galéria megtekintése

Megszületett a megállapodás Görögországról

7 komment

NOL

Maratoni, több mint tizenhat órás tanácskozás után úgy tűnik, Alekszisz Ciprasz elfogadta az eurózóna által kínált feltételeket, így Görögország megkaphatja a harmadik pénzügyi mentőcsomagot. Az euró erősödni kezdett a megállapodás hírére.

„Megállapodás" – írta ki Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-oldalára. A görögöknek tehát sikerült megállapodnia az EU vezetőivel az országnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomagról. A hírt Joseph Muscat máltai miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke is megerősítette. Tusk sajtótájékoztatóján közölte, a megállapodás nagyon szigorú részleteket tartalmaz, melyeket több nemzeti parlamentnek, köztük a görögnek is jóvá kell hagynia. Az ET elnöke megköszönte a görög tárgyalódelegáció konstruktív hozzáállását, mellyel sikerült eljutni a végső egyezséghez  - írja a Guardian

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón közölte, elhárult a Grexit veszélye, Görögország az eurózónában maradhat. A tagállamok pénzügyminiszterei hamarosan összeülnek, hogy megvitassák az áthidaló finanszírozás részleteit. Görögországnak hétmilliárd eurót kell visszafizetnie júliusban és augusztusban az Európai Központi Banknak (EKB), mielőtt bármilyen pénzügyi mentőcsomaghoz hozzájutna. 

Aleszisz Ciprasz görög miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Francois Hollande francia elnök és Charles Michel belga kormányfő
Aleszisz Ciprasz görög miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Francois Hollande francia elnök és Charles Michel belga kormányfő
Francois Lenoir / Reuters

 

Christine Lagarde a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke üdvözölte a megállapodást, amely szerinte jó lépés a bizalom újjáépítéséhez. Walter Faymann osztrák kancellár ugyanakkor elmondta,  nagyon nehéz lesz a megállapodás végrehajtása. A megállapodás hírére a piacok is pozitívan reagáltak, az euró máris nagyot erősödött.

Angela Merkel német kancellár is sajtótájékoztatót tartott hétfő délelőtt, ahol elmondta, nincs szükség B-tervre, a Grexitet sikerült elhárítani. Merkel azt javasolja a Bundestagnak, támogassák a a görög mentőcsomagot, de csak azután, hogy arról az athéni parlament is döntött. A kancellár szerint hosszú és nehéz út előtt áll Görögország.  A német-görög viszony jelentősen megromlott a tárgyalások alatt, Merkel ugyanakkor közölte, hogy a megállapodással Athénnak sikerült visszanyernie a bizalmat. 

"A méltóság üzenetét továbbítottuk egész Európának" - hangsúlyozta Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, aki megvédte a megállapodást, mellyel szerinte Görögország talpra állhat. Ciprasz hozzátette, sikerült biztosítani országa középtávú finanszírozását, és a végleges adósságcsökkentést is. A miniszterelnök ígéretet tett, hogy Athén végrehajtja a radikális reformokat, melyekből a görög oligarcháknak is arányosan ki kell venniük a részüket. A reformok végrehajtása Ciprasz szerint is nehéz lesz, azokat még az athéni törvényhozásnak is jóvá kell hagynia.

Ciprasz: nehéz lesz a reformok végrehajtása
Ciprasz: nehéz lesz a reformok végrehajtása
Eric Vidal / Reuters

Hétfő reggelre, a több mint 15 órája tartó csúcstalálkozón már csak egy nyitott kérdés maradt, nevezetesen az 50 milliárd euró értékűre tervezett privatizációs különalap ügye. A privatizációs különalap fölött a hitelezők elképzelése szerint Görögország már nem rendelkezhetne szabadon, mert az éppenséggel biztosítékul szolgálna a hitelezők számára. Az alapkezelő intézmény székhelye - Donald Tusk európai tanácsi elnök javaslata értelmében - Luxembourgban lenne. 

A csúcstalálkozón erről is sikerült megállapodni, az alapkezelő intézmény székhelye azonban Athénban lesz - mondta Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport vezetője, aki hozzátette, hogy a görög kormánynak azonnal össze kell ülnie, hogy törvényeket hozzon a Brüsszelben elfogadott javaslatokról. 

A harmadik görög mentőcsomag részleteit még nem hozták nyilvánosságra. A eurózóna pénzügyminiszterei vasárnap közölték, Görögországnak további intézkedéseket kell tennie, mint amit az Athén által csütörtökön benyújtott javaslatban vállalt.

Ezek között szerepel a forgalmi adózás egyszerűsítése, az adóalap kiszélesítése, a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tétele, polgári peres eljárási törvény átalakítása, a statisztikai hivatal függetlenségének szavatolása, automatikus kiadáscsökkentést eredményező döntések, az uniós bankszanálási és talpra állítási irányelv egyébként is kötelező, maradéktalan átvétele, az energiahálózat privatizációja, a nem teljesítő hiteleket érintő intézkedés, az állami vagyonkezelő függetlenségének biztosítása, a közigazgatás politikamentesítése és a korábban trojkának nevezett intézmények (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, IMF) visszatérése Athénba. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.