Újabb két FIFA-fejest keres az Interpol

Az Interpol vörös körözési listájára került Jack Warner, a FIFA korábbi trinidadi alelnöke, valamint Nicolas Leoz, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi paraguayi tagja.

Warner óvadék ellenében jelenleg szabadlábon van, Leozt pedig házi őrizetbe helyezték – írja a Stuff.co.nz.

A FIFA-fejesek mellett négy vállalati vezetőt is keresnek, akik szintén érintettek lehetnek a korrupciós botrányban: Alejandro Burzacót, az argentin Torneos y Competencias cég vezetőjét, Hugo és Mariano Jinkist, a szintén argentin Full Play Group képviselőit, illetve a brazil José Marguliest, a Valente Corp. és Somerton Ltd. médiacégek vezetőjét – írja a Guardian.

A vörös szintű körözés a legmagasabb szintű riasztás, amely tájékoztatja az Interpol összes tagállamát arról, hogy az illetőt keresik a riasztást kérő ország, ez esetben az Egyesült Államok.
Az amerikaiak szívesen kihallgatnák Jack Warnert
Andrea De Silva / Reuters

Ahogy arról beszámoltunk, néhány nappal az újraválasztása után Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hetvenkilenc éves elnöke kedden bejelentette, lemond a tisztségéről a szervezet körül gyűrűző korrupciós botrány miatt.

Blatter körül a múlt szerdán kezdett el vészesen fogyni a levegő, amikor két nappal az elnökválasztás előtt a FIFA több prominens tagját is letartóztatták, és intézkedtek a kiadatásukról az Egyesült Államoknak. Loretta Lynch amerikai főügyész szerint a gyanúsítottakat kenőpénzek elfogadásával, pénzmosással és korrupcióval vádolják.

A New York Times kedden arról számolt be, hogy a FIFA-elnök ellen az Egyesült Államokban nyomozás indult, az amerikai ügyészség legalábbis vizsgálja, hogy a szervezet eddig letartóztatott korifeusai közül kit lehetne együttműködésre bírni egy esetleges vádemeléshez. A vádak pénzmosásról, illetve zsarolásról szólnának, annak ellenére, hogy Blatter közvetlenül még egyik felmerült ügyben sem közvetlen érintett.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.