Biden leverné Trumpot, ha indulna

Joe Biden amerikai alelnök demokrata elnökjelöltként jobban szerepelne egy most megtartandó általános választáson a lehetséges republikánus riválisokkal szemben, mint Hillary Clinton volt külügyminiszter - derül ki a Quinnipiac Egyetem csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint Donald Trump ingatlanmilliárdos és valóságshow-sztár híveinek tábora 28 százalékosra duzzadt a nyilvántartott republikánus szavazók között. A párton belüli ellenfelei közül őt Ben Carson volt idegsebész követi 12 százalékkal. Jeb Bush volt floridai kormányzó támogatottsága mindössze 7 százalékosra zsugorodott, ami a legalacsonyabb érték 2013 novembere óta. Ugyancsak 7 százalékon áll Ted Cruz texasi és Marco Rubio floridai szenátor. Mögöttük Scott Walker wisconsini kormányzó jön 6, Carly Fiorina üzletasszony és John Kasich ohiói kormányzó pedig 5-5 százalékkal.

A republikánusok népszerűségi listáját 2015 első felében még Bush vezette, Trump júniusban vette át tőle a vezető helyet, rögtön azután, hogy hivatalosan bejelentette elnöki ambícióit. A milliárdosra ugyanakkor a republikánusok 25 százaléka sohasem szavazna. Az elutasítottság terén őt Bush követi, 18 százalékkal.

A demokrata szavazók között továbbra is Clinton vezet, 45 százalékkal. Bernie Sanders vermonti szenátor bázisa 22, Bidené pedig - aki még nem döntötte el, hogy versenybe száll-e - 18 százalékos.

A jelenlegi alelnök azonban nagyobb aránnyal nyerne meg egy hipotetikus elnökválasztást, mint a volt fist lady. Biden Trumpot 48-40 százalék, Busht pedig 45-39 százalék arányban utasítaná maga mögé. Clinton ezzel szemben "csak" 45-41, illetve 42-40 arányban győzne a két republikánus ellenlábas ellen.

Az 1563 fős mintán elkészített felmérés statisztikai hibahatára 2,5 százalékpont.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.