galéria megtekintése

Vége a görög játszmának, Ciprasz letette a fegyvert

27 komment


Pócs Balázs

Ciprasz görög kormányfő végül elfogadta az EU/IMF-követeléseket, amelyeket a lakosság – éppen az ő biztatására – népszavazáson utasított el. A pálfordulásnak meglehet az előnye: a vasárnapi uniós csúcstalálkozó talán megmenti Görögországot az összeomlástól.

„Úgy tűnik, a népszavazáson mondott nem átalakul egy Alekszisz Ciprasz által mondott igenné” – jegyezte meg találóan Markus Koch, a Commerzbank elemzője, miután a görög miniszterelnök szinte ugyanazokra a reformokra bólintott rá Brüsszelben, amelyek ellen odahaza kampányolt. „A kedvező irányba tett lépés kár, hogy nem két héttel korábban történt. Ez ugyanaz a javaslat, amelyet a görögök 61 százaléka elvetett” – idézett a Reuters egy euróövezeti tisztségviselőt.

Euclid Tsakalotos görög pénzügyminiszter a parlament pénteki ülésén - feladták a harcot
Euclid Tsakalotos görög pénzügyminiszter a parlament pénteki ülésén – feladták a harcot
Alkis Konstantinidis / Reuters

Kapitulációnak nevezte Ciprasz tettét Jorgosz Kapopulosz politikai elemző. – Megbukni nem fog, egyelőre ellenőrzés alatt tartja a kormányzó Sziriza pártot – mondta a Népszabadságnak a politikai elemző. Szerinte a január végén hatalomra kerülő Cipraszék elvesztegették az időt. Azt persze sosem fogadhatták el, hogy változatlanul folytatódjon a megszorítási politika, de az első két-három hónapban még alkalmuk nyílt volna kompromisszumot kötni, és módosítani a feltételeken. – A népszavazás kiírása nagy hiba volt, mert ezután jött a tőkekorlátozás és a bankbezárás, amely viszont katasztrófa a gazdaságnak. Az emberek most még eltűrik a helyzetet – tette hozzá Kapopulosz.

 

Az athéni kormány fő támogatójának számító francia elnök, Francois Hollande „komolynak és hitelesnek” minősítette a legújabb athéni reformcsomagot, amelynek azonban még több vizsgán át kell mennie.

Péntek este a görög parlament vitatta meg, de szombaton már az euróövezet pénzügyminiszterei elé kerül. Az eurócsoportot elnöklő Jeroen Dijsselbloem holland miniszter hangsúlyozta, hogy „rendkívül fontos döntést” kell hozniuk. „Alapos szövegként” emlegette az ajánlatot, amelyről a végső szót a vasárnapi EU-csúcson a 28 tagállam kormányfőinek kell kimondaniuk.

A nemzetközi hitelezők (EU és IMF) javaslatait zsarolásnak és sértő ultimátumnak kikiáltó Alekszisz Ciprasz olyan terveket küldött Brüsszelbe, amelyekkel 13 milliárd eurót remél megspórolni – szemben a 8 milliárd eurós költségcsökkentésekkel és adóemelésekkel, amelyeket a népszavazáson visszadobott javaslat tartalmazott.

A megszorítások lezárását a zászlajára tűző baloldali Sziriza immár elfogad majdnem minden eredeti kérést: a nyugdíjkorhatár felemelését 67 évre, a korengedményes nyugdíj visszaszorítását, az áfanövelést jó néhány területen (az éttermeknél például 13-ról 23 százalékra), a védelmi költségvetés lefaragását, az állami cégek privatizációjának újraindítását.

Sőt, Cipraszék kilátásba helyezték, hogy ha a tervezett változtatásokkal mégsem sikerül 13 milliárd eurót megtakarítani, akkor az alacsonyabb jövedelműek adóját is felemelik.

Nem mindenki adta fel: EU-ellenes tüntetők csaptak össze a rohamrendőrökkel pénteken Athénban
Nem mindenki adta fel: EU-ellenes tüntetők csaptak össze a rohamrendőrökkel pénteken Athénban
Jean Paul Pelissier / Reuters

„Ciprasz döntése, hogy kemény intézkedéscsomagot fogad el, biztosítja, hogy Görögország az euróövezetben maradhat. Ez most nem a panaszkodás vagy a kárfelmérés ideje, a legfontosabb, hogy megvédjük az ország érdekeit és helyét az eurózónában"

– írja a Kathimerini című jobbközép napilap. Panaszkodni mégis egyre többen kezdenek, hiszen a pénzintézetek zárva tartását hétfőig meghosszabbították, és a görög bankrendszert életben tartani utána is csak az Európai Központi Bank tudja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.