„Disznók, állatok, idióták” – hasít a kőbunkó stílus

Amerika megdöbbent. Donald Trump New York-i ingatlanfejlesztő és valóságshow-sztár botrányos megnyilvánulásai ellenére toronymagasan vezet a republikánus elnökaspiránsok között.

A magát a néhai Ronald Reagan elnökhöz hasonlító üzletember népszerűsége már a 30 százalékhoz közelít, míg a fő vetélytársának tartott Jeb Bush volt floridai kormányzó támogatottsága a 10 százalékot sem éri el.

Trump nem hajlandó védekezni
Trump nem hajlandó védekezni
Peter Foley / MTI

Amerikai elemzők szerint Trump valóban sok mindenben hasonlít Reaganre – mindketten demokratából lettek republikánusok, a szórakoztatóiparból jöttek, és nagy kommunikátorok –, ám képességei messze elmaradnak az Egyesült Államok negyvenedik elnökéitől. Míg Reagan a nők iránti udvariasság és tisztelet mintaszobra volt, addig Trump gyakran nevezi őket „kövér disznónak” vagy „gusztustalan állatnak”. Persze vannak, akiket ez nem zavar.

Sarah Palin volt alaszkai kormányzó és egykori republikánus alelnökjelölt On Point című tévéműsorában emelte piedesztálra a médiacézárt. A Guardian által az „év interjújának” minősített beszélgetésben Palin avantgárdnak nevezte az elnökjelölt kampányát, és biztosította őt a Republikánus Párt jobbszárnya, a Tea Party mozgalom támogatásáról. Védelmébe vette Trumpot, akinek sok „idióta újságíróval” kell szembenéznie, mint például az amerikai-mexikói Jorge Ramosszal. Palin „szükségszerű konfrontációnak” nevezte, hogy Trump kidobatta a spanyol nyelven sugárzó Univision televízió műsorvezetőjét az egyik sajtótájékoztatójáról. „Leleplezte magát. Ez az igazi Donald Trump” – mondta a CNN-nek az incidens után a veterán műsorvezető. Trump már az indulásakor világossá tette, hogy baja van a mexikói bevándorlókkal, akiket „erőszaktevőknek” nevezett. Szerinte Mexikó nem a legjobbjait küldi Amerikába, hanem olyanokat, akik drogot és bűnözést hoznak az országba. Ezért falat kíván építtetni a határ teljes hosszában, és ki akarja toloncoltatni az Egyesült Államokban élő 11-12 millió illegális bevándorlót.

Szivárognak a levelek

Ismét több ezer oldalt hoztak nyilvánosságra Hillary Clinton 2009 és 2013 közötti levelezéséből, miután kiderült, hogy a volt külügyminiszter hivatali ideje alatt kormányzati fiók helyett magánszerveren bonyolította e-mailjeit. A volt külügyminiszter tagadja, hogy titkos minősítésű leveleket küldött volna elektronikus fiókjából, az amerikai hírszerzés azonban megvizsgálta az e-maileket, amelyekből utólag 150-et titkosítottak, mert kormányzati információkat tartalmaztak. A republikánusok élesen bírálják, hozzá nem értéssel és megbízhatatlansággal vádolják a volt minisztert, ami máris ártott Clinton népszerűségének. A közvélemény-kutatások szerint még így is ő a legnépszerűbb jelölt a demokrata szavazók körében, és ha most lenne az elnökválasztás, bár kis különbséggel, de megverné Trumpot és Busht.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.