap elzárásra is ítélték. Ez utóbbi ügyben egészen az Európai Emberi Jogi Bíróságig ment, ahol végül nyert is. Nyemcov ellenezte, hogy szülővárosában, Szocsiban téli olimpiát rendezzenek, ám 2009-ben sikertelenül indult a polgármesteri posztért.

A rögtönzött kegyhely a gyilkosság helyszínén
A rögtönzött emlékhely a pénteki gyilkosság helyszínén
Sergei Karpukhin / Reuters

Azok közé a kevés politikusok közé tartozott, aki nyilvánosan és élesen ellenezte a Krím bekebelezését. Sőt, a szeparatisták büntetőjogi felelősségre vonását sürgette. Tisztában volt vele, hogy a Kremlből egyre dühösebben figyelik a tevékenységét. Három hete egy interjúban azt mondta, attól tart, Putyin meg fogja öletni. Egy-két órával halála előtt az egyik utolsó ellenzéki médium, az Ekho Moszkvi rádió hullámhosszán kérte az oroszokat, hogy vegyenek részt a vasárnapra meghirdetett „válságellenes" demonstráción. A műsorban a válság elsőszámú okaként az Ukrajna ellen viselt háborút jelölte meg.

Nyemcov kiválóan beszélt angolul, remek nyugati kapcsolatokkal rendelkezett. Kaphatott volna egyetemi állást, ám felelősségét átérezve nem akarta elhagyni Oroszországot. Négy gyermeket hagyott maga után.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.