Nem bírják beérni Trumpot ellenfelei

Tovább növelte előnyét és elérte a 30 százalékos támogatottságot a republikánus szavazók között a Fehér Házra pályázó Donald Trump ingatlanmilliárdos a Monmouth Egyetem legfrissebb közvélemény-kutatásának csütörtökön közölt adatai szerint.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok első televíziós vitája óta közreadott első Monmouth-felmérés szerint Trump 4 százalékpontot erősödött. Ez ugyan belül van a közvélemény-kutatás statisztikai hibahatárán, de az eredmény megerősíti a többi között a Quinnipiac Egyetem által is kimutatott tendenciát. A Quinnipiac szerint Trump támogatottsága 28 százalékos.

A Monmouth ugyanakkor igen jelentős, 13 százalékpontos növekedést mért a második helyre felzárkózott Ben Carson volt idegsebész támogatottságában, aki 18 százalékos támogatottságnak örvend a republikánusok között. Carson az egyetlen a konzervatív ellenzéki párt aspiránsai között, aki lépést tud tartani Trumppal.

Jeb Bush volt floridai kormányzó az augusztusi 12 százalékról 8-ra esett vissza, és ezzel az eredménnyel holtversenyben áll a harmadik-negyedik helyen Ted Cruz texasi szenátorral. Marco Rubio floridai szenátor 5, Carly Fiorina ülteasszony és Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó 4-4, Scott Walker wisconsini kormányzó pedig - aki augusztusban még 11 százalékkal a harmadik volt - 3 százalékon áll.

Carsont a republikánus szavazók kétharmada ítéli meg kedvezően, ami 22 százalékpontos növekedést jelent augusztus óta. Trumpról 59 százalék vélekedik kedvezően - ez 7 pontos javulás - és 29 százalék kedvezőtlenül. A Busht kedvelők tábora 11 ponttal, 41 százalékra zsugorodott, a róla negatívan gondolkodók aránya pedig 39 százalék.

A Monmouth Egyetem augusztus 31. és szeptember 2. között republikánus szavazók egy 366 fős mintáján végezte el a felmérést, a statisztikai hibahatár plusz-mínusz 5,1 százalékpont.

Az ABC televízió és a The Washington Post közös, a csütörtöki lapok által ismertetett felmérése szerint egyébként Hillary Clinton volt külügyminiszter megítélése az amerikaiak 53 százaléka esetében kedvezőtlen, 45 százalék esetében pedig kedvező. Ez az első érték esetében 8 százalékpontos növekedést, a másodikéban pedig 7 pontos csökkenést jelent.

Joe Biden alelnök esetében mindkét tábor egyaránt 46-46 százalékon áll. Trump esetében a negatívan gondolkodók 59-37, Bushéban pedig 55-38 százalék arányban vannak többségben.

Az 1005 felnőtt bevonásával elvégzett felmérés statisztikai hibahatára 3,5 pont.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.