Nagy cégek követelik a FIFA-vezér távozását

Nem hajlandó lemondani Sepp Blatter, a FIFA elnöke azután, hogy a Coca-Cola, a Visa, a Budweiser és a McDonald's is a távozását követeli.

A négy nagyvállalat közös közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozzák, Blatternek le kellene mondania, miután a svájci főügyészi hivatal nyomozást indított ellene a múlt héten - írja a BBC. Elsőként a Coca-Cola hangsúlyozta, hogy Blatter minden hivatalban eltöltött nappal tovább rombolja a FIFA hírnevét.

A McDonald's gyorsétterem szerint a FIFA-vezér távozása a futball érdeke. A Budweisernél azt mondták, Blatter akadálya a reformfolyamatoknak, míg a Visánál úgy gondolják, hogy az elnök távozása a FIFA-nak és a sportágnak is jót tenne.

Sepp Blattert májusban választották újra a FIFA elnökének. A vezért pénteken gyanúsítottként hallgatták ki. A svájci ügyészség bűncselekménynek minősülő „rossz gazdálkodással" – hűtlen kezeléssel – vádolja Blattert, egyrészt egy közvetítési jogi szerződés miatt, amelyet Jack Warner volt CONCACAF-elnökkel írt alá 2005-ben. A FIFA vezér a gyanú szerint kétmillió svájci frankot fizetett ki Michel Platininek, az UEFA vezetőjének 2011-ben egy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkáért. A tranzakciót korábban Platini és Blatter is tagadta.

A FIFA május végi kongresszusa előtt hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Az amerikai igazságügyi minisztérium összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg bűnszövetkezet működtetésével. Bár Blatter neve akkor még nem merült fel egyetlen korrupciós ügyben sem, a gyanút a FIFA több vezető tisztségviselője is megerősítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.