Ezt gondolják a görögök a megállapodásról

Több mint félnapos tanácskozás után sikerült megállapodnia a görög és uniós tárgyalófeleknek a Görögországnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomag feltételeiről. A görög polgárok vegyes érzelmekkel fogadták a megállapodás hírét.

„Sokkal jobban érezzük magunkat” – meséli mosolyogva Szpirosz Mouszionisz, aki megkönnyebbült a hétfői görög–uniós megállapodás után. A 66 éves szaloniki férfi éppen az egyik banknál várakozott – mikor a Guardian kérdezte a mentőcsomagról –, hogy felvegye a napi 50 eurós összeget, melyet a görög bankok engedélyeznek számára. Görögországban azután kellett limitálni a készpénzfelvételt, hogy Athén június 30-ig nem tudta törleszteni az 1,6 milliárd eurós hitelrészletet az IMF-nek.

Mouszionisz szerint a megszorítások nehezek lesznek, de ez az egyetlen lehetőség, hogy az ország megmeneküljön: „Nem tudtam volna elképzelni Görögországot az Európai Unión kívül, és az euró nélkül” – jegyzi meg a férfi, aki elfogadja a hitelezők döntését, és úgy véli, talán jót tesz a görög társadalomnak, hogy egy kis rend és fegyelem költözik az országba a hitelezők szigorú kéréseivel.

A megállapodást követően 50 eurót lehet felvenni az automatákból, ezt sokan igyekeznek kihasználni
Christian Hartmann / Reuters

Konsztantinosz Chantizaridisz pamutkereskedő egészen másként vélekedik a hétfőn elfogadott mentőcsomagról. A férfi attól tart, hogy ha az athéni törvényhozás rábólint a megszorításokra, az érzékenyen érintheti az ő vállalkozását is. „Mi már így is 55 százalékos társasági adót fizetünk előzetesen, és most még 28 százalékkal többet kérnek egy nem létező jövedelemből” – sóhajtozott Chantizaridisz, aki elismeri, hogy meg kell fizetni a görögök megmentésének árát.

„Ezzel a megállapodással megtarthatjuk az európai útleveleinket, és bemehetünk a bankokba. Nem látom más előnyeit a dolognak” – mondja a görög férfi, akit érzékenyen érint, hogy ötévnyi megszorító politika után ismét megszorítások jönnek az országban. Chantizaridisz ugyanakkor egyetért Mouszionisszal abban, hogy euró nélkül Görögország még nagyobb bajba kerülhetett volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.