galéria megtekintése

Félti az életét, de Blatterre borítja a bilit a volt FIFA-alelnök

1 komment

NOL

„Még a halál sem tudja megállítani ezt a lavinát. A kocka el van vetve. Nem gondolhatom meg magam” - mondta szerdán, Trinidad és Tobagóban sugárzott televíziós hirdetésében Jack Warner, aki olyan dokumentumokról is említést tett, amelyek a FIFA-hoz kötődő pénzügyi megállapodásokról szólnak.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, Jack Warner, a FIFA korábbi trinidadi alelnöke az Interpol vörös körözési listájára került. Warnert múlt szerdán őrizetbe is vették, ám óvadék ellenében szabadult.

Jack Warner
Jack Warner
Andrea De Silva / Reuters

Szerda este egy fizetett televíziós hirdetésben szólalt meg először a FIFA-botránnyal kapcsolatban. Mint mondta, bár félti az életét, mindent felfed. Azt mondta, olyan dokumentumok vannak a birtokában, amelyek bizonyítják, hogy a FIFA szerepet játszott a 2010-es Trinidad and Tobagó-i parlamenti választásokban.

 

„Nem őrzöm tovább a titkaikat” - idézi a Guardian Warnert, aki a FIFA-hoz kötődő pénzügyi tranzakciókról és megállapodásokról is említést tett, melyekhez a kedden váratlanul lemondó Sepp Blatter FIFA-elnöknek is köze van. Blatter egyelőre nem reagált a Warner által felvetett vádakra.

Warner elnézést kért, amiért korábban nem beszélt a tudomására jutott dolgokról. „Még a halál sem tudja megállítani azt a lavinát, ami most elindul. A kocka el van vetve. Nem csinálhatom vissza” - mondta, és hozzátette: „Féltem az életemet”.

Warner televíziós szereplése előtt néhány órával került nyilvánosságra Chuck Blazer 2013-as vallomása, amely szerint ő és több társa a FIFA végrehajtó bizottságában annak idején beleegyezett abba, hogy pénzért Dél-Afrikára szavaz a 2010-es vébé helyszínéről döntő szavazáson. Blazer elmondta, hogy többször is fogadott el kenőpénzt és egyéb juttatásokat tévéközvetítési jogokért. A volt FIFA-fejest 20 év börtönre is ítélhetik.

Sepp Blatter nyakán is szorul a hurok. A New York Times kedden arról számolt be, hogy a FIFA-elnök ellen az Egyesült Államokban nyomozás indult, az amerikai ügyészség legalábbis vizsgálja, hogy a szervezet eddig letartóztatott korifeusai közül kit lehetne együttműködésre bírni egy esetleges vádemeléshez. A vádak pénzmosásról, illetve zsarolásról szólnának, annak ellenére, hogy Blatter közvetlenül még egyik felmerült ügyben sem közvetlen érintett.

Blatter még jó pár hónapig marad az elnöki székben, a következő elnökválasztást ugyanis – a leköszönését bejelentő elöljáró szerint – ez év decembere és a jövő esztendő márciusa között tartják majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.