galéria megtekintése

Esély nélkül hagyták magukat a görögök

7 komment


Pócs Balázs

Az utolsó pillanatban segítséget kért az EU-tól Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, ám a kedd éjféli határidőig nem kapta meg a pénzt. Így nem tudott fizetni az IMF-nek, ami államcsődöt hozhat – és közben Európa lélegzet-visszafojtva várja a vasárnapi népszavazást.

Újabb fordulatot hozott a keddi nap a görög–EU birkózásban. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök – akinek korábban majdnem sikerült megállapodnia az EU/IMF-párossal, aztán inkább népszavazást írt ki a meg sem született egyezségről – kedden végül levélben fordult az euróövezet elnökéhez, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszterhez. Ebben gyors pénzügyi segítséget kért (friss hitel és adósságelengedés keverékét), hogy az éjféli határidőig törleszteni tudja az 1,6 milliárd eurós hitelrészletet az IMF-nek.

Tüntetés kedden az athéni parlament előtti Szintagma téren
Tüntetés kedden az athéni parlament előtti Szintagma téren. Ma azok demonstráltak, akik igent akarnak mondani az EU reformjavaslataira
Daniel Ochoa de Olza / MTI/EPA

Dijsselbloem estére telefonkonferenciára hívta ugyan az eurózóna pénzügyminisztereit, de már előre kiszivárogtatták, kizárt, hogy még kedden új összeget szabadítsanak fel az athéni kormány számára. A pénzügyminiszterek szerda délelőtt újra összeülnek.

 

Lehűtötte a reményeket Angela Merkel német kancellár is. Hangsúlyozta, hogy addig nem kezdenek új tárgyalásokat Görögországgal, amíg le nem zajlik a július 5-i népszavazás. Ezzel ő is kizárta annak lehetőségét, hogy a huszonnegyedik órában meghosszabbítsák a június 30-ig tartó görög mentőprogramot. A szigor nem meglepő, miután Ciprasz arra buzdította a görögöket, hogy szavazzanak nemmel az EU és az IMF kéréseire, amelyek szerinte sértőek és megalázóak Görögországra nézve.

Így a görögök magukra maradtak, és az éjféli határidőig nem tudták kifizetni sem az IMF-törlesztőrészletet, sem az Európai Központi Banknak július 20-ig visszatérítendő 3,4 milliárd eurót. Az IMF történetében most először fordul elő, hogy egy fejlett ország kerül csődbe hitel vissza nem fizetése miatt.

Görögország olyan államokkal kerül egy csoportba, mint Zimbabwe, Szudán vagy Kuba.

Az IMF részéről éjfél után Gerry Rice kommunikációs igazgató szólalt meg. Ő nem használta az államcsőd kifejezést, de  megerősítette, hogy az IMF nem kapta meg a törlesztőrészletet, és csak ennek a hátraléknak a törlesztése után fog hozzá újra a finanszírozáshoz. Közleménye szerint az IMF kedden kapott egy levelet, amelyben Athén a törlesztési kötelezettség határidejének a meghosszabbítását kérte. Erről a kérésről a szervezet igazgatótanácsa fog dönteni.

Emelik a tétet az európai politikusok, akik egymás után nyilatkozzák, a vasárnapi referendum valójában arról szól, hogy Görögország bent akar-e maradni az euróövezetben. Az előző kormányfő, Antonisz Szamarasz is csatlakozott hozzájuk. „A népszavazáson az euróra és Európára kell igennel vagy nemmel voksolni. A nem szavazat azzal járna, hogy a nyugdíjakat és a béreket az állami és a magánszektorban sem fizetnék ki" – mondta.

Ciprasz egy televíziós interjú előtt. Esély nélküli helyzetbe kormányozta a tárgyalásokat
Alexandrosz Vlahosz / MTI/EPA

Sok görög nyugdíjas már most sem jut a pénzéhez. A bankok egész héten zárva tartanak, és kártyával is naponta legfeljebb hatvan eurót lehet felvenni az automatákból. A nyugdíjasok jó részének kártyája sincs: az ő kedvükért szerdán kinyit néhány bankfiók, ahol maximum százhúsz eurót fizetnek ki. Egyelőre senki sem tudja, meddig tartanak a tőkekorlátozások (ezek a külföldre irányuló átutalásokat is megtiltják). Annyi „hasznuk" lehet, hogy megmutatják a görögöknek, miként mélyülne el a válság az euróövezetből való kilépéssel – és ennek köszönhetően sokan az igen mellé teszik az ikszet vasárnap.

„Természetesen igennel szavazok”

– Feszült a hangulat, a helyzet percről percre változik – mondta lapunknak Sztavrosz Szamulidisz, az athéni Skai rádió- és tévéadó munkatársa. A pánik is hullámokban jelentkezik: néha hosszú sorok alakulnak ki a pénzkiadó automatáknál, a benzinkutaknál vagy a szupermarketekben, máskor nyugalom van. Aggódnak a családtagjaim is, de nem a bezárt bankok, hanem a népszavazás miatt – teszi hozzá a 32 éves újságíró.

Az emberek többsége már az elmúlt hetekben kivett pénzt, és nem lepődött meg azon, hogy a bankok végül nem nyitottak ki.


– Természetesen igennel szavazok – közölte Szamulidisz, aki szerint ez az egyetlen járható út, ha a görögök az európai klub tagjai szeretnének maradni. Sok pénzt kapott már Görögország az EU-tól, és ezért cserébe a szabályokat is el kell fogadnia.

Tegnap a népszavazási nem-pártiak voltak az utcákon
Tegnap a népszavazási nem-pártiak voltak az utcákon
Szimela Pancarci / MTI/EPA

A fiatalember elismerte ugyanakkor, hogy bár a családtagjai mind igennek voksolnak majd, a barátai erősen megosztottak ez ügyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.